Din cuprinsul articolului
Mulţi stăpâni se regăsesc în situaţia de a asista la fătarea căţeluşei sau a pisicii şi nu ştiu cum să procedeze. Mai mult, toate intervenţiile pe care trebuie să le faceţi, trebuie executate rapid, astfel încât un astfel de moment nu trebuie să vă găsească nepregătiţi!Aşadar, vă venim în ajutor cu îndrumările unui specialist. Alexandru Viţălaru, doctor şi asistent universitar la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, vă spune ce trebuie să faceţi, pas cu pas.Ieşirea primului pui. Ce e de făcut?
- Asiguraţi-vă că puiul este scos din înveliturile fetale (n.r. placentă). Dacă mama nu i le rupe, această datorie revine stăpânului.
- Trebuie să vă asiguraţi că puiul respiră normal. În cazul în care are căile respiratorii blocate, folosiţi imediat o pompiţă specială sau batista sugarului. Aceste obiecte trebuie să le aveţi la îndemână, sterilizate şi pregătite din timp. În cazul în care nu le aveţi, scuturaţi uşor puiul până la eliberarea căilor respiratorii.
- Legaţi ombilicul cu o aţă, obligatoriu. Dezinfectaţi zona ombilicală cu un disc de vată înmuiat în puţină betadină.
- Puiul trebuie pus cât mai repede la alăptat.
- Se ia un prosop curat şi se şterge puiul de resturi placentare şi sânge, frecând uşor de la coadă spre cap.
- Mămicile trebuie să aibă apă la discreţie, nu rece, ci la temperatura camerei.
Din acest moment, femela se va descurca singură.Totuşi, e bine să ştii că mămica are nevoie de o dietă cu hrană de junior, nu cea pe care o mănânca în mod normal, pe toată perioada de alăptare şi de suplimente de calciu (pastille), care se găsesc la cabinetul veterinar.Puii trebuie alăptaţi din 2 în 2 ore! Dacă nou-născuţii nu sunt hrăniţi pe o perioadă de 12 ore, le scade glicemia, devin deprimaţi imunologic şi intra în comă. Aşadar, laptele maternal este vital!
Ce facem în cazul în care mămica nu mai este (moare sau puiul este găsit pe stradă)
Nu sunt rare cazurile în care anumiţi stăpâni aruncă la ghenă puii abia fătaţi ai căţelei lor.Cazurile în care oamenii găsesc pui de nici o zi de viaţă, pe stradă, sunt numeroase.De aceea, e bine să ştii ce e de făcut cu puiul, dacă vrei să-i salvezi viaţa! – Primul instinct al găsitorului este de a-l spăla. Acest lucru este total exclus şi interzis! Toaletarea trebuie făcută cu disc de vată înmuiat în apă caldă şi trebuie evitată faţa.- Pentru a-i stimula digestia şi reflexul de a urina, mângâine-l pe burtă cu un prosop umezit cu apă caldă.- Atenţie: Apa trebuie să fie caldă, nu fierbinte! Temperatura apei potrivită se testează ca biberonul pentru sugari, pe încheietura mâinii.– Trebuie cumpărat de la farmacia veterinară sau din cabinet, lapte matern special pentru câini. Laptele de vacă nu este suficient pentru alăptarea puilor.- Puiul se pune să doarmă într-o cutie, pentru a-i limita mişcările (se poate lovi cu capul de diverse obiecte din casă) şi pentru a-i oferi sentimentul de siguranţă.- Cutia trebuie căptuşită cu un prosop curat sau cu o pătură absorbantă (scutec), nu cu paie, talaş, fân etc.- În cutie trebuie să fie puse mereu două sticle cu apă caldă (nu fierbinte), care să le dea impresia de un corp cald şi pentru a evita apariţia colicilor.- La 14 zile va deschide ochii şi atunci trebuie să înceapă şi toaletarea lor. Se şterg cu un disc de vată înmuiat în apă caldă sau în cei de muşeţel.– Vreme de 30 de zile, puiul trebuie hrănit din 2 în 2 ore cu lapte matern, cu ajutorul unei pipete sau a unui biberon.- După vârsta de 30 de zile începe deparazitarea internă primară, apoi schema de vaccinare.