Din cuprinsul articolului
Rase de câini considerate periculoase de legislaația din România. Câinii sunt, cu siguranță, niște animale de companie foarte loiale, afectuoase și jucăușe, care ne înveselesc zilele și ne ajută să ne eliberăm de stres și probleme.
Unul dintre factorii care influențează temperamentul unui câine este rasa căreia acesta aparține. De aceea, se impun anumite măsuri care permit menținerea sub control a raselor considerate periculoase.
Bineînțeles, dresajul acestora diminuează mult temperamentul acestor câini. Cu toate acestea, instinctele lor primare îi pot determina sa devină uneori imprevizibili și să manifeste comportamente care să incomodeze, să rănească ori chiar să ucidă oameni sau alte animale.
Pentru a obține un astfel de exemplar, de câine considerat periculos, trebuie, în primul rând, să îndeplinești condițiile prevăzute de art. 3 alin. (1) al aceleiași OUG, respectiv:
Dacă îndeplinești toate aceste criterii și devii, astfel, proprietarul unui câine din rasele menționate (sau îl deții temporar), ai obligația, conform art. 3 alin. (2) al OUG 55/2002, să îl înregistrezi la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională și să pui la vedere, pe ușa apartamentului sau pe gardul casei, clasica plăcuță pe care scrie “Câine periculos”, cu dimensiunile de minim 15 x 25 cm.
Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
Câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Atentie! De asemenea, potrivit art. 4 alin. (1) al OUG 55/2002, trebuie să depui la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care deții câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, care să ateste încadrarea câinelui în categoriile de rase considerate periculoase, precum și o declarație pe propria răspundere care să cuprindă următoarele date:
În cazul în care schimbi adresa imobilului unde animalul este deținut, trebuie să depui, din nou, aceste documente, de data aceasta la sediul poliției în a cărei rază se află noua adresă, în termen de 48 de ore (art. 4 alin. (2) al OUG 55/2002).
Nerespectarea tuturor acestor prevederi constituie contravenție, care se sancționează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei (art. 18 alin. (2) lit. b) al OUG 55/2002).
Totodată, dacă pierzi câinele ori acesta decedează, ești obligat, potrivit art. 4 alin. (3) al OUG 55/2002, să declari acest fapt la sediul poliției în a cărei rază se află imobilul de deținere, în maxim 48 de ore de la constatare. În caz contrar, vei fi sancționat cu o amendă de la 100 la 500 de lei (art. 18 alin. (2) lit. a) al OUG 55/2002)
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…