Din cuprinsul articolului
Sigur că pisicile adoră să lenevesească la soare, dar într-o clipă, ele pot intra în acțiune. Cât de sus pot sări pisicile și cum reușesc. Ei bine pisicile domestice se trag dintr-o specia care locuia în copaci în special în Africa de Nord și Orientul Apropiat. Corpul pisicii este alcătuit din peste 500 de mucșhi, pe care de altfel îi fofosește în totalitate atunci când sar.
Abilitățile acrobatice a unei pisici se datorează picioarelor posterioare mai puternice și mai lungi și de fibrele musculare „de contracție rapidă” care susțin „exploziile” de mișcarea. În plus, labuțele din spate sunt înclinate pentru a ajuta la o mai bună absorbție a șocurilor atunci când aterizează.
Pernele labelor lor au zeci de receptori nervoși. Acestea ajută la evaluarea celor mai bune suprafețe de pe care sar felinele noastre și îmbunătățesc echilibrului acestora. De asemenea, își folosesc și coada pentru echilibru.
Pisicile își întind picioarele din față pentru a ajunge la destinație imediat ce picioarele din spate le propulsează înainte. „Picioarele lor din față permit mai multă stabilitate, iar ghearele îi pot ajuta, de asemenea, să prindă suprafețele de aterizare, ceea ce poate oferi și mai multă stabilitate”, explică medicul veterinar.
O pisică are peste 200 de oase, inclusiv până la 23 în coadă și 30 în coloana vertebrală. Flexibilitatea coloanei vertebrale și capacitatea sa de a se arcui le permite să facă corecții de curs în timp ce sunt în aer pentru a-și înmuia aterizările, cunoscut și sub numele de „reflexul de îndreptare”.
Mustațile au „celule foliculare proprioceptive care permit unei pisici să simtă poziția, locația și orientarea corpului său în raport cu solul”, spune Rose. De asemenea, acestea „simt vibrații mici și curenți de aer, își protejează ochii și fețele de obiecte precum crengile copacilor și judecă distanța și dimensiunea spațiilor, toate foarte importante pentru siguranța lor”.
O pisică adultă sănătoasă poate sări de aproximativ cinci până la șase ori lungimea corpului vertical și aproape la fel de departe pe orizontală. Așadar, dacă crezi că acea pungă de dulceață pentru pisicuțe este în siguranță deasupra frigiderului tău, s-ar putea să intri într-o zi în bucătărie pentru a-ți găsi pisica care se servește la un bufet.
Desigur, această abilitate poate varia pentru pisicile cu picioare scurte precum Munchkins, ale căror picioare mici ar putea să nu le propulseze atât de departe. Medicul veterinar spune că următoarele rase de pisici sunt cunoscute pentru priceperea lor în sărituri: abisinian; Pisica Savannah; siberian
Majoritatea pisicilor sar pentru a găsi cel mai bun „biban” și vor escalada tejghele, draperii și chiar brazii de Crăciun pentru a-l găsi. Acest lucru face parte din instinctul natural al prietenilor noștrii felini care de altfel este transmis de strămoșii lor. Pisicile sar pentru un sentiment de siguranță, capacitatea de a obține un unghi de vedere bun sau chiar doar din curiozitate față de mediul înconjurător.
Pentru iubitorii de pisici este indicat să le ofere animalelor de companie modalități sigure de a ajunge și de a se relaxa confortabil în locuri înalte. „Modalitățile de a face acest lucru ar putea include un arbore de pisici pe care să se cațără un scaun pe pervaz
Așadar, ar trebui să-ți lași pisicuța să-ți folosească casa ca sală de sport? Nu neaparat. Veterinarii spun că pisicile nu știu când sobele funcționează sau nu, așa că un pic de prudență nu ar strica. Pentru propriile pisici, trebuie să aveți în vedere atât siguranța, cât și accesibilitatea adecvată vârstei.
„Pisica mea de 14 ani are nevoi diferite când vine vorba de sărituri sau de cățărare decât are pisica mea de 5 ani”, spune un medic veterinar. „Am arbori de pisici într-un loc sigur care oferă stabilitate și acces la diferite niveluri de înălțime. Ofer și recuzită de susținere, cum ar fi scări pentru animale de companie, astfel încât pisica mea mai în vârstă să poată ajunge mai ușor în zonele mai înalte și să coboare înapoi în moduri care sunt mai blânde cu articulațiile lui”, adaugă veterinarul.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…