Sanatate & Dresaj

Prima comună din România care a sterilizat toți câinii din gospodări! Exemplul de bună practică

Din cuprinsul articolului

Este vorba de o comună din județul Galați, unde primarul a demarat o acțiune de sterilizare pentru toți câinii afați în comună. Campania de sterilizare și microcipare a fost gratuită pentru stoparea fenomenului înmulțirilor necontrolate.

Comuna Nămoloasa, aflată pe malul Siretului, este prima  localitate din județul Galați care a luat decizia sterilizării animalelor cu stăpân. Primarul comunei Nămoloasa spune că a luat această decizie pentru a opri înmulțirea necontrolată a animalelor, dar și pentru a face economie la bugetul local, potrivit Adevărul.

Înmulțirea necontrolată a animalelor

„Suntem prima comună din județul Galați care am decis să sterilizăm toți câinii cu stăpân. La țară, oamenii nu au posibilități să-și sterilizeze la cabinetul veterinar animalele. Prin acest demers am dorit să oprim înmulțirea necontrolată a animalelor, care poate deveni  o problemă în contextul economic actual. Exista riscul, la un moment dat, ca oamenii să nu-i mai poată hrăni și să ajungă pe străzi. Astfel, povara ar fi fost pe bugetul comunei, pentru construirea unui padoc. În loc să cheltuim bani pentru construirea de padocuri mai bine sterilizăm animalele și dăm dovadă de spirit civic”, a declarat pentru „Adevărul” primarul comunei Nămoloasa, Adrian Răsmeriță.

Reprezentanții asociației de protecție a animalelor „Ajutați-l pe Lăbuș” au realizat această campanie cu ajutorul Consiliului Local. Peste o sută de animale (câini și pisici) au fost sterilizate gratuit la Nămoloasa.

„Ne bucurăm că atât primarul, cât și localnicii au înțeles cât de importantă este sterilizarea și asumarea, prin microcipare, a câinilor. Am fost ajutați în acest demers de o fundație pentru protecția animalelor din Germania, care a suportat toate costurile pentru sterilizarea a 117 animale: 74 câini și 43 de pisici. Sterilizarea este singura și principala metodă de stoparea a înmulțirii câinilor fără stăpân. Iar comunitatea din Nămoloasa a înțeles acest lucru. Este un exemplu de bună practică, pe care sperăm să-l folosească și alte primării din județ. Este nevoie de gestionarea responsabilă a  problemei câinilor cu și fără stăpân și doar cu ajutorul administrațiilor locale putem îndeplini acest obiectiv”, a spus Corina Grigore, administrator al asociației „Ajutați-l pe Lăbuș”.

Recent Posts

Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să deții un câine în Germania

În Germania, proprietarii de câini sunt obligați să plătească „Hundesteuer” (Taxa pentru animale de companie),…

15 minute ago

Trupa Om la lună vine în Adăpostul Speranţa: Gătim pentru 500 de câini la evenimentul „Tocăniţă pentru toţi Bobiţă”

Formaţia Om la lună se alătură Adăpostului Speranţa la evenimentul "Tocăniţă pentru toţi Bobiţă", unde,…

44 de minute ago

Cât de comun este să deții un câine?

Cât de comun este să deții un câine? Datele unui sondaj Statista Consumer Insights arată…

o oră ago

Cu acest gest, câinele tău îți va arăta că te iubește enorm

Toți proprietarii de câini au trăit deja momentul în care cățelul vă întâmpină cu spatele…

17 ore ago

De ce nu vrea câinele să iasă în ploaie? Nu trageți de el – de aceea se opune!

Câinele dumneavoastră nu vrea să iasă afară? De ce sunt unii câini atât de refractari…

18 ore ago

Cum să depășiți durerea pierderii unui animal de companie?

Sunteți în doliu și vă întrebați cum să depășiți durerea de a pierde un animal…

19 ore ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL