Stiati ca

Rasele de câini au evoluat din lupi? Ce spun oamenii de știință?

Rasele de câini au evoluat din lupi? Când privim fața încrețită a unui pug, poate părea greu de crezut că toate rasele de câini au evoluat din lupi. Totuși, știm că rasele mai vechi de câini au mai multe asemănări genetice cu lupii decât cele moderne.

Un studiu recent sugerează că există câțiva indicatori ușor de identificat care pot dezvălui această legătură genetică, în special în ceea ce privește comportamentul vocal al câinilor.

Rasele de câini au evoluat din lupi?

Studiul a constatat că tendința unui câine de a răspunde cu un urlet, mai degrabă decât cu un lătrat, la sunetul unui lup care urlă este adesea asociată cu faptul că acest câine este mai apropiat genetic de lup în comparație cu câinii care latră în schimb.

Urletul este o formă de comunicare pe distanțe lungi observată la anumite rase de câini. În mediul sălbatic, acest comportament este util pentru a marca teritoriul.

Și pentru a informa alte animale despre prezența lor. În cazul raselor domestice, scopul urletului este mai puțin clar, deoarece unii câini au tendința de a ura, în timp ce alții nu.

Pentru a investiga dacă există o explicație genetică pentru diferența dintre câinii care urlă și cei care latră. Cercetătorii de la Departamentul de Etologie al Universității Eötvös Loránd (ELTE) au studiat modul în care 68 de câini au reacționat la sunetul urletului lupilor.

Rasele de câini sunt considerate mai vechi

Apoi au comparat reacțiile acestor câini cu gradul lor de apropiere genetică față de lupi. Rezultatele au arătat că rasele de câini considerate mai vechi. Adică cele mai strâns legate de lupi din punct de vedere evolutiv.

Aveau o probabilitate mai mare de a răspunde la urlet cu un urlet propriu și erau mai stresate de acest sunet. Rasele de câini considerate mai moderne păreau mai puțin deranjate. Aveau o probabilitate mai mare de a lătra ca răspuns la urletele lupilor.

Un alt factor important identificat în studiu a fost sexul câinilor. S-a observat că hormonii sexuali masculini au un impact asupra comportamentului vocal al câinilor.

Masculii sterilizați, care au niveluri scăzute de testosteron, erau mai predispuși să urle. Ca răspuns la sunetul urletelor, iar acest comportament putea fi legat de stres și teamă. Urletul putea, astfel, să semnifice ,,Mi-e frică, nu te apropia”.

Acest studiu arată cum evoluția genetică și influențele hormonale pot contribui la variabilitatea comportamentului vocal al câinilor, dezvăluind astfel mai multe despre relația lor cu lupii și dezvoltarea lor în calitate de animale de companie, potrivit playtech.ro.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

11 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

13 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

14 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

15 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

16 ore ago