Risc de amendă în București dacă nu îți declari animalul de companie!
Amenzile, în cazuri excepţionale!
Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din București, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru animalul tău de companie este să ai grijă de sănătatea lui, să previi bolile grave atât de ușor de contactat într-un oraș aglomerat.
Pentru a putea avea o evidență corectă și actualizată a animalelor din oraș au fost luate următoarele măsuri:
„Nu ştim, în acest moment, care este populaţia reală de căţei, pisici şi alte specii. Se vor declara online animalele şi vor exista şi recenzori care vor merge pe teren. ASPA va coordona această acţiune. Vrem să mergem pe politici publice care să dezvolte o relaţie armonioasă între om şi animal, dar şi între persoanele care au animale şi cele care nu au. Vrem să ştim şi noi cu ce ne confruntăm, din punct de vedere logistic. Am avut acum o lună trei primate şi o cămilă care nu aveau ce căuta în oraş. Nu vrem să avem cazuri precum cel de la Sibiu, unde puiul de urs a fost sacrificat din lipsa unei alte soluţii. Vrem să avem o fotografie de moment cât mai exactă a populaţiei de animale cu deţinător din Bucureşti. Totul este pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a proprietarului, dar şi pe baza unor verificări în teren, pentru că primim multe plângeri de la oameni care se plâng că vecinii au câte 10-15 animale în apartamente. Am prevăzut o perioadă de 2 ani de zile pentru implementarea acestui recensământ. Noi anticipăm că am avea cam 500.000 de animale, câini şi pisici, în Bucureşti acum. Scopul nu este taxarea cuiva, nu se pune problema, ci acela de a ne pregăti noi mai bine pentru a răspunde necesităţii populaţiei de câini şi pisici”, a declarat consilierul general ALDE.
„Căţeii sunt vizibili, că ieşim cu ei pe stradă, dar să ne gândim la cazuri excepţionale, reptile, şerpi, etc, unde noi trebuie să avem un anumit grad de expertiză pentru a interveni, dacă Doamne fereşte se întâmplă ceva. Amenzile sunt pentru cei care dau date eronate sau refuză să ne spună ce animale au. Plecăm de la premisa de bună credinţă, cooperarea populaţiei este esenţială”, a mai spus Tudor Ionescu la Digi 24.
Trebuie știut că orice animal de companie are nevoie de deparazitări interne, externe și vaccinări conform unei scheme. Toate acestea sunt trecute într-un carnet de sănătate, parafate și semnate de medicul veterinar. Tot în carnetul de sănătate este trecut și codul numeric personal al fiecarui animal identificat prin microcipare și înregistrat în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS).
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…