Sanatate & Dresaj

Reguli simple ce-ți pot salva viață. Ministrul Mediului: „Este un animal”

Din cuprinsul articolului

Reguli simple ce-ți pot salva viață.  Chiar dacă urșii sunt mari, voluminoși, masive și greoi, este o greșeală să se creadă că se mișcă încet. În realitate, față de masivitatea evidentă a corpului, ei aleargă repede și sunt rezistenți.

De obicei, urșii sunt animale pașnice, care evită conflictele atât între ele, cât și cu alte animale sau cu omul. Dar dacă trebuie să-și apere puii, hrana ori teritoriul, ei devin adversari extraordinar de periculoși. Pe om, ursul nu-l atacă decât dacă-l provoacă, dar în general, se simt în largul lor departe de așezările omenești.

Chiar și așa, multe persoane dornice de aventură nu ezită să-i hrănească, deși acest lucru le poate fi fatal. În acest sens,  ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că oamenii trebuie să înţeleagă că urșii nu sunt animale de companie și că un astfel de gest le-ar putea aduce moartea.

„Tocmai pentru că este animal sălbatic, el nu trebuie hrănit”, susține ministrul Mediului.

„Dacă nu ar fi hrăniţi, ei nu ar avea motiv să revină, dar atâta timp cât facem acest lucru, mă refer la cetăţenii români, nu face decât să îşi părăsească arealul forestier şi să intervină în intravilan. Ursul nu este un animal de companie, este un animal sălbatic şi în orice moment poate face victime omeneşti”, a explicat ministrul Costel Alexe.

„Tocmai pentru că este animal sălbatic, el nu trebuie hrănit. Dacă sunt anumite exemplare, aici mă refer la un număr foarte mare în interiorul fondului forestier, sunt convins că aşa pot să îşi găsească şi ceilalţi.

Urşii hrăniţi nu mai pot reveni să se hrănească şi să se adapteze cu hrana din interiorul fondului forestier. În momentul de faţă, eu spun că şi oamenii contribuie la revenirea ursului în intravilan, cum şi a fost extins, an de an, intravilanul tot mai mult în interiorul fondului forestier şi s-a restrâns acest areal în care trăieşte acest animal sălbatic”, a mai spus Costel Alexe, conform Antena3.

Ce să faci dacă ești atacat?

  • Nu intrați în panică! Fiți calm și țineți brațele în sus, ca să păreți mai impunător. Vorbiți tare, ca animalul să vă poată identifica drept ființă umană.
  • Încearcă să pari cât mai înalt, fiindcă asta îl poate descuraja pe urs. E important să evitați contactul vizual direct pentru că animalul poate considera asta un atac.
  • Dacă ursul vă atacă, așezați-vă ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

47 de minute ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

2 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

3 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

4 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

5 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

6 ore ago

Parteneri