Din cuprinsul articolului
Australia anunță implementarea unui plan îndrăzneț care vizează protejarea a 100 de animale și plante aflate în pericol de dispariție. Guvernul vizează să stopeze pierderea altor specii și să pună capăt statutului său de „capitală mondială a extincției mamiferelor”, anunță autoritățile din acolo.
La începutul acestui an, în urma unui raport întocmit s-a ajuns la concluzia că mediul înconjurător din Australia se află într-un declin uriaș, astfel că Guvernul a elaborate un plan îndrăzneț pentru protecția faunei și florei amenințate cu dispariția.
Planul vizează cel puțin o treime din suprafața continentului
Ursuleții koala, cât și cele peste 100 de animale și plante vor fi considerate prioritare în cadrul acestei strategii de protecție. Multe animale și plante locale se confruntă cu o serie de amenințări, inclusiv specii emblematice precum koala.
Acestea vizează pierderea habitatului, dăunători, schimbări climatice, dezastre naturale din ce în ce mai frecvente și mai distructive.
Ministrul mediului, Tanya Plibersek, a declarat că abordarea privind protecția faunei și florei din prezent nu a înregistrat efectele scontate, dar că urmează una mai performantă.
„Abordarea noastră actuală nu a funcționat. Suntem hotărâți să oferim vieții sălbatice o șansă mai bună”, a declarat Plibersek.
Ministrul a mai precizat, de asemenea, că obiectivul este de a înscrie 30% din terenul Australiei pe lista celor protejate de legile naționale de mediu. Acest fapt va ajuta speciile și habitatele vulnerabile.
De asemenea, strategia pe 10 ani vizează îmbunătățirea rezistenței la schimbările climatice, mutarea unor animale în zone fără prădători, o mai bună monitorizare a populațiilor existente și valorificarea expertizei aborigene privind gestionarea mediului, conform descoperă.ro.
Australia se confruntă cu cel mai mare număr de specii pe cale de dispariție
În cadrul acestui plan îndrăzneț sunt vizate, în mod special, 20 de zone cu densitate mare de specii amenințate. Insula Kangaroo din Australia de Sud și Munții Albaștri din New South Wales se numără printre aceste zone. Acei munți au fost devastați de incendii de vegetație în anii 2019-2020.
Printre cele peste 100 de specii care vor avea prioritate în acest plan se află leul de mare australian și cel mai rar marsupial din lume, Gilbert’s Potoroo, din care mai sunt aproximativ 100 de exemplare.
Raportul „State of the Environment” a constatat că Australia are mai multe specii pe cale de dispariție decât orice alt continent, iar ministrul Plibersek a precizat că strategia este răspunsul guvernului la acest raport.
Mai mult de jumătate dintre sistemele ecologice ale țării se găsesc într-o stare precară, aceasta fiind concluzia studiului, iar, pe de altă parte, se mai punctează în raport că amenințările nu sunt gestionate în mod adecvat, de unde rezultă că acestea sunt pe cale să cauzeze și mai multe probleme.