Din cuprinsul articolului
O primărie din Alba a derulat o campanie de recenzarea a câinilor cu scopul de a informa proprietarii de animale și de a le oferi acestora posibilitatea de a intra în legalitate.
După cazul petrecut în capitală în cazul tragediei din proximitatea Lacului Morii mai multe autorități din țară au decis impunerea unor măsuri pentru evitarea situațiilor de acest gen.
Clujul este un alt exemplu în care instituțiile competente s-au mobilizat. Nu ne rămâne decât să salutăm aceste decizii și să sperăm că vor fi mai multe primării care vor decide într-acest sens. Desigur, ne dorim totodată, ca respectivele campanii să fie efectuate în temeiuri legale.
Revenind la cazul de față, recensământul câinilor din municipiul Arad este vital pentru identificarea populației animalelor de companie de oraș. Nu puține sunt cazurile când patrupezii aflați pe domeniul public au stăpân, însă foarte mulți sunt câini comunitari sau se înmulțesc necontrolat din cauza faptului că nu au fost sterilizați.
Deși legislația în vigoare impune acest lucru. Prin urmare, campaniile de conștientizare sau de informare ajuta la o înțelegere mai bună asupra gravității situației generată de înmulțirea excesivă a câinilor sau a abandonului acestora.
În doar două zile echipele s-au deplasat la zeci de adrese. Doar pe străzile păltiniș, Fântânele și Livezii au fost verificate 19 gospodării unde au fost identificați 33 de câini. Din cauza lipsei de informare, doar 2 animale sunt microcipate și un singur câine este sterilizat.
Pe strada Ostașilor echipele de intervenție au verificat 24 de locații unde au fost identificați 31 de căței. La capitolul animale sterilizate, locuitorii de pe strada amintită au fost ceva mai conștienți de importanța sterilizării pentru animalele de companie. Astfel, 13 dintre cei 31 de patrupezi identificați sunt microcipati iar alți 11 sunt sterilizați.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 155/2001 a Hotărârii de Guvern nr. 1059/2013 și Ordinului 1/2024 al ANSVA, toți proprietarii de câini au obligația legală să identifice prin microcip și să-și înregistreze în RECS patrupezii pe care îi dețin. Aceste prevederi legale sunt menite să preveni abandonul.
De asemenea, deținătorii de câini de rasă comună au obligația legală să îi sterilizeze. Această măsură legală previne înmulțirea necontrolată a animalelor și a abandonul puilor rezultați din monte nedorite.
Nerespectarea legii constituie contravenție și atrage după sine amenzi usturătoare, cuprinse între 5000 și 10.000 de lei. Cu toate acestea, dat fiind faptul că este prima etapă de recenzare din municipiul Aiud, autoritățile nu vor aplica sancțiuni contravenționale.
Scopul campaniei este și cel de informare respectiv conștientizare adresată proprietarii de animale cu privire la obligațiile legale care le revin. Astfel, proprietarii animalelor au posibilitatea de a intra în legalitate.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…