Din cuprinsul articolului
Noile reguli vor fi adoptate la nivel european și vor deveni obligatorii pentru toți crescătorii. Cei care cresc câini sau pisici, în special pentru comercializare, trebuie să se pună la curent cu noile reglementări privind îmbunătățirea bunăstării acestor animale de companie.
COREPER a hotărât să ceară Consiliului European să înceapă elaborarea unei legi pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor de companie.
Inițiativa aceasta se axează pe garantarea unei stări de bine pentru pisicile și câinii aflați în grija crescătorilor, magazinelor de animale și adăposturilor.
Obiectivul principal este:
Propunerea nu va afecta direct proprietarii actuali ai animalelor de companie.
Noile reglementări care vor fi aplicate de autoritățile europene vor fi obligatorii pentru crescători, vânzători și proprietarii adăposturilor destinate acestor animale și au scopul de a îmbunătăți starea acestor animale.
Legislația europeană privind protecția câinilor și pisicilor va fi modificată în viitor. În prezent reglementările în vigoare au în vedere creșterea, furnizarea și utilizarea acestor animale în scopuri științifice.
În plus, există o serie de regului și proceduri privind transportul acestor animale de companie, legat de vârsta minimă, dar și de contextul bolilor acestor animale, în special al rabiei. Animalele pot circula dintr-un stat în altul cu condiția respectării unor cerințe de sănătate, inclusiv atunci când își însoțesc proprietarii.
„Deși o parte din cererea de câini și de pisici este satisfăcută de crescătorii autorizați care respectă un standard ridicat de bunăstare a animalelor, mulți câini și pisici au făcut obiectul comerțului și transportului ilegal, inclusiv din țări terțe”, se arată în motivarea propunerii.
Autorii proiectului de regulament arată că la nivelul UE există în jur de 70 de milioane de câini de companie și peste 83 de milioane de pisici. În acest context este nevoie de reglementări pentru asigurarea bunăstării acestor animale de companie.
Odată ce va fi adoptat, noul regulament va impune noi prevederi pentru cei care cresc, vând sau dețin în adăposturi speciale câini și pisici. Astfel, viitorul act normativ urmează o serie de principii menite să ducă la îmbunătățirea vieții animalelor.
În primul rând sunt prevăzute reglementări legate de reproducerea acestor animale. Sunt stabilite limite de frecvență pentru reproducere, dar și aspecte legate de vârsta minimă sau maximă.
Proiectul interzice anumite practici precum consangvinizarea. Este vorba despre împerecherea între părinți și urmași, între frați și frați vitregi și între bunici și nepoți.
Aceste proceduri pot fi utilizate în anumite situații, pentru a conserva rasele locale cu un bazin genetic limitat.
Actul de reglementare interzice mutilările dureroase, precum tăierea urechilor, a cozii sau îndepărtarea ghearelor, cu excepția situațiilor în care există o recomandare medicală pentru acestea.
Crescătorii, vânzătorii sau proprietarii de adăposturi trebuie să asigure un spațiu adecvat pentru adăpostirea animalelor, hrană și apă curată și proaspătă suficientă.
În cazul câinilor, proiectul prevede că aceștia trebuie să aibă acces la o zonă exterioară pentru mișcare sau trebuie plimbați zilnic începând cu vârsta de 12 săptămâni
Regulamentul se aplică celor care cresc, dețin, comercializează sau introduc pe piață câini și pisici, inclusiv pentru o perioadă limitată, și pentru unități de reproducție, adăposturi pentru animale și magazine de animale de companie:
Astfel, conform viitorului proiect, toate aceste animale de companie, fie că sunt pisici sau câini, trebuie microcipate și înregistrate într-o bază de date națională. Această procedură trebuie îndeplinită înainte să fie vândute sau donate. Toate bazele de date vor fi interoperabile cu bazele de date din UE și vor fi accesibile online;
Îngrijitorii de câini și pisici vor trebui să aibă o înțelegere adecvată a comportamentului și nevoilor animalelor. De asemenea, unitățile în care sunt adăpostite trebuie să perimită vizite ale medicilor veterinari.
În plus, viitorul act de reglementare clarifică faptul că deținătorii de animale (crescători, comercianți proprietari de adăposturi) nu trebuie să abandoneze pisicile sau câinii.
Proiectul interzice reproducerea hibrizilor, respectiv a animalelor rezultate din încrucișarea cu o specie sălbatică. În acest context, noile reguli stabilesc faptul că pisicile și cățelele care au avut două operații cezariene nu vor fi folosite pentru reproducere. Interdicția este introdusă pentru a le proteja starea de sănătate și bunăstare.
Animalele cu trăsături extreme trebuie excluse de la reproducere pentru a preveni transmiterea acestor trăsături generațiilor viitoare, dacă există riscul apariției unor efecte dăunătoare pentru sănătatea și bunăstarea descendenților acestora.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…