Din cuprinsul articolului
Riscurile la care sunt supuse animalele din cauza zgomotului produs de petarde și artificii sunt multiple și pot afecta mai multe specii de animale și păsări. Potrivit medicului veterinar de la Centrul de animale sălbatice al Fundaţiei Visul Luanei, Oana Vasiliu, aricii pot ieși mai repede din hibernare și există posibilitatea să rămână fără resurse până la primăvară, totul în urma zgomotului produs de artificii și petarde iar păsările sunt expuse riscului de traumatisme sau decesulu din cauza stresului provocat de acestea.
La câini și pisici, situația este și mai complicată, întrucât din ce în ce mai mulți medici veterinari sunt asaltați de către stăpânii de animale de companie pentru a elibera rețete cu care să achiziționeze sedative în această perioadă a anului, din cauza stresului suferit de animăluțe de pe urma petardelor și a artificiilor.
„Legat de câini şi de pisici, e şi mai complicat. Veterinarii din toate clinicile primesc extrem de multe solicitări de a elibera reţete pentru sedative în perioada asta, din cauză că sunt foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de aşa ceva.
Sunt foarte mulţi căţei care se pierd. (…) După Revelion, de fiecare dată, este inundaţie de anunțuri cu căţei găsiţi sau pierduţi (pe grupurile de protecţia animalelor)”, a precizat Vasiliu, pentru AGERPRES, citat de g4media.ro.
Riscurile la care sunt supuse animalele din cauza zgomotului produs de petarde și artificii sunt diverse și afectează mai multe specii de animale și păsări, atât animăluțele de companie, cât și animalele sărbatice care trăiesc în orașe, precum aricii sau alte specii de mamifere mici. Ele se pot trezi brusc din hibernare, iar această activitate fără motiv le strică propriul ritm și pot să moară până la primăvară.
„Se pot trezi, îşi pot consuma resursele, până se mai plimbă, văd care e situaţia şi ajung să intre din nou în hibernare, deja perioada aceasta de activitate fără motiv poate să însemne moartea până la primăvară.
Pe de altă parte, păsările, care sunt foarte stresate din cauza asta, pot ajunge să moară de stres. Inclusiv păsări comune la care nu ne-am aştepta, precum ciorile. Dar şi păsări răpitoare. De exemplu, în Mogoşoaia, există o colonie de ciufi de pădure, care sunt nişte bufniţe protejate (prin lege), care stau în acelaşi loc. Şi, dacă se întâmplă ca în zona respectivă să dea cu artificii, pot inclusiv să moară de stres”, a explicat Oana Vasiliu.
„Zboară de pe unde stau ele şi se lovesc foarte des. Noi lucrăm şi de Revelion şi de Crăciun. După fiecare Revelion primim cazuri de traumatisme, dar e greu să ştim sigur dacă s-au lovit din cauza stresului provocat de artificii. Dar noi aşa suspicionăm, că are şi asta un rol”, a menţionat Vasiliu.
Indiferent de specia animalelor sălbatice, acestea pot să se sperie încât să intre în clădiri sau în mașini, cu precădere, acest lucru este valabil pe perioada nopții, întrucât multe specii diurne nu văd foarte bine. În opinia medicului veterinar, Oana Vasiliu, aceste artificii ar trebui organizate respectând mediul înconurător și animalele care conviețuiesc în el.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…