Din cuprinsul articolului
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a lansat prima hartă online dedicată migrațiilor mamiferelor cu copite, cum ar fi zebrele și antilopele, un pas esențial în conservarea acestor specii. Atlasul este un instrument creat pentru a sprijini oamenii de știință și autoritățile în protejarea acestor animale, care migrează pe distanțe mari pentru a găsi hrană, pentru a evita condițiile climatice nefavorabile și pentru a-și crește puii.
“Acest atlas reprezintă un pas important pentru conservarea la scară globală”, a comentat Matthew Kauffman, biolog la U.S. Geological Survey, citat într-un comunicat de presă de AFP.
Speciile de ungulate sunt amenințate de factori precum fragmentarea habitatului din cauza infrastructurilor (garduri, drumuri, căi ferate), braconajul și schimbările climatice.
Prima hartă online a migrației mamiferelor cu copite
Noua hartă interactivă, care include informații detaliate despre 20 de specii la nivel global, ajută la înțelegerea rutelor de migrație și la implementarea de măsuri de protecție, precum prioritizarea deplasării animalelor sau adaptarea infrastructurilor.
“Este deosebit de important să cunoaştem rutele parcurse de animale în timpul migraţiilor pentru a înţelege mai bine ce trebuie să facem pentru conservarea lor”, a declarat Amy Fraenkel, secretara executivă a Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare (CMS) a ONU.
„Odată ce o migraţie a fost cartografiată în detaliu, autorităţile publice pot interveni, spre exemplu oferindu-le animalelor prioritate pe drumuri sau mutând gardurile”, a explicat ONU.
Exemple notabile includ detalierea impactului construcțiilor de infrastructură asupra antilopei saiga din Asia Centrală și monitorizarea migrației cerbilor roșii în zona Geneva, Elveția. Până acum, 80 de oameni de știință au colaborat la elaborarea acestei hărți, care este un pas important în conservarea mamiferelor migratoare .