Categories: Lumea animalelor

Recunoscuti pentru robotii pe care i-au conceput, japonezii se bazeaza tot pe caini pentru operatiunile de salvare

Tara in care au loc numeroase seisme, Japonia incearca de ani buni sa incredinteze robotilor misiuni de salvare, insa cel mai bun senzor ramane, deocamdata, nasul cainilor, sustine un cercetator, care incearca sa imbine calitatile patrupedelor cu progresele tehnologice, relateaza AFP, preluata de Agerpres.Echipat cu un rucsac micut, plin cu dotari high-tech, spanielul breton Gonta recurge la toate simturile pentru a depista supravietuitori in ruine, dupa un cutremur. Cantarind 14 kilograme, cainele de zece ani are asupra lui, intre altele, o camera si un cip de localizare GPS, cu transmitere in timp real. In timpul unei sesiuni de antrenamente desfasurate, luna trecuta, la Fujimi (la nord de Tokyo), profesorul Kazunori Ohno de la Universitatea Tohoku a putut urmari in direct ce vedea cainele sau, dovedind astfel eficienta complementaritatii intre aptitudinile canine si posibilitatile robotilor.”Am aflat ce pot face si ce nu pot face robotii si de aceea am dezvoltat un concept care sa uneasca robotii si cainii”, a declarat, pentru AFP, omul de stiinta.Tehnologia poate oferi avantaje suplimentare, ajutand salvatorii sa evalueze situatia si sa ia decizii, insa nu asigura inca cu aceeasi precizie ca facultatile senzoriale ale unei fiinte vii. Si in SUA, Marea Britanie si mai ales in Canada au fost concepute dispozitive hibride similare (caini si mijloace tehnice), adaptate la diferite situatii (salvare, ancheta a politiei, etc.).Numai ca Japonia duce lipsa de caini dresati pentru acest tip de misiuni, arata Kyo Yamada de la Asociatia japoneza a cainilor de salvare. „Avem multe cutremure, insa exista o lipsa de cunostinte si intelegere a ceea ce pot face cainii”, regreta el.

Recent Posts

10 cele mai ușor de îngrijit animale de companie

Dacă vă plac pisicile, știți că, deși au o fire independentă, majoritatea felinelor nu sunt…

25 de minute ago

Hernia ombilicală la pisică: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală este o deschidere în peretele muscular unde se află ombilicul (buricul). Hernia permite…

10 ore ago

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. „Într-un oraș civilizat, pot fi și ei civilizați”

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. Defilarea organizată de Școala de Dresaj Pro Dog…

11 ore ago

Asociaţia Chinologică Română: va fi omologat provizoriu internaţional Ciobănescul Românesc Corb

 Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției…

12 ore ago

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

13 ore ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

14 ore ago

Parteneri