Din cuprinsul articolului
Din nefericire, mulți proprietari de câini se simt obligați să renunțe la prietenul lor canin imediat ce acesta manifestă comportamente agresive, dându-l deoparte sau, mai rău, predându-l unui adăpost sau rezolvând definitiv problema prin eutanasierea lui.
Desigur, nu toți câinii care manifestă agresivitate au neapărat o afecțiune medicală de bază și chiar dacă se găsește o afecțiune medicală, asta nu înseamnă că acest comportament și afecțiunea medicală sunt legate.
Comportamentele agresive la câini
Cu toate acestea, există cazuri în care comportamentele agresive la câini pot fi cauzate de afecțiuni medicale. În timp ce un proprietar de câine poate percepe un atac agresiv din senin, neprovocat, ca pe un semn al unei probleme comportamentale grave, acesta poate fi, de fapt, rezultatul direct al experienței de durere fizică a câinelui.
Medicii veterinari știu foarte bine acest lucru. În cabinetul fiecăruia, ascuns într-un sertar la îndemână, se află un set de botnițe de diferite dimensiuni, gata de a fi folosite. Aceștia știu sigur că până și cei mai docili câini se pot transforma cu ușurință în monștri răutăcioși la vederea unui ac sau la tratarea unei răni dureroase.
Totuși, în timp ce în aceste cazuri durerea este vizibilă cu ochiul liber și destul de evidentă, există uneori afecțiuni medicale la câinii agresivi care provoacă simptome foarte subtile, insidioase, care pot fi cu greu recunoscute și detectate chiar și de cei mai atenți proprietari de câini.
Proprietarii de câini în mod normal bine crescuți și bine temperați ar trebui să suspecteze o afecțiune medicală atunci când câinele lor se comportă agresiv din senin sau într-o manieră treptată, dar constantă.
Un câine cândva foarte iubit s-a transformat progresiv într-un animal mârâit, gata să muște. Deși multe cazuri de agresivitate canină sunt de natură comportamentală, ar fi nedrept să presupunem pur și simplu acest lucru fără a încerca mai întâi să excludem o potențială problemă medicală.
Cauzele medicale ale agresivității câinilor
Acesta este motivul pentru care este imperativ ca un câine să fie consultat de un medic veterinar înainte de a apela la un specialist în comportament sau de a trimite câinele la un dresor de câini.
Într-adevăr, behavioriștii canini de renume ar trebui să ceară dovada unui examen medical înainte de a vedea câinele. Un specialist în comportament canin nu va putea niciodată să rezolve comportamentul agresiv generat de o problemă medicală subiacente!
Aceste afecțiuni medicale sunt cunoscute ca fiind cauza comportamentelor agresive la câini: durere cronică; hipotiroidism; convulsiile; afecțiuni ale creierului; niveluri scăzute de calciu la câinii care alăptează
-
Prezența durerii și artrită
O infecție subiacentă a urechii poate determina un câine să mârâie sau să muște atunci când este atins în apropierea capului. Problemele la nivelul coloanei vertebrale și al gâtului pot provoca agresivitate atunci când este atinsă zgarda câinelui pentru a-i pune lesa.
Tulburările cronice, cum ar fi artrita și displazia de șold, pot provoca comportamente morocănoase. De exemplu, un câine care suferă de artrită poate reacționa defensiv atunci când stă întins și simte că nu se poate îndepărta de o situație iritantă, cum ar fi atunci când este agasat de un copil.
Suspectați un anumit tip de durere ortopedică în cazul în care câinele dumneavoastră manifestă un comportament agresiv după ce face exerciții fizice sau la prima oră a dimineții (când câinii cu artrită sunt mai înțepeniți) și atunci când există semne revelatoare însoțitoare, cum ar fi șchiopătatul, probleme la săritul în mașină, un mers rigid, scăderea jocului, scăderea tonusului muscular pe o parte și ezitarea de a se deplasa. Un studiu recent a arătat că izbucnirile bruște de agresivitate sunt adesea legate de durere.
-
Hipotiroidismul
Această afecțiune care afectează sistemul endocrin al câinilor este cauzată de un număr scăzut de hormoni tiroidieni. Poate fi detectată cu ușurință printr-un simplu test de sânge. De obicei, câinii afectați dezvoltă o creștere în greutate crescută, pierderea părului, letargie, toleranță scăzută la frig și modificări de comportament, cum ar fi anxietate, frică și agresivitate.
Este destul de neobișnuit ca un câine să dezvolte agresivitate ca simptom de sine stătător atunci când are această afecțiune; cu toate acestea, efectuarea unui test tiroidian este totuși importantă. Afecțiunea este ușor de tratat prin administrarea pe termen lung de pastile pentru tiroidă, care vor îmbunătăți dramatic starea câinelui.
- Convulsiile
Câinii pot dezvolta o varietate de tulburări neurologice care pot provoca schimbări de comportament. Vinovații pot include boli dureroase ale discurilor intervertebrale, tumori sau cancere, disfuncții cognitive, probleme metabolice (cum ar fi rezultatul unui șunt hepatic) și tulburări de convulsii.
În ceea ce privește convulsiile, comportamentele agresive pot fi observate în faza post-ictală, după o criză.
Convulsiile parțiale la câini care afectează o anumită porțiune a creierului responsabilă de reglarea agresivității pot fi, de asemenea, un factor care contribuie la agresivitate și comportamente aberante. aceste tipuri de convulsii sunt adesea întâlnite la anumite rase de câini, cum ar fi Cocker Spaniel, Springer Spaniel și Chesapeake Bay Retriever.
-
Afecțiuni ale creierului
Traumatismele care afectează anumite regiuni ale creierului pot provoca simptome neurologice, inclusiv comportamente agresive. Acestea pot avea loc după ce câinele a suferit leziuni cerebrale.
Cancerul cerebral întâlnit adesea la câinii seniori poate fi o altă cauză pentru astfel de schimbări de comportament. Encefalita, inflamația creierului, poate provoca agresivitate semnificativă la câinii afectați. Rabia și bolii de Carré sunt forme de encefalită.
Hidrocefalia, o afecțiune congenitală în care ventriculii creierului se măresc, poate provoca o varietate de simptome neurologice, uneori inclusiv agresivitate.
-
Niveluri scăzute de calciu la câinii care alăptează
Unii proprietari de câini observă că femelele lor blânde încep să se comporte agresiv față de cățeii lor. Uneori, această agresivitate maternă la câini poate proveni de la niveluri scăzute de calciu și, prin urmare, merită investigată de un medic veterinar.
Eclampsia este termenul medical pentru niveluri scăzute de calciu, care este adesea observată la câinii care au probleme în a susține cererea de calciu asociată cu producția de lapte. Aceasta este adesea observată în primele trei săptămâni de alăptare.
Pe lângă lipsa de interes sau agresivitate față de pui, câinii afectați pot dezvolta neliniște, un mers rigid și dureros, spasme musculare, probleme de mers și convulsii.
Alte cauze posibile
Există mult mai multe exemple de afecțiuni medicale care cauzează agresivitatea. Un câine care reacționează agresiv atunci când este mângâiat pe cap poate suferi de o infecție a urechii nediagnosticată.
Un câine cu deficiențe de auz se poate speria ușor și mușca de frică atunci când este abordat fără preaviz. Un patruped orb poate reacționa, de asemenea, în moduri necaracteristice. Un câine poate deveni morocănos atunci când se confruntă cu dureri de dinți. Informații extrase de pe platforma ptethelful.com.