Lumea animalelor

Rase de câini cu ochii albaștri: frumuseștea care vine la pachet cu probleme de sănătate

Iată care sunt faptele din spatele ochilor albaștri la câini, o raritate care vine cu unele riscuri pentru sănătate.
Câinii cu ochi albaștri sunt o raritate izbitoare, mai ales pentru că sunt o priveliște atât de neobișnuită. La urma urmei, chiar dacă toți cățeii se nasc cu ochi albaștri, 95% dintre ei își vor schimba culoarea în primele opt până la 10 săptămâni de viață.

sursă foto: lovetoknowpets.com

Și, deși nu există aproape nimic mai dulce decât să te uiți în ochii căprui ai unui animal de companie care te adoră, acele rase de câini cu ochi albaștri sunt, ei bine, o priveliște de admirat.

Dacă ești suficient de norocos să deții un câine cu ochi albaștri, felicitări. Dacă, la fel ca noi ceilalți, sunteți curioși să aflați care sunt cauzele acestei frumoase anomalii, citiți mai departe. Vă vom împărtăși care sunt rasele de câini care au în mod natural ochi albaștri, de ce se întâmplă acest lucru și dacă câinii cu ochi albaștri sunt expuși riscului de a avea probleme de sănătate ca urmare a acestui fapt.

Ce rase de câini au ochii albaștri?

Fără îndoială, câinii cu ochi albaștri fac parte dintr-un club unic. Oamenii de știință spun că doar 5% dintre câini au varianta ochilor albaștri ca parte a ADN-ului lor.

Trăsătura ochilor albaștri este recesivă și cel mai adesea legată de culoarea blănii, mai exact la cei cu părul merle (pete de culoare pestriță) sau piebald (păr alb cu pete de culoare).
Rasele de câini care au în mod natural ochi albaștri includ:

Husky siberian; Border collie; Ciobănescul australian; Teckel; Weimaraner; Cardigan Welsh Corgi
Marele Danez; Alaskan Klee Kai; Pitbull.

În mod ironic, ochii albaștri nu au de fapt niciun pigment albastru. De fapt, ochii albaștri indică o lipsă de pigment. În plus, dacă blana din jurul ochilor câinelui dumneavoastră este albă, șansele ca acesta să aibă ochi albaștri (împreună cu nasul și pielea roz) cresc.

De ce unii câini au ochii albaștri?

Totul ține de melanină, sau de pigmentul din iris, care alcătuiește partea colorată a ochiului. Ochii căprui, care sunt cea mai comună culoare, au pigmentul maro atât în straturile din față, cât și în cel din spate al irisului. Ochii albaștri au o cantitate mică de melanină (sau deloc) în stratul din față și o cantitate mică în cel din spate. ADN-ul câinelui este cheia care determină cât de multă melanină este produsă.

Oamenii de știință încă studiază acest fenomen. În timp ce studiile anterioare indică faptul că genele care determină culoarea blănii joacă un rol major în determinarea culorii ochilor unui câine, un studiu din 2018 a descoperit că o altă genă importantă în dezvoltarea ochilor ar putea juca, de asemenea, un rol.

Câinii cu ochi albaștri au probleme de sănătate?

Pigmentul nu se referă doar la culoare; este, de asemenea, un element critic în dezvoltarea vederii și a auzului la prietenii noștri canini. Și, deși nu toți câinii cu ochi albaștri vor avea probleme cu vederea sau auzul, unii prezintă un risc mai mare de a suferi de anumite afecțiuni.

Surditatea cohleosaculară este o afecțiune ereditară legată de pigmentul din blana și ochii câinelui. Este mai răspândită la câinii albi cu ochi albaștri și apare de obicei între 1 și 3 săptămâni la una sau ambele urechi.

Disgeneza oculară Merle apare atunci când doi câini cu haină Merle au căței. Problemele comune de vedere ale urmașilor includ ochi mai mici, pupile descentrate, sensibilitate la lumină, vedere generală afectată și un risc mai mare de a dezvolta cataractă.

Albinismul apare atunci când un câine nu poate produce suficientă melanină și este complet lipsit de culoare. Această afecțiune rară poate provoca ochi mai mici, ochi sensibili la lumină și deformări ale cristalinului sau ale irisului care pot cauza o vedere slabă sau orbire completă.

Semne ale unei boli oculare

Dacă ochii câinelui dumneavoastră adult cu ochi căprui își schimbă culoarea, poate fi un semnal al unei boli oculare sau al procesului de îmbătrânire:

Cheratita interstițială: O inflamație a corneei care se poate afișa ca o peliculă alb-albăstruie peste ochi.

Cataracta: Adesea un semn de îmbătrânire, aruncă un aspect tulbure și adesea albăstrui al ochiului.

Glaucom: O boală a nervului optic, poate da, de asemenea, o nuanță albăstruie ochiului.

Orice modificare a vederii câinelui dumneavoastră ar trebui să fie raportată imediat medicului veterinar. Majoritatea bolilor oculare pot fi tratate – un prognostic mai bun apărând în cazul celor care sunt depistate din timp.

Așadar, după cum puteți vedea, un câine cu ochi albaștri este mai mult decât (trebuie spus) pare. Indiferent de culoarea lor, expresia din ochii câinelui tău este o modalitate excelentă de a ști ce gândește. Ochii rotunzi care arată mult alb indică faptul că puiul tău este tensionat.

Pupilele dilatate pot fi un semn de teamă – sau de emoție. Iar atunci când animalul de companie este relaxat, pot părea chiar că strâmbă din ochi.

Sunt toți câinii cu ochi albaștri predispuși la surzenie?

În timp ce câinii cu ochi albaștri au un risc crescut de surditate cohleosaculară, cercetătorii de la Louisiana State University au ajuns la această concluzie: „Ochii albaștri, care rezultă din absența pigmentului în iris, sunt comuni cu surditatea asociată cu pigmentul, dar nu reprezintă, în sine, un indiciu al surdității sau al prezenței genei surdității…”.

Acestea fiind spuse, anumite rase, cum ar fi dalmațienii, bull terrierii, setterii englezi și cockerii spanioli englezi care au ochii albaștri sunt mai predispuși să fie surzi. Unii cercetători suspectează un defect autosomal dominant cunoscut sub numele de penetranță incompletă, dar în prezent nu există literatură care să susțină această teorie.

Iată un alt fapt amuzant despre ochii de câine pe care poate ai vrea să îl știi. A avea contact vizual cu câinele tău, chiar și pentru câteva minute, declanșează eliberarea de oxitocină, un hormon asociat cu empatia, încrederea și construirea unei relații.

Un studiu realizat în 2015 de cercetătorii de la Universitatea Azabu din Sagamihara, Japonia, sugerează că patrupezii experimentează o creștere de 130% a oxitocinei după ce stabilesc contact vizual cu stăpânii lor, în timp ce stăpânii lor experimentează o creștere de 300%.

Ce înseamnă acest lucru? Maro, albastru, gri sau verde, privitul în ochii unui câine este o modalitate reciproc avantajoasă de a întări legătura dintre tine și cel mai bun prieten al tău, potrivit pawtracks.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

10 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

11 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

12 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

13 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

14 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

15 ore ago

Parteneri