Din cuprinsul articolului
Girafele sunt cele mai înalte animale de pe Pământ și, datorită naturii lor pașnice și a aspectului lor frumos, ele sunt îndrăgite de toată lumea. Din păcate, generațiile noastre viitoare s-ar putea să nu le cunoască. Citește cât de puține au mai rămas în natură.
Totul în natură este în echilibru, am învățat în școala primară, și fiecare creatură din lanțul trofic are un scop, altfel echilibrul în natură se rupe. Faptul că oamenii sunt adevărați distrugători ai echilibrului natural, care nu este în favoarea noastră pe termen lung, este evidențiat de datele uluitoare privind dispariția speciilor de animale. Cercetătorii au estimat că rata actuală de dispariție a speciilor de animale este între 1.000 și 10.000 de ori mai mare decât rata naturală de dispariție a speciilor de animale. Se estimează că, în fiecare an, 10 000 de specii de animale dispar pentru totdeauna de pe planetă.
Iar una dintre speciile pe care le vom cunoaște probabil în curând doar din cărți și filme sunt aceste creaturi minunate – girafele. Din cauza vânătorii, a pierderii habitatului natural și, de asemenea, din cauza războaielor din anumite părți ale Africii, numărul girafelor a scăzut cu până la 30 % în ultimii 30 de ani.
Populația de girafe a cunoscut un declin semnificativ, fiind catalogată ca vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). În 1985, erau aproximativ 155.000 de girafe, dar acest număr a scăzut dramatic, ajungând la doar 97.000 în 2015. Dr. Julian Fennessy, expert IUCN în girafe, a explicat că una dintre cauzele majore ale declinului girafelor este reprezentată de conflictele din anumite regiuni africane. În zone afectate de război, cum ar fi nordul Kenyei, Somalia, Etiopia și zone de graniță cu Sudanul de Sud, girafele sunt uneori vânate pentru hrană, ceea ce afectează grav populația lor, deoarece acestea sunt animale mari care pot susține nevoile alimentare ale comunităților locale aflate în dificultate.
Pe lângă pericolele directe din zonele de conflict, girafele sunt expuse și altor factori precum pierderea habitatului și vânătoarea ilegală. Acești factori combinate duc la o scădere alarmantă a numărului de girafe, determinând organizațiile de protecție a naturii să intensifice eforturile de conservare pentru a proteja această specie emblematică.
Zonele protejate dau speranțe pentru conservarea girafelor, crede Chris Ransom de la London Animal Society: „Girafele pot supraviețui dacă se iau măsurile potrivite pentru a crea zone protejate în care girafele pot trăi în siguranță în mediul lor natural. În acest fel, am avut deja succes cu mai multe specii de animale pe cale de dispariție, iar girafele ar putea fi printre ele.”
Cea mai amenințată specie de animale este leopardul Amur, care trăiește în sud-estul Rusiei și nord-estul Chinei. În 2007, existau doar în jur de 20 de exemplare, astăzi au reușit să își mărească numărul la 70. Printre speciile cele mai amenințate cu dispariția se numără rinocerul negru (rinocerul negru de vest a dispărut oficial în 2011, iar alte specii de rinoceri trebuie, de asemenea, protejate din cauza prețurilor galopante ale coarnelor pe piața neagră), urangutanul de Borneo, mai multe specii de gorile, tigrul din China de Sud și elefantul, urangutanul, rinocerul și tigrul de Sumatra. Lista completă poate fi consultată AICI.
Sindromul brahicefalic, cunoscut și ca Sindromul Obstructiv al Căilor Respiratorii Superioare (BAOS), este o afecțiune…
Un porc blănos care arată ca o oaie și se comportă ca un câine nu…
Știați că un câine vă poate citi gândurile? Dacă v-ați întrebat vreodată dacă câinele dumneavoastră…
Cât de neclintită și incredibilă poate fi loialitatea câinilor este dovedită de câinii ajutători. Aceștia…
Cum să ajutăm animalele străzii în această iarnă? Frigul și zăpada care ne așteaptă de…
„Un câine este cel mai bun prieten al unui om”, este o vorbă bine cunoscută…