Sari la conținut
Home » Relația dintre copii și animalele de companie. Cât de importantă este pentru dezvoltarea celor mici

Relația dintre copii și animalele de companie. Cât de importantă este pentru dezvoltarea celor mici

Relația dintre copii și animalele de companie poate aduce numai beneficii pentru cei mici, în pofida temerii pe care o au părinții cu privire la faptul că un animal de companie le poate afecta sănătatea copiilor. Din contră, creșterea copilului lângă un animal de companie îl ajută să se dezvolte mult mai armonios. De aceea, nu trebuie să vă temeți absolut deloc.

Dacă patrupedele sunt îngrijite, deparazitate și vaccinate, ele vă vor aduce numai bucurii și veselie în case, plus alte beneficii importante atât pentru copii, cât și pentru dumneavoastră.

Copiii care petrec timp lângă animale se dezvoltă mult mai armonios decât un copil care nu face acest lucru

Micuții care își petrec timpul lângă un animal de companie au de câștigat din mai multe puncte de vedere:

  • În primul rând, alături de un animal învață să își dezvolte empatia, fiind o abilitate care îl ajută pe copilul de azi și pe adultul de mâine să se descurce în societate.  Empatia înseamnă să ai capacitatea de a arăta compasiune într-un anume context al vieții, de a întelege mai bine ce se întâmplă în jurul tău, cât și de a încerca să te intri în pielea celui de lângă tine;
  • totodată, învață să inițieze contacte sociale mai ușor;
  • copilul învață să se responsabilizeze, întrucât animalul nu are nevoie doar de joacă, ci și de hrană, curățare și siguranță;
  • se dezvoltă motricitatea, fiind extrem de benefică pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, iar animalul de companie, mai ales dacă este cățel, are nevoie de multă mișcare, ceea ce îl va stimula pe copil să facă și el mișcare și, totodată, îi va îmbunătăți motricitatea.

Aceasta îl ajută pe copil nu doar din punct de vedere al corpului, ci și al dezvoltării creierului. Pe de altă parte, dezvoltarea motricității la copii ajută la creșterea capacității organismului de a face față provocărilor externe

  • un animal de companie îl ajută pe copil să își crească încrederea în sine;
  • traiul alături de un animal îi întărește copilului sistemul imunitar, întrucât în urma unui studiu s-a demonstrat că micuții care au avut lângă ei, în primul an din viață, un animăluț cu păr, au devenit mai rezistenți în fața amenințării alergiilor în comparație cu ceilalți bebeluși care nu au avut lângă ei un animal de companie.

Un animăluț de companie este oricând binevenit în viața copilului

Relația dintre copii și animalele de companie este una în care micuții au foarte mult de câștigat, întrucât    un animăluț de companie îi ajută foarte mult pe copiii retrași, timizi să interacționeze mai ușor și să devină mai sociabili.

Nu este recomandată o anumită vârstă pentru a putea aduce un animal de companie în viața copilului dumneavoastră, oricând este binevenit, însă cu cât mai devreme se petrece acest lucru cu atât mai bine.

Încă de la vârsta de 4, 5 ani puteți să îl învățați pe copilul dumneavoastră ce înseamnă responsabilitatea prin împărțirea activității de întreținere a patrupedului cu micuțul.

Copiii se atașează cel mai repede de animale și suferă cel mai mult după dispariția acestora. Așa că este important să acordați o atenție sporită în gestionarea pierderii animalului.

Patrupedul este parte din familia dumneavoastră, iar pierderea lui nu trebuie ascunsă față de copii. Lipsa de preocupare a părintelui pentru starea emoțională a copilului în momente atât de importante poate genera o traumă cu efecte negative pe termen lung, potrivit magnanews.ro.