Sanatate & Dresaj

Cât de importantă este sterilizarea pentru sănătatea câinelui? Problemele pe care le poate întâmpina animalul de companie

Glanda prostatică a câinelui dumneavoastră poate deveni uneori sursa unor probleme de sănătate, mai ales dacă dețineți un patruped mascul.  Atunci când apar probleme de acest gen, acestea pot duce la o gamă largă de simptome inconfortabile care pot provoca suferință câinelui.

Dacă observați că animalul de companie se confruntă brusc cu dificultăți la urinare, durere și disconfort atunci când încearcă să defecheze sau are brusc accidente în casă din senin, luați în considerare faptul că toate acestea sunt indicii potențiale ale unei probleme de prostată.

Glanda prostatică explicată de medicul veterinar

În acest articol, medicul veterinar Dr. Ivana Crnec, absolventă a Universității Sf. Kliment Ohridski’s , va aborda mai întâi anatomia generală a prostatei unui câine și apoi următoarele subiecte: prostatita; Hiperplazia benignă de prostată (BPH); metaplazia scuamoasă a prostatei; cancerul de prostată; chisturi prostatice; abcesele de prostată; 

sursă foto: pethepful.com; Dimensiunea prostatei unui câine este influențată de testosteron

Glanda prostatică a câinelui este o glandă mică, ovală, care joacă un rol important în secreția de lichid seminal. Este situată în cavitatea pelviană, aproape de gâtul vezicii urinare, și înconjoară uretra. Aceasta are doi lobi și o mică adâncitură. Indentarea se află pe uretră, iar doi lobi se află de fiecare parte a uretrei. De-a lungul adânciturii, există mai multe deschideri prin care lichidul prostatic se deplasează din glanda prostatică spre uretră. 

Atunci când câinele ajunge la maturitatea sexuală, prostata crește rapid până la dimensiunea normală. După acest moment, creșterea sa încetinește semnificativ, dar nu se oprește niciodată cu adevărat.

În cazul în care câinele este castrat prostata suferă involuție (scade). Acest lucru se datorează faptului că hormonul testosteron influențează direct prostata.

Problemele de prostată sunt destul de frecvente la câinii masculi. Unele probleme sunt ușor de gestionat, în timp ce altele pot pune în pericol viațaUrmătoarele șase puncte aruncă o privire mai atentă asupra celor mai frecvente probleme de prostată la masculi.

  1. Prostatita și castrarea

Prostatita este termenul medical pentru o infecție a prostatei câinelui. Există două tipuri de prostatită – acută și cronică. Prostatita este mai frecventă la câinii mai în vârstă și la câinii cu probleme de prostată preexistente.

Prostatita este de obicei cauzată de bacterii precum Escherichia coli, Streptococcus spp, Staphylococcus spp, Pseudomonas aeruginosa, Brucella canis, Enterobacter, etc. Prostatita cronică este mai puțin dramatică și se manifestă de obicei prin infecții recurente ale tractului urinar și secreții sângeroase.

sursă foto: pethelfpfu.com; cum semanifestă prostatita la câini

O altă diferență între prostatita acută și cea cronică este durerea. La palparea prostatică, câinii cu prostatită acută vor prezenta durere, în timp ce cazurile cronice rareori provoacă durere.

În ambele cazuri, tratamentul este același – o cură lungă de antibiotice (cel puțin patru săptămâni). Trimetoprim sulfa, enrofloxacina și cloramfenicolul sunt cele mai bune opțiuni de antibiotice, deoarece acestea pot penetra țesutul prostatic. Castrarea este, de asemenea, recomandată pentru a preveni episoadele viitoare. Cu toate acestea, nu trebuie efectuată în timpul infecțiilor acute active.

  1. Hiperplazia benignă de prostată (BPH)

Hiperplazia sau hipertrofia prostatică este cea mai frecventă problemă de prostată la câinii masculi intacți. Este mai frecventă la câinii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, afectând 95% dintre câinii de peste nouă ani.

Cu toate acestea, la unele rase, cum ar fi câinii de munte Greater Swiss Mountain Dogs și câinii de munte din Berna, se poate dezvolta mai devreme în viață. Hiperplazia sau hipertrofia benignă de prostată este rezultatul îmbătrânirii și al expunerii prelungite la testosteronul, hormonul masculin.

Prostata mărită este predispusă la infecții și chisturi (la o ecografie, arată asemănător cu brânza elvețiană cu cratere mari). În stadiile incipiente, hiperplazia benignă de prostată nu provoacă semne. Cu toate acestea, în timp, atunci când mărirea de volum devine semnificativă, aceasta va exercita presiune asupra rectului, invalidând fluxul fecal normal.

Prin urmare, semnele revelatoare ale hiperplaziei benigne de prostată sunt constipația și producerea de fecale subțiri, sub formă de panglică. Alte simptome comune ale HBP sunt hematuria (sânge în urină), hemospermia (sânge în spermă) și secrețiile sângeroase.

Tratamentul indicat de medicii veterinari

Dacă nu este tratată, hiperplazia benignă de prostată duce la o calitate slabă a materialului seminal și chiar la infertilitate. De asemenea, câinii cu HBP prezintă un risc crescut de prostatită.

Există două opțiuni de tratament pentru HBP – chirurgical și nechirurgical. Abordarea chirurgicală (castrarea) este recomandată pentru câinii care nu sunt folosiți pentru reproducere. În urma procedurii, prostata revine rapid la dimensiunea normală.

Abordarea nechirurgicală utilizează un medicament numit finasteridă (din punct de vedere farmacologic, modifică metabolismul testosteronului). Câinii care primesc acest medicament produc cantități mai mici de spermă, dar calitatea acesteia nu este alterată de medicament, ceea ce permite participarea la programele de reproducere.

Abordarea chirurgicală duce la o reducere mai rapidă a dimensiunii prostatei, în timp ce metoda nechirurgicală necesită mai mult timp.

  1. Metaplazia scuamoasă prostatică

Metaplazia scuamoasă prostatică este o problemă specifică definită ca o mărire necanceroasă a prostatei. Ea este asociată cu cantități excesive de hormon feminin estrogen. Apare atunci când există prea mult estrogen în organismul câinelui mascul. În cele mai multe cazuri, aceasta rezultă din tumora celulelor Sertoli producătoare de estrogen.

De una singură, metaplazia scuamoasă prostatică nu provoacă semne și simptome clinice. Din punct de vedere histologic există modificări tisulare, dar acestea nu se manifestă la nivel clinic. Nu există un tratament specific pentru metaplazia scuamoasă. Problema este reversibilă și se normalizează odată ce nivelul de estrogen revine la normal.

Pentru câinii cu tumori ale celulelor Sertoli, tratamentul de elecție este sterilizarea. Odată ce testiculele (și tumora) sunt îndepărtate, nu va mai exista producție de estrogen, iar prostata va reveni la normal. 

  1. Cancerul de prostată

Cancerul de prostată este o afecțiune relativ rară la câini. Riscul este mai mare la anumite rase, cum ar fi Scottish Terrier și Shetland Sheepdogs.

Cel mai frecvent tip de cancer de prostată este adenocarcinomul prostatic. Acesta este foarte agresiv (local) și formează metastaze (plămâni, oase, ficat, splină și ganglioni limfatici).

Cauza exactă a cancerului de prostată la câini este necunoscută. Unele tipuri depind de hormoni, iar altele nu. De exemplu, adenocarcinomul, cel mai frecvent cancer de prostată, poate apărea atât la câinii intacți, cât și la cei castrați (ceea ce indică faptul că nu este dependent de hormoni.

Semnele tipice ale cancerului de prostată la câini sunt polakiuria (creșterea frecvenței urinării fără modificări ale volumului de urină), stranguria (dificultăți la urinare) și hematuria (prezența sângelui în urină).

Tratamentul depinde de tipul și stadiul tumorii și poate include intervenția chirurgicală, chimioterapia, radioterapia sau o combinație a acestora.

Din punct de vedere clinic, semnele chisturilor prostatice sunt similare cu cele ale măririi de volum și abceselor de prostată.

Simptomele cancerului de prostată

Cele mai notabile simptome sunt dificultatea sau incapacitatea de a urina și de a defeca. Ambele simptome rezultă din presiunea pe care chisturile o exercită asupra țesuturilor din jur. Chisturile paraprostatice sunt mai mari decât chisturile intraprostatice și pot fi palpate (rectal și unele chiar transabdominal). Din păcate, în cele mai multe cazuri, tratamentul nu face decât să amelioreze simptomele în loc să trateze problema.

În cazul în care tratamentul nu funcționează și calitatea vieții câinelui este compromisă, se recomandă să se ia în considerare eutanasierea.

  1. Chisturi prostatice

Chisturile prostatice sunt strâns legate de hiperplazia prostatică și pot fi greu de diagnosticat, mai ales în stadiile incipiente. Există două tipuri de chisturi prostatice-intraprostatice (chisturi de retenție) și paraprostatice.

După cum s-a explicat, există două tipuri de chisturi prostatice, iar fiecare tip are o origine diferită. Chisturile paraprostatice sunt, de fapt, rămășițe ale țesutului embrionar numit uterus masculinus.

Chisturile intraprostatice (chisturi de retenție) se dezvoltă atunci când canalele care drenează lichidul prostatic se înfundă, ceea ce duce la acumularea de lichid prostatic.

Inițial, chisturile sunt mici și nu cauzează probleme. Cu toate acestea, pe măsură ce chisturile se măresc în timp, ele pot deveni un chist mare.

De asemenea, trebuie să reținem că în fazele inițiale, când chisturile sunt mici, acestea pot fi asimptomatice (nu provoacă semne sau simptome vizibile).

Chisturile prostatice erau tratate în mod tradițional pe cale chirurgicală. Mai multe tehnici posibile includ debridarea, drenajul sau chiar prostatectomia parțială. Toate aceste tehnici sunt complicate și nu întotdeauna reușesc.

Prin urmare, în prezent, majoritatea medicilor veterinari folosesc o tehnică mai nouă numită drenaj ghidat cu ultrasunete.

  1. Abcesele prostatice

Abcesele prostatice sunt relativ rare și sunt considerate forme severe de infecții bacteriene. Ele reprezintă, de asemenea, o provocare atunci când vine vorba de tratament.

Abcesele prostatice se dezvoltă de obicei atunci când chisturile prostatice sunt contaminate sau din cauza prostatitei.

Cele două semne clinice cele mai frecvente sunt tenesmul (dificultăți la defecare) și disuria (incapacitatea de a urina). Ambele simptome sunt rezultatul presiunii provocate de abces. La examinarea rectală și palparea prostatei, câinii pot sau nu să simtă durere.

În mod tradițional, abcesele prostatice erau tratate chirurgical. Cu toate acestea, abordările chirurgicale sunt complicate și au adesea consecințe. În prezent, tot mai mulți veterinari folosesc o abordare nouă – drenajul percutanat ghidat prin ultrasonografie.

Drenajul percutanat ghidat prin ultrasunete al abcesului este mai sigur și mult mai ieftin. În urma procedurii, câinelui i se vor prescrie antibiotice.

Unele probleme ale prostatei pot fi prevenite și/sau gestionate prin sterilizare. Aceasta este recomandată pentru câinii care nu sunt implicați în programe de reproducere. Dacă reproducerea este importantă, discutați cu medicul veterinar despre înghețarea spermei înainte de procedura de sterilizare, potrivit pethelpful.com.

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

o zi ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

o zi ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL