Din cuprinsul articolului
Premieră în Oradea: instanța a stabilit custodia unui cățel! După despărțirea stăpânilor, problema custodie animale de companie devine din ce în ce mai discutată, similară cu custodia copiilor. Într-un caz inedit din Oradea, foștii soți au ajuns în instanță pentru a stabili cine s-a ocupat mai mult de câinele lor, iar judecătorul a decis partajul custodei câinelui. Astfel, cei doi foști parteneri împart responsabilitatea și timpul petrecut cu animalul.
Acest caz reflectă o tendință emergentă de a recunoaște animalele de companie nu doar ca bunuri materiale, ci ca ființe vii care necesită îngrijire și afecțiune.
În alte cazuri, cum ar fi cel al Victoriei din Italia, partajul animalelor poate fi o sursă de conflict. După 24 de ani de relație, fostul ei partener a refuzat categoric să-i lase pisica, ceea ce a complicat separarea. Cu toate acestea, Victoria a reușit să păstreze șoriceii și alte animale mici, demonstrând că aceste situații pot lua forme diverse.
Victoria: „Când am plecat, i-am zis că iau pisica. A zis nu, ia ce vrei din casă, dar nu pisica. Și am lăsat-o acolo. Dar șoriceii trebuia să îi am. Aveam un porc de Guineea, 2 dihori și 23 de gerbili”, povestește aceasta pentru Digi24.
Cum decide instanța custodia animalului de companie?
Avocații implicați în astfel de cazuri au subliniat că instanțele tind să analizeze cine se ocupă mai bine de animal, cum ar fi cine îl duce la veterinar și cine asigură bunăstarea acestuia.
Cristian Rusu, avocat pentru sursa citată: Cei 2 soți nu aveau copil. Relațiile pe care le aveau cu acest cațel erau deosebite, de afecțiune. Din start nu s-a pus în discuție o atribuire asemenea bunurilor, ci aici era vorba de o ființă vie. Am primit mutiple solicitări pe aceste chestiuni. Se va înrădăcina o practică judiciară.
Claudia Romocea, avocat: Ne orientăm spre care stăpân duce animalul la veterinar, care stăpân se ocupă. Că nu ducem animalul în instanță să vedem către care stăpân se orientează să fugă.
Spania a fost prima țară care a introdus oficial custodia alternativă pentru animalele de companie în caz de divorț, recunoscându-le ca ființe vii cu sensibilitate.
Aceste cazuri demonstrează că, pe viitor, putem vedea o practică judiciară înrădăcinată care tratează custodia animalelor de companie cu mai multă atenție și responsabilitate.
Psiholog: „Mă bucură această soluţie”
„Animalele de companie au un rol foarte important în sprijinirea copiilor şi adulţilor ajunşi în situaţia unui divorţ iar hotărârea judecătorească, prin care s-a stabilit să fie tratate ca membri de familie, „constituie intrarea în normalitate”, a declarat, pentru Adevărul, psihologul orădean Nicoleta Popa.
În opinia specialistului, atât pentru patrupezi cât şi pentru persoanele implicate în astfel de procese, instanţa trebuie să ia în considerare cine e mai ataşat de animal, cine îşi asumă îngrijirea acestuia iar în cazul unor familii cu copii, animalul de companie trebuie dat celui care primeşte şi custodia minorilor.
„Animalele de companie ajută foarte mult copiii sau adulţii care suferă de anxietate. Studiile, cazurile pe care le-am avut ca psiholog dovedesc acest lucru”, spune Popa.
În situaţia familiilor fără copii, patrupezii sunt consideraţi şi trataţi ca un membri al familiei.
„Un câine, o pisică, pot sprijini persoanele care trec prin perioade grele, cum e şi divorţul, îi ajută să treaxă mai uşor peste separare, reprezintă o motivaţie pentru ei. Iar dacă aceste animăluţe ne ajută, este corect să îi respectăm. Eu mă bucur că, în sfârşit, nu vor mai fi aruncate ca jucăriile, dintr-o parte în alta, ci vor fi considerate şi respectate ca membri ai familiei”, mai zice psihologul.