Lumea animalelor

Proprietarii câinilor sunt obligați să-și sterilize patrupezii. Se dau amenzi uriașe celor care nu respectă legea

Proprietarii animalelor de companie riscă amenzi usturătoare dacă nu respecte dispozițiile legale. Potrivit actualei legislații, stăpânii câinilor sunt obligați să respecte conduita legală atunci când își plimbă animalul de companie.

Patrupezii din rasele periculoase au voie în spațiile publice dacă au botniță și sunt ținuți în lesă. Câinii periculoși sunt împărțiți în două categorii.

Rasele de câini sunt împărțite în două categorii

Rasele de Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora fac parte din prima categorie cea a câinilor de atac. Câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor fac parte din cea de-a doua categorie.

Totodată, cadrul legal prevede ca atunci când patrupezii sunt scoși la plimbare, trebuie să fie ținuți în lesă, nu se aplică excepție de la această regulă, chiar dacă prietenii cu blană sunt de talie mică. Stăpânii care nu respectă dispozițiile legale vor primi amenzi cuprinse între 1500 și 3000 de lei.

De asemenea, stăpânii câinilor trebuie să știe că plimbarea animalelor de companie este interzisă în parcurile care nu sunt dedicate în acest scop. Amenzile sunt cuprinse între 200 și 1000 de lei pentru persoanele fizice iar pentru entitățile fizice sancțiunile aplicate pornesc de 1000 de lei și pot ajunge până la 5000 de lei. Stăpânii au obligația morală și legală să folosească pungile pentru colectarea dejecțiilor.

Stăpânii care nu respectă legea privind sterilizarea animalelor de companie vor fi amendați

Lege se aplică și proprietarilor de câini de rasă obișnuită, aceștia sunt obligați să respecte prerogativele legale privind sterilizarea animalelor de companie. În caz contrar, cei care nu respectă dispozițiile vor primi amenzi cuprinse între 5000 și 10000 de lei.

Stăpânii care dețin patrupezi de rasă comună au obligația legală să-și microcipeze animalul de companie sau să-l identifice prin alt mijloc reglementat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Se acceptă și carnetul de sănătate în locul microcipului.

Documentul respectiv indică faptul că animalul de companie a fost sterilizat si vaccinat. Cei care nu respectă această regulă riscă o amendă cuprinsă între 5000 și 10000 de lei, potrivit evz.ro.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago