Lumea animalelor

Pisicile torc doar când sunt stăpânii prin apropiere? Sunetul felinelor explicat de medicii veterinari

De ce toarce pisica? Oamenii au tendința de a crede că toarcerea este un semn de fericire la o pisică și, într-adevăr, poate fi așa. Dar există și alte motive pentru care prietenii noștri felini produc această vocalizare specială.

Toarcerea este un obicei care se dezvoltă foarte devreme în viața pisicii, în timp ce aceasta suge de la mama sa, așa că, în mod clar, nu este un sunet care se adresează exclusiv oamenilor. 

Proprietarii de pisici știu că o pisică poate produce mai multe tipuri de „toarceri”

Proprietarii de pisici știu foarte bine că o pisică poate produce mai multe tipuri de toarceri, la fel cum au un întreg repertoriu de miaunături, ciripituri, mârâituri, și alte sunete.

Toarcerea produsă în timpul alăptării este destul de diferită față de cea pe care o veți auzi atunci când pisica se întinde pe genunchii dumneavoastră și este mângâiată. 

Analiza sunetului a arătat că, atunci când o pisică cere mâncare, fie de la mama sa, fie de la un om, toarcerea conține o notă ascuțită care este similară ca frecvență cu un strigăt (deși nu la fel de puternică). Este posibil să aibă un efect asemănător cu plânsul unui nou-născut, care afectează starea hormonală a mamiferelor femele și provoacă un răspuns de îngrijire.

Atunci când o pisică este mângâiată sau este ghemuită lângă stăpânul său pe canapea, toarcerea pe care o produce este mult mai soporifică și, în general, liniștitoare, iar analiza acustică arată că lipsește componenta de „plâns”.

Pisicile adulte vor toarce adesea atunci când se află în apropierea sau în contact fizic cu o altă pisică, angajându-se, de exemplu, în activități de toaletare. De asemenea, o vor face și atunci când se joacă cu un obiect neînsuflețit sau în timp ce mănâncă, ceea ce poate fi într-un moment în care sunt singure. 

Cu toate acestea, cel mai obișnuit moment în care toarce este în companie și poate fi sunetul de solicitare a îngrijirii, cerând să fie hrănită sau mângâiată, sau un indiciu al plăcerii sociale.

Partea întunecată

În mod ciudat, medicii veterinari raportează, de asemenea, că pisicile toarc atunci când au dureri mari sau chiar înainte de moarte. Acest lucru pare ilogic dacă este un sunet legat de plăcere, dar, de fapt, ar putea fi vorba de faptul că pisica cere ajutor.

Ar putea fi, de asemenea, un mod de a masca faptul că pisica este rănită și vulnerabilă. Dacă sunteți un animal mic, chiar și un carnivor, nu este bine să vă arătați slăbiciunea, deoarece acest lucru ar putea încuraja prădătorii mai mari să vină și să vă mănânce. 

Pot toarce și pisicile mari precum leii au 

Mult timp a existat o dezbatere cu privire la faptul dacă „pisicile mari” pot toarce și, se credea că pisicile care rag, cum ar fi leii și tigrii, nu pot toarce. Deși nu există dovezi concludente pe această temă, se pare că până și pisicile care răcnesc, torc atunci când sunt pui, în timp ce alăptează.

Toate mamiferele au un os sau o serie de oase în gât, numit aparat hioid, care susține laringele și limba. La speciile de pisici care răcnesc, aparatul hioid nu este în întregime din os, ci păstrează unele părți sub formă de cartilaj, în timp ce speciile de pisici care toarc au un hioid complet osos.

Această modificare poate permite răgetul, dar nu înseamnă neapărat că toarcerea este imposibilă. Se crede că ghepardul, ocelotul, margay, servalul și linxul, printre alte specii, pot toarce, și se sugerează că jaguarul, leopardul, leul și tigrul nu pot sau dacă pot, au ținut secret acest lucru în toți acești ani.

Procesul din spatele toarcerii

Procesul real de producere a sunetului de toarcere este complicat și încă nu este complet înțeles, dar implică activarea mușchilor laringelui și a diafragmei prin explozii de activitate nervoasă care își au originea în creier și care apar de 20-30 de ori pe secundă. 

Acest lucru se întâmplă atât la inspirație, cât și la expirație, ceea ce explică sunetul continuu al toarcerii. 

Faptul că o pisică poate să facă toate acestea și, în același timp, să mănânce, să frământe pernele, să rupă în bucăți piciorul scaunului sau să țese modele complicate printre picioarele tale fără să fie călcată în picioare ne face să ne întrebăm ce ar fi realizat cu degete opozabile, potrivit theconversation.com.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

15 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

17 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

18 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

19 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

20 de ore ago