Din cuprinsul articolului
Pisicile își folosesc toate simțurile pentru a înțelege și comunica mai bine cu oamenii lor preferați chiar și atunci când ne simțim triști.
Nu este vina pisicilor că au o reputație (falsă) proastă atunci când vine vorba de socializare și relaționare. Câinii, sau cei mai buni prieteni ai omului, au fost domesticiți ca prieteni sociali cu mult timp înaintea pisicilor. Acest lucru înseamnă că au un avans în a ne înțelege inclusiv în a ști când ne simțim triști și cum să ne înveselească.
Este posibil ca timpul suplimentar petrecut împreună în timpul pandemiei să fi modelat relația dintre pisică și om mai mult decât credeți, spune Ragen McGowan, specialist în comportamentul animalelor la Purina.
„Pisicile s-au atașat mai mult de părinții lor de companie și ar putea fi capabile să interpreteze mai bine tristețea omului lor.”
Simt pisicile tristețea? Poate. Oricât de mult ne-am dori cu toții să putem vorbi cu pisicile noastre, nu putem. Așadar, nu putem spune cu siguranță ce gândesc sau simt pisicile. Știm că sunt creaturi curioase care folosesc indicii pentru a-și ajusta comportamentul. Adevărul este că modul în care pisicile interpretează emoțiile umane este un domeniu nou și timpuriu de cercetare. Iată câteva moduri în care pisicile ar putea să se familiarizeze cu starea noastră emoțională:
Pisicile pot folosi indicii precum mirosul nostru pentru a ne identifica, spune McGowan. Dar verdictul este încă necunoscut dacă noi eliberăm mirosuri care ar putea semnala tristețea, sau dacă pisicile pot mirosi, recunoaște și reacționa la aceste mirosuri.
McGowan are niște vești (oarecum) bune. „În timp ce pisicile au o recunoaștere vizuală excelentă a altor obiecte, cercetările arată că pisicile au dificultăți în a recunoaște fețele umane”, spune McGowan. Cu toate acestea, există un indiciu vizual la care pisicile răspund cu ușurință. Iar cercetătorii cred că acesta joacă un rol important în comunicarea dintre om și pisică. „Pisicile sunt sensibile la privire. Și folosesc acest lucru pentru a ne evalua starea de spirit sau intențiile”, spune McGowan. Adăugați o clipire lentă și vă puteți trezi purtând o conversație în toată regula cu prietenul dvs. blănos.
Ați vorbit vreodată cu pisica prin intermediul unei camere video pentru animale de companie sau prin telefon? Este clar că pisicile reacționează la vocea omului lor. „Pisicile pot distinge starea emoțională a omului pe baza tonului vocii sau dacă omul scoate sunete „triste” sau „vesele””, spune McGowan.
„Cel mai probabil, pisica ta se holbează la tine în timp ce plângi pentru că încearcă să înțeleagă ceea ce vede și aude”, spune McGowan. Este posibil ca pisica nu înțeleagă plânsul uman, dar va aduna cât mai multe indicii și le va folosi pentru a-și ajusta comportamentul.
Cercetătorii știu că întărirea joacă un rol important în modul în care pisica dumneavoastră decide să reacționeze. Așadar, dacă metoda ta de a te înveseli este să te dai în vânt după prietenul tău felin, ea ar putea asocia limbajul trist al corpului tău cu obținerea de atenție. Dacă pisicile pot înțelege că sunteți trist în modul în care noi, oamenii, înțelegem tristețea, cercetătorii nu știu.
Oricum ar fi, există dovezi că pisicile îi consolează pe oameni atunci când sunt triști. „Când părinții animalelor de companie sunt deprimați, pisicile se freacă mai des de ei. Este probabil ca pisica ta să răspundă la starea ta emoțională încercând să te consoleze sau să-ți atragă atenția”, spune McGowan.
Pisicile au un mare impact asupra modului în care ne simțim. Doar prin simpla mângâiere a unei pufoase, în creierul nostru se eliberează „substanțe chimice fericite”. Dar cum le afectează starea noastră de spirit? „Cercetările au descoperit că stăpânii și pisicile lor își oglindesc reciproc starea de bine și comportamentul”, spune McGowan. „
În mod similar, un sondaj Purina a constatat că 71% dintre proprietarii de pisici intervievați sunt de acord că simt că pisica lor este stresată atunci când ei sunt stresați.”
Așadar, spune McGowan, este la fel de important pentru noi ca și pentru pisicile noastre să ne hrănim bunăstarea mentală. Dacă te simți trist, mai întâi, mângâie-ți pisica. Dacă observați tendințe anxioase la pisica dvs. provocate de starea dumneavoastră de spirit, McGowan sugerează să îi îmbogățiți mediul și să vă întrebați veterinarul dacă un supliment calmant este potrivit pentru ea. Studiul a fost prezentat de dailypaws.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…