Sari la conținut
Home » Pisicile pot avea păduchi? Cum scapi de ei?

Pisicile pot avea păduchi? Cum scapi de ei?

De ce mă zgârie pisica?

Pisicile pot avea păduchi? Pediculoza este o afecțiune parazitară pe care mulți oameni o cunosc, care implică infestarea părților corpului care au păr cu păduchi care pot fi preluați de la persoane sau animale infestate sau obiecte care au intrat în contact cu aceștia.

Această boală poate afecta oamenii, câinii, pisicile și majoritatea mamiferelor cu păr pe corp și este răspândită în întreaga lume.

Pisicile pot avea păduchi?

Dacă pisica ta tocmai a fost diagnosticată cu pediculoză și îți este teamă că păduchii s-ar putea răspândi și la tine sau la ceilalți membri ai familiei.

Trebuie să știi de la bun început că păduchii sunt specifici gazdei, adică păduchii de pe pisici infestează doar pisicile și pentru a migra la oameni. Ei ar trebui să fie dintr-un anumit gen și să infesteze mai întâi oamenii.

Păduchii care infestează pisicile sunt din genul Felicola Subrostrata. Acești păduchi sunt insecte cu corpul aplatizat dorso-ventral, au trei perechi de picioare cu gheare și ochi rudimentari sau pot lipsi.

Aparatul lor bucal este adaptat pentru a sfâșia și mesteca, motiv pentru care sunt cunoscuți și sub denumirea de păduchi malofagi.

Aceste insecte sunt adaptate la parazitismul cronic și se hrănesc cu celule de piele moartă, fire de păr, limfă, celule epiteliale și detritus celular.

Ele se localizează în anumite zone ale corpului, cum ar fi capul, gâtul, toracele, zona dorsală și partea internă a coapselor. În cazul unei infestări masive, aceștia pot fi răspândiți pe întregul corp, cauzând iritații locale.

Masculii păduchilor pot atinge o lungime de 0,9 milimetri, în timp ce femelele pot ajunge la 1,3 milimetri, și depun ouă (numite și lindeni) de culoare brună la baza firelor de păr, din care vor ecloza larvele.

Păduchii pot fi vectori pentru alți paraziți și pot transmite paraziți precum Dipylidium caninum

Semnele infestării cu păduchi la pisici pot include:

  1. Mâncărime, în special în zona capului, gâtului și trunchiului.
  2. Pierderea părului (alopecie).
  3. Dermatită cu sângerare și eritem.
  4. Eczeme.
  5. Răni deschise (escoriații).
  6. Blană foarte uscată, fragilă și neîngrijită.
  7. Infecții bacteriene secundare.
  8. Dermatoze crustoase.
  9. Păduchii și ouăle lor pot fi observate atașate de firele de păr și pot fi vizibile cu ochiul liber.

Păduchii pot fi vectori pentru alți paraziți și pot transmite paraziți precum Dipylidium caninum. Care trăiesc în intestinul pisicii.

Pisicile pot ingera acești paraziți în timpul toaletajului, atunci când se linge sau mușcă pentru a prinde păduchii care se mișcă pe corpul lor. Dipylidium caninum poate cauza manifestări gastrointestinale, cum ar fi vărsături, diaree, lipsa poftei de mâncare și slăbire accentuată.

Pentru a scăpa de păduchi, se pot utiliza produse antiparazitare de tip spot-on, cum ar fi pipetele, care sunt aplicate direct pe blana animalului. Aceste produse pot include:

  1. Frontline Combo, Fiprex, Fiprin (conținând substanța activă Fipronil).
  2. Selehold, Evicto, Stronghold (conținând substanța activă Selamectin).

Aceste pipete au o eficacitate de aproximativ o lună și pot ajuta la eliminarea infestației. Este important să discutați cu medicul veterinar pentru a alege produsul potrivit. Și pentru a primi instrucțiuni specifice pentru tratamentul și prevenirea pediculozei. Este esențial să deparazitați regulat pisica cu produse de calitate pentru a evita infestarea cu păduchi, con form veterinarladomiciliu.ro.