Din cuprinsul articolului
Toți, iubitori sau mai puțin de pisici, am observat că pisicilor le place să intre în cutii. Este destul să apară o cutie în apropierea lor că nu pot rezista tentației și vor cuibări în ea.
Motivul din spatele acestui comportament curios și amuzant în același timp rămâne un subiect controversat, deși știința și-a propus în repetate rânduri să-l rezolve.
Cercetări recente sugerează că, de fapt, comportamentul lor vine dintr-o reacție de bază. O formă de confort și siguranță pe care spațiul mic dintr-o cutie îl oferă.
E o tentație irezistibilă pe care o împărtășesc majoritatea felinelor domestice. Acest sentiment de confort este crucial în special în situațiile stresante, cum ar fi atunci când o pisică fără stăpân intră pentru prima dată în noua sa casă.
Într-o lucrare din 2019 publicată în revista „PLOS One”, oamenii de știință olandezi au remarcat capacitatea crucială de reducere a nivelului de stres al pisicilor care tocmai ajunseseră la un adăpost pentru animale, odată intrate într-o cutie.
Cercetătorii au măsurat nivelul de stres al pisicilor folosind Cat-Stress-Score, o metodă non-invazivă care evaluează nivelul de stres al pisicilor pe baza posturii, comportamentului vocal și a nivelului de activitate.
Astfel, ei au observat că pisicile care aveau o cutie în care să se adăpostească s-au adaptat mult mai devreme la noua lor viață (după două zile), în timp ce cele care nu aveau un acces la o cutie au avut nevoie de mai mult timp, aproximativ nouă zile. În plus, pisicile care nu aveau o cutie la îndemâna, și-au răsturnat cutiile cu nisip pentru a se ascunde sub ele, arătând astfel nevoia de a se adăposti.
Nu este singurul studiu care a aprofundat relația dintre pisici și cutii. In 2021, un grup condus de Gabriella Smith, doctorand în cunoașterea animalelor comparative la Universitatea de Medicină Veterinară, Viena, a publicat o lucrare care investighează dacă tridimensionalitatea cutiilor era foarte importantă pentru animale de companie.
A făcut un experiment în care a fost desenată o cutie folosind efectul optic Kanizsa, prin care se creează iluzia unei figuri geometrice. Pisicile au preferat să intre și în acest spațiu bidimensional.
Cum le ajută acest comportament pe pisici? O teorie lansată de Gabriella Smith este că acest comportamnet de cuibărilre le ajută să evite situațiile periculoase.
„Asta ar avea sens din punct de vedere evolutiv pentru că nu vrei să te lovești de lucruri; nu vrei să cazi de pe o stâncă, vrei să înțelegi când două lucruri au intensități diferite de culoare”, explică Smith.
O altă posibilă explicație, care însă nu a fost dovedită științific, este că pisicilor le plac cutiile pentru că sunt prădători care folosesc tehnica de ambuscadă. La urma urmei, așa cum poate atesta orice proprietar de pisică, pisicilor de casă le place să folosească cutii, colțuri și aproape orice suprafață ridicată pentru a se ascunde înainte de a se arunca asupra unei jucării sau la picioarele unui om.
Pisicile de casă nu sunt singurele feline care iubesc cutiile: pumelor, leii și tigrii s-a descoperit că le place să se joace cu cutii.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…