Categories: Lumea animalelor

Poate vă întrebați de ce își înclina cățeii capul? Gestul este explicat de specialiștii în comportamentul animalelor

Câinii își înclină frecvent capul, dar este acesta un semn de inteligență sau înseamnă cu totul altceva?
În pictura emblematică „Vocea stăpânului său”, un terrier își înclină capul în timp ce ascultă vocea omului său venind de la un gramofon. Acest gest este unul cu care mulți stăpâni de câini vor fi familiarizați, dar de ce înclină câinii capul?

Într-un studiu publicat în 2021 în revista Animal Cognition(deschide în tab nou), cercetătorii din Ungaria au realizat prima investigație științifică privind înclinarea capului la căței. Aceștia au descoperit că este posibil ca patrupezii să își încline capul în timp ce își amintesc detalii pe care le consideră semnificative.

De ce își înclină capul câinii?

„Înclinarea capului la câini este un comportament destul de cunoscut, dar cel mai surprinzător lucru pentru mine a fost că nimeni până la noi nu l-a investigat”, a declarat pentru Live Science Andrea Sommese, autorul principal al studiului, etolog (un om de știință care studiază comportamentul natural al animalelor) la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta.

câine cu capul plecat; sursă foto: livescience.com

Într-un studiu anterior din 2021, publicat în revista Scientific Reports, Sommese și colegii săi au analizat videoclipuri din întreaga lume în care stăpânii de câini le cereau animalelor lor de companie să le aducă o jucărie spunându-le numele acesteia.

Deși 33 de căței nu au reușit să învețe numele niciunei jucării noi după trei luni de practică, șapte câini talentați au reușit să învețe mai mult de 10 nume în această perioadă, iar o femelă border collie, Whisky, a identificat corect 54 de jucării.

În timp ce realizau studiul apărut în Scientific Reports, cercetătorii au observat că toți cei 40 de câini și-au înclinat capul în timpul testelor. Oamenii de știință au investigat apoi momentul în care caninii au efectuat aceste înclinări.
În următorul studiu Animal Cognition, oamenii de știință au descoperit că patrupezii dotați și-au înclinat capul în 43% din timp atunci când li s-a cerut să recupereze o jucărie după nume. Ceilalți căței și-au înclinat capul în doar 2% din aceste cazuri.

Sunetele care determină înclinarea capului la animalele de companie

„Nu susținem că doar câinii dotați își înclină capul, în timp ce câinii tipici nu o fac niciodată”, a declarat Sommese. „Câinii tipici fac și ei acest lucru, unii mai des decât alții, dar în această situație specifică, atunci când stăpânul cere o jucărie pe nume, doar câinii dotați arată o înclinare frumoasă”.

Aceste descoperiri sugerează că înclinarea capului câinilor este legată de sunetele pe care animalele de companie au învățat să le considere importante.

sursă foto: spectacola.ro

„Câinii își înclină capul într-o serie de situații, dar se pare că fac acest lucru doar atunci când aud ceva foarte relevant pentru ei”, a declarat Sommese. „Se pare că acest comportament este puternic asociat cu percepția sunetelor și ar putea fi ceva ce fac atunci când încearcă să asculte mai atent sau poate atunci când sunt puțin confuzi, la fel cum fac și oamenii.”

În plus, cercetătorii au descoperit că partea de înclinare a fost constantă la câinii talentați de-a lungul celor 24 de luni de teste, dar partea favorizată a fost diferită de la un canin la altul. Acest lucru sugerează că o parte a creierului fiecărui câine poate favoriza activitatea mentală care stă la baza înclinării capului, au notat cercetătorii.

Comportamentele comune canine

La fel cum oamenii preferă de obicei să folosească o mână în locul celeilalte, multe comportamente comune canine favorizează o parte, cum ar fi laba cu care câinii ajung la un obiect, direcția în care favorizează mișcarea cozii(opens in new tab) și chiar nara pe care o folosesc mai mult în timpul adulmecării, au explicat aceștia.

Cercetările viitoare pot explora ce alte sunete sau contexte ar putea declanșa înclinarea capului caninelor, a declarat Monique Udell(deschide într-o nouă filă), cercetător în domeniul interacțiunii om-animal de la Universitatea de Stat din Oregon, care nu a luat parte la aceste studii.

„Studii precum acesta sunt importante pentru că ne amintesc că și noi, ca oameni, avem multe de învățat despre ceea ce ne comunică limbajul corporal al unui câine”, a declarat Udell pentru Live Science.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

7 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

9 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

10 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

11 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

12 ore ago