Din cuprinsul articolului
Pisicile cu mătreață. Aceiași mici fulgi albi care contribuie la vânzarea a milioane de șampoane – medicament consumatorilor umani pot afecta și pisicile. Deoarece pisica are păr pe tot corpul, mătreața este ușor de depistat.
Mătreața este, de fapt, celule moarte și uscate ale pielii. De obicei, este rezultatul unui fel de dermatită alergică – o reacție la ceva care face ca pielea pisicii să fie uscată, cu mâncărime sau solzoasă. Mătreața se referă la pierderile normale de celule moarte ale pielii, combinate cu proteinele din saliva pisicii lăsate pe păr și pe piele atunci când pisica se toaletează. (Întâmplător, scuamele, și nu părul de pisică, sunt cauza alergiilor la pisici la oameni).
Evident, o pisică nu va fi îngrijorată de faptul că cineva îi vede mătreața, dar este totuși important să vă dați seama care este cauza și să tratați problema. Dacă nu este tratată, mătreața poate fi atât de inconfortabilă încât pisica își zgârie pielea, riscând să facă o infecție. Sau cauza de bază în sine poate fi periculoasă.
Cu toate acestea, uneori poate fi dificil să se determine cauza dermatitei alergice. Aceasta ar putea fi cauzată de o infestare parazitară, cum ar fi pecingine, căpușe sau acarieni. Arsurile solare pot provoca mătreață.
Pisica dumneavoastră ar putea fi sensibilă la stres sau alergică la o hrană nouă sau la un produs de îngrijire.
S-ar putea să se datoreze chiar și unui lucru la fel de simplu ca aerul prea uscat din interior în timpul iernii. Dacă simțiți că aerul este uscat în casa dvs. și, ca urmare, pielea dvs. este uscată și rigidă, puteți paria că și pisica dvs. se confruntă cu același lucru. Umidificarea nu numai că va scăpa de problema pielii uscate, dar va reduce și electricitatea statică din blana pisicii și va reduce probabilitatea răcelilor de iarnă. Aceasta este cea mai ușoară soluție pentru problemele de mătreață la pisici.
Odată ce tratați cauza mătreții pisicii dvs., o puteți ajuta să se simtă mai confortabil în timp ce pielea i se curăță. Căutați produse de îngrijire concepute pentru pisici cu pielea uscată. Dacă pisica dvs. nu tolerează îmbăierea, puteți cel puțin să utilizați o loțiune sau să vă intensificați rutina de periere pentru a distribui uleiurile din blana pisicii. Este posibil să fie nevoie să îi modificați dieta sau să adăugați un supliment de acizi grași.
Dacă pisica dvs. are paraziți, sunt șanse să aibă și mătreață. Mușcăturile de purici, păduchi și acarieni pot provoca dermatită alergică.
Un tip deosebit de neplăcut, acarienii Cheyletiella, au fost numiți „mătreață ambulantă”, deoarece sunt suficient de mari pentru a fi văzuți cu ochiul liber, dar prea mici pentru a distinge detaliile. Toți paraziții pielii pot fi tratați destul de ușor, dar pentru a-i elimina complet, va trebui să tratați toate celelalte animale din casă, casa însăși și, uneori, chiar și oamenii. Cel mai bine este să cereți ajutorul medicului veterinar pentru a putea obține cel mai puternic și mai rapid produs disponibil.
Blana unei pisici protejează pielea sensibilă de dedesubt de razele arzătoare ale soarelui. Dar pisicile care petrec mult timp în aer liber pot totuși să sufere arsuri solare, în special pe vârful urechilor, pleoapelor, nasului sau buzelor.
Orice loc în care părul este rar este deosebit de sensibil. Acest lucru este valabil mai ales în cazul pisicilor cu blana albă sau foarte deschisă la culoare.
Arsurile solare omoară stratul superior al pielii, care se usucă și se descuamează (pot duce, de asemenea, la cancer de piele). Dacă nu vă puteți ține pisica în casă tot timpul, cel puțin țineți-o în casă în timpul celei mai intense perioade a razelor solare ultraviolete (arzătoare) – în general, de la aproximativ 10:00 a.m. până la 3 sau 4 p.m.
Dacă pisica dvs. are deja o arsură solară, utilizați o loțiune hipoalergenică concepută special pentru pisici (sau cereți una medicului veterinar) pentru a reduce descuamarea pielii și mătreața.
Dacă aerul uscat, paraziții sau arsurile solare nu par să fie cauza mătreții pisicii tale, este timpul să sapi puțin mai adânc. I-ați schimbat mâncarea recent? I-ați dat ceva „mâncare pentru oameni” pe care nu a mai gustat-o până acum? Ați folosit un produs de îngrijire nou?
Experimentați cu eliminarea elementului nou pentru a vedea dacă mătreața dispare. Pisica dvs. poate fi, de asemenea, stresată din cauza unor lucruri precum schimbările din gospodărie sau ceva la fel de simplu ca un covor nou. Este important să vă amintiți că pisicile pot fi sensibile la ceea ce noi am considera schimbări minore; încercați să mențineți mediul său cât mai calm posibil.
Dacă pisica dumneavoastră are pielea uscată și mâncărimi severe, medicul veterinar îi poate prescrie antibiotice, antihistaminice sau steroizi pentru a o ajuta să se simtă mai bine. Să sperăm că acei mici fulgi albi vor fi în curând un lucru al trecutului!
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…