Stiati ca

Pisicile înțeleg limbajul uman! Câte cuvinte credeți că pot distinge?

Pisicile sunt creaturi inteligente și sociabile. Sunt independente, dar le place să interacționeze cu stăpânii lor în condițiile impuse de ele. Atunci când oamenii ”dialoghează” cu pisicile, acestea din urmă vor răspunde prin mișcări ale corpului sau prin mieunat. 

În acest articol, haideți să evaluăm dacă limbajul uman are sens pentru pisici și dacă acestea au o idee de bază despre ceea ce încearcă să le spună stăpânii lor.

sursă foto: animalpath.org

Câte cuvinte poate înțelege o pisică

Pisica înțelege, de obicei, în jur de 20 până la 40 de cuvinte. Unele înțeleg chiar și 50 de cuvinte, conform cercetărilor științifice. De asemenea, ele pot învăța și identifica numele lor. Cu toate acestea, ar putea fi mai potrivit să spunem că pisicile disting și asociază cuvintele cu anumite lucruri decât să le înțeleagă. 

Felinele pot asocia cuvintele cu limbajul trupului, tonul vocii și vocalizarea și le pot conecta cu timpul de joacă, recompense sau tratamente, hrănire, mângâiere și alte acțiuni. 

Pisicile nu înțeleg sau disting anumite cuvinte mai bine decât altele. Ele sunt comparabile cu copiii mici, deoarece cuvintele pe care le folosiți cel mai des (inclusiv cuvintele scurte) sunt cele pe care probabil le vor înțelege sau recunoaște cel mai bine.  

Cel mai probabil, ele disting cuvinte precum „băiat bun” sau „fată bună” și pot interpreta faptul că sunteți mulțumit de ele, deși este posibil să nu fie evident că înțeleg că sunt lăudate.

Dacă folosiți des cuvintele „crochete”, „dulciuri” și „conserve”, pisica le va înțelege sau le va identifica, deoarece le poate corela cu ceva gustos. De asemenea, va răspunde probabil la cuvintele „vino”, „nu” și la alte comenzi pe care le folosiți frecvent.  Cuvintele pe care pisicile tind să le învețe sunt cele care sunt folosite sau menționate în mod repetat și care par a fi importante.  

Pot înțelege pisicile ceea ce spun oamenii

Pisicile recunosc mai mult decât înțeleg ceea ce spun oamenii, deoarece nu au abilitățile cognitive necesare pentru a interpreta limbajul uman. Ele înțeleg limbajul nostru în același mod care ne ajută să înțelegem de ce miaună. Este, de asemenea, asemănător cu modul în care interpretați limbajul pisicii citind cum își mișcă coada sau cum își arcuiesc spatele.

Potrivit site-ului Animal Cognition, cercetătorii observă că pisicile răspund atunci când stăpânii lor le strigă pe nume.  Pisicile au recunoscut vocea oamenilor lor prin mișcarea urechilor și a capului, denumită și comportament de orientare, în locul comportamentului comunicativ, cum ar fi mișcarea cozii și vocalizarea. 

Pot înțelege pisicile mai multe limbi

Pisicile nu pot înțelege engleza din punct de vedere tehnic, deoarece nu au structura psihologică vocală a oamenilor.  Cu toate acestea, ele au capacitatea de a înțelege sunetele și de a fi familiarizate cu ele. Ele pot recunoaște limba și dacă comenzile sunt folosite în mod repetat împreună cu anumite acțiuni, la fel ca și câinii. 

Probabil că pisicile nu înțeleg ”mieunatul” uman. Este posibil să spuneți ceva ce nu are un înțeles clar pentru pisica dumneavoastră sau poate că mieunatul nu este convingător pentru ea așa cum vi se pare vouă.   

Studiile indică faptul că pisicile își pot recunoaște numele. Felinele manifestă reacții mai pronunțate la numele lor decât la fraze similare sau la numele altor pisici. Pisicile răspund prin mieunat sau prin mișcări ale urechii, capului și cozii. Acest lucru a fost demonstrat prin studii efectuate de către cercetătorul japonez în domeniul comportamentului, Atsuo Saito.

De asemenea, studiul notează că pisicile răspund la numele lor atunci când sunt strigate de stăpânii lor și pot face legătura între numele lor și o recompensă sau o pedeapsă. 

Ce spun specialiștii în comportamentul pisicilor

Da, studiile arată faptul că pisicilor le place să li se vorbească.  Potrivit unei cercetări japoneze, pisicile înțeleg sau recunosc vocea stăpânului lor și sunt atente atunci când li se vorbește. 

Marilyn Krieger, un specialist în comportamentul pisicilor, afirmă că este mai probabil ca pisicile să răspundă și să interacționeze cu oamenii lor dacă li se vorbește cu o voce calmă și blândă.

Acest lucru indică faptul că tonul și volumul vocii dumneavoastră sunt importante atunci când comunicați cu pisicile. Pisicile se pot simți amenințate sau protejate; acest lucru va depinde de tonul și de intensitatea vocii dumneavoastră. 

Sfaturile unui medic veterinar

Unii proprietari de pisici atestă că pisicile lor le răspund prin mieunat și torc atunci când li se vorbește. Experții în comportamentul animalelor consideră că felinelor le place să li se vorbească, atâta timp cât nu le întrerupeți somnul sau mâncarea.  De asemenea, ei observă că pisicile adună multe informații ascultând tonul vocii umane, observând expresiile faciale și acordând atenție limbajului corporal. 

Dr. Uri Burstyn, un medic veterinar din Vancouver, British Columbia, afirmă că pisicile au tendința de a fi mai atente dacă li se vorbește cu o voce ascuțită. El notează că acest lucru vă poate ajuta să vă numiți pisica. Pisicile au tendința de a răspunde atunci când numele se termină cu un sunet ascuțit, deoarece imită sunetul prăzii lor. 

Pisicile sunt docile și iubitoare de sieste de putere, dar sunt și inteligente și curioase. Răspund stăpânilor atunci când li se vorbește și pot asocia sau distinge între 20 și 50 de cuvinte. Ele asociază cuvintele cu tonul vocii, limbajul corpului și vocalizele care le leagă de timpul de joacă, de răsfăț și de hrănire. De asemenea, își pot recunoaște numele atunci când sunt chemați de stăpânii lor, ne informează animalpath.org.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago