Lumea animalelor

România și abuzurile împotriva animalelor. Votul care ne-ar scoate din clasamenul rușinii

România și abuzurile împotriva animalelor. Proiectul de lege care prevede interzicerea fermelor de nurcă americană și șinșilă, ultimele ferme de animale pentru blană din România, se confruntă cu întârzieri în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Deși a fost aprobat de Senat și a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice, votul final în plen a fost amânat de patru ori. Principalul motiv pentru aceste întârzieri este lipsa unui raport din partea Comisiei pentru Agricultură.

România și abuzurile împotriva animalelor: creșterea animalelor pentru blană este încă permisă

România se află printre ultimele țări din Uniunea Europeană unde creșterea animalelor pentru blană este încă permisă, deși această industrie este în declin. În 2013 existau peste 150 de ferme, însă numărul lor a scăzut la doar 9 în 2023. Sondaje recente arată că 67% dintre români susțin interzicerea acestor ferme, iar petițiile care cer acest lucru au strâns peste 60.000 de semnături.

Un motiv suplimentar pentru susținerea acestei inițiative îl constituie condițiile de cruzime din aceste ferme, semnalate într-o investigație din 2022 de Humane Society International. S-a descoperit că animalele erau ținute în cuști mici și murdare, iar metodele de sacrificare includeau gazarea și electrocutarea.

Cruzimea față de animale și riscurile de biosecuritate

Pe lângă problemele legate de cruzimea față de animale, fermele de blană ridică și îngrijorări majore de biosecuritate. Studiile arată că aceste ferme pot facilita transmiterea virusurilor de la animale la oameni, contribuind la apariția de noi pandemii. Virusologul Eddie Holmes, de la Universitatea din Sydney, subliniază că astfel de practici creează condiții ideale pentru evoluția și răspândirea agenților patogeni.

Un studiu amplu publicat în revista Nature pe 4 septembrie 2023 a evidențiat prezența unei game largi de virusuri, inclusiv virusuri noi și cunoscute, în animalele crescute pentru blană în China. Acești agenți patogeni pot trece de la animale la oameni, crescând riscul de pandemii. Condițiile din fermele de blană, unde animalele trăiesc în spații înghesuite și insalubre, favorizează mutațiile virale și transferul interspecii.

Aceste riscuri de biosecuritate au atras atenția cercetătorilor și factorilor de decizie politică din mai multe țări, încurajând demersuri legislative pentru interzicerea fermelor de blană, inclusiv în România.

Recent Posts

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

18 ore ago

Proiect de lege: sterilizarea obligatorie tuturor pisicilor

Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…

20 de ore ago

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Trebuie să faci acest lucru sau riști o amendă usturătoare

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…

21 de ore ago

Capela câinilor: biserica simbol al iubirii necondiționate față de animale

Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…

22 de ore ago

Japonezii se roagă pentru câinii-roboți

În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…

23 de ore ago

Descoperire uimitoare în arheologie: mumia unui pui de pisică cu dinți-sabie

Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…

2 zile ago

Parteneri