Din cuprinsul articolului
Regulă pentru stăpânii de câini. Fie că este vorba de o dâră de salivă pe fața ta, fie că linge plantele din casă, câinilor le place să lingă aproape orice.
Desigur, câinii se ling frecvent pe bot, acesta fiind un obicei destul de comun. Mulți stăpâni de câini se întreabă, destul de îngrijorați, de ce fac asta atât de des și dacă nu cumva au vreo problemă.
Acest obicei ar putea fi ceva de ordin medical sau un semn de stres declanșat de niște stimuli externi pe care îi consideră neplăcuți. Sau ar putea fi pur și simplu un semn că sunt bucuroși să te vadă.
Iată cele mai comune motive pentru care câinele se linge pe bot și ce ar trebui să faceți dacă observați acest comportament, potrivit Thedogsnobs.
Pe lângă faptul că își folosesc vocea (mârâituri, scâncete etc.) își folosesc și simțurile mirosului, văzului și atingerii. Știați că linsul este unul dintre cele mai comune semne de comunicare ale câinilor?
Când câinele se linge des pe bot sau pare să facă acest lucru ca răspuns la o aromă sau la altă activitate, cel mai probabil se exprimă în limbajul canin.
De asemenea, este considerat un gest de supunere și liniște printre câini. Prin urmare, dacă animalul de companie se linge pe bot în timă ce se află în jurul altor câini, poate fi o dovadă de respect și un indiciu că nu ți se poate întâmpla nimic rău.
Dar nu întotdeauna este un gest de supunere. Dacă se linge pe bot când se uită la tine sau te vede că mănânci, ar putea însemna cu totul altceva.
Este normal să facă asta, ca răspuns la mirosurile pe care le consideră plăcute. De asemenea, este normal ca puii să se lingă pe bot pentru a arăta că le este foame.
Cu toate acestea, câinii adulți care nu se ling pe bot din cauza mirosurilor pe care le găsesc plăcute sau pentru că le este foame pot sugera că ceva nu este în regulă cu sănătatea lor.
De exemplu, alergiile pot declanșa acest obicei, la fel ca și tulburările gastrointestinale sau o afecțiune hepatică.
Există, însă, și alte cauze:
Câinii se ling pe bot ca un răspuns instinctiv, menit să ajute la reglarea temperaturii corpului. Cortizolul (hormonul stresului) crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, făcând mai probabile simptome precum tensiunea musculară, tremurul și respirația rapidă.
Când câinii se ling pe bot în timp ce sunt stresați, ar putea încerca să amelioreze aceste simptome, răcindu-și corpul sau calmându-și creierul.
Alte lucruri care provoacă anxietate câinilor:
Excitare: Când urmează să-i hrăniți cu mâncarea preferată sau să-i scoateți la plimbare
Nervozitate: Dacă a făcut ceva ce știe că nu ar fi trebuit să facă, își va linge botul în semn de recunoaștere a comportamentului rău, mai ales dacă a fost certat pentru asta anterior
Când îi vezi făcând asta, încearcă să-i liniștești cu o mângâiere.
Când câinele se linge pe bot, cu mișcarea buzelor ritmice și repetitive, ar putea fi un semn că este plictisit sau fericit sau vrea să facă ceva.
De asemenea, este un indiciu pentru următoarele:
Vor să fie mângâiați sau să le acordați mai multă atenție
Salivează în așteptarea mâncării
În timp ce se uită la o anumită persoană, pentru că anticipează atenția din partea acelei persoane.
În timp ce adulmecă podeaua sau piciorul unei persoane, miros ceva ce numai câinii consideră a fi interesant.
Nu puteți generaliza, dar, de obicei este un semn că sunt iritați sau furioși.
De exemplu, un nivel scăzut al lingerii botului în rândul câinilor adulți este un semnal de liniște. Adesea, poate fi o manifestare a supărării sau a furiei.
Lingerea botului de intensitate scăzută este un gest de supunere.
Câinii adulți care se ling pe bot cu buzele retractate în interiorul gurii caută să atragă atenția unui alt canin sau a stăpânilor.
Deși câinii nu au dinți ca oamenii, trebuie să își păstreze dinții curați și fără acumulări de tartru. Cățeii care își ling botul mai ales după ce mănâncă sau beau, înseamnă că au prea multe bacterii pe suprafața dinților, ceea ce le provoacă durere atunci când mestecă.
Acest lucru poate duce la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale. Dacă observați că își linge frecvent buzele sau că zona din jurul gurii este roșie și sensibilă, contactați medicul veterinar pentru a verifica dacă are probleme orale.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…