Din cuprinsul articolului
Nivelul de îngrijire generală pe care va trebui să-l acordați pisicii depinde într-o foarte mare măsură de rasa acesteia sau de lungimea sau de lipsa blănii de starea de sănătate și de vârsta sa. Mai jos sunt prezentate câteva aspecte pe care să le luați în considerare.
Blana pisicii
Nu sunt foarte multe de făcut cu rasele cu păr scurt, deoarece acestea își pot păstra blana în condiții optime cu puțin sau deloc ajutor. Este mai mult de lucru cu rasele cu părul lung și foarte mult cu persanii, care au un strat inferior foarte gros, precum și un strat superior lung de păr. Aceștia pot avea probleme de toaletare din cauza formei craniului și a maxilarului cauzate de o față foarte plată.
Păstrați curată zona de sub coadă (este o problemă doar în cazul raselor cu un strat mare de blană, cum ar fi persanii, sau al pisicilor care nu se simt bine și au diaree). Este posibil să fie nevoie să curățați sau să tundeți blana pisicii pentru ca să nu se lipească mizeria. De asemenea, poate fi nevoie de ajutor pentru pisicile mai în vârstă care nu mai sunt atât de suple și nu se pot curăța singure.
Există unele rase care au puțin sau deloc păr. Deși acest lucru poate părea o modalitate de a elimina necesitatea oricărui tip de îngrijire, de fapt, adaugă probleme în ceea ce privește îngrijirea pielii.
Specia pisicilor s-a dezvoltat pentru a avea păr pentru că acesta are o serie de roluri în supraviețuirea pisicii, căldură, protecția pielii, ca mecanism senzorial cu fire de păr foarte sensibile, ca modalitate de distribuire a uleiului pentru a menține impermeabilitatea blănii și pentru a reține mirosurile.
Mecanismul de toaletare dezvoltat de pisica dumneavoastră
Pentru a menține această blană în condiții optime, pisica a dezvoltat un mecanism de toaletare foarte eficient – o limbă foarte aspră, cu mici țepi la suprafață, astfel încât funcționează ca un pieptene. Toaletarea pare, de asemenea, să facă pisicile să se simtă bine. Se se vor toaleta adesea după ce au avut o surpriză sau o vor folosi ca pe o distracție.
Rasele fără blană sau cu blană puțină pot fi predispuse la probleme ale pielii, inclusiv la apariția erupțiilor cutanate și a infecțiilor fungice. Proprietarii trebuie să acorde o atenție meticuloasă pentru a menține pielea curată și suplă. Pielea trebuie spălată sau buretată în fiecare săptămână pentru a elimina secrețiile sale uleioase.
Îngrijirea ochilor pisicii dumneavoastră
Cele mai multe pisici nu au nevoie de niciun ajutor pentru îngrijirea ochilor. Igiena este menținută prin toaletare regulată. Cu toate acestea, rasele cu fața foarte plată, cum ar fi Persanii și Exoticele, au fost crescute cu cranii care nu corespund conformației normale a pisicilor.
Adesea, canalele lacrimale (care lasă lacrimile care lubrifiază ochiul să se scurgă fără ca cineva să observe) au avut calea lor blocată de schimbările de formă a craniului. Rezultatul este că lacrimile se revarsă pe față, provocând pete și probabil disconfort pentru pisică. Umezeala poate provoca și probleme ale pielii.
Ștergeți ușor cu un tampon de vată umezit cu apă curată sau cu puțin ulei pentru copii. Folosiți o bilă separată pentru fiecare ochi și uscați-o cu un șervețel moale. Nu atingeți globul ocular, deoarece acest lucru va fi dureros și pisica va încerca să evite experiența data viitoare.
Îngrijirea ghearelor
Majoritatea pisicilor care sunt active și ies afară își îngrijesc singure ghearele fără a avea nevoie de ajutor. Le mențin curate și ascuțite în timpul activităților lor. Pisicile de interior pot avea nevoie să li se taie ghearele (în principal pentru a proteja mobila), deoarece este posibil să nu le uzeze în același mod.
Este posibil ca pisicile bătrâne să nu-și retragă atât de bine ghearele și acestea să înceapă să se prindă de covoare sau de mobilier. Fiți cu ochii pe acestea pentru ca ele să nu devină prea mari sau să înceapă să se curbeze înapoi în pernuța pisicii.
Îngrijirea urechilor
Dacă vi se pare că urechile pisicii dumneavoastră sunt murdare, ar putea fi tentat să le curățați cu un bețișor de vată. Cu toate acestea, medicul veterinar vă sfătuiește să nu umblați deloc la urechi, deoarece țesuturile care căptușesc canalele auditive sunt foarte delicate și se pot deteriora cu ușurință.
Urechile pot fi murdare din cauza acumulării de ceară, dar pot fi cauzate de acarieni sau de o iritație a pielii. Consultați medicul veterinar care vă poate da un produs pentru a curăța urechea exterioară, dar evitați să intrați prea adânc în ureche și să provocați mai multe daune.
Dacă aveți o rasă fără păr sau una cu urechile curbate, este posibil ca acestea să necesite mai multă îngrijire consultați medicul veterinar pentru a afla cum să faceți acest lucru în siguranță.
Îngrijirea dinților pisicii
Nu mulți dintre noi se uită în gura pisicilor noastre. Cel mai bun sfat veterinar este să obișnuim pisicile noastre să le curățăm dinții încă de când sunt pisoi. Cu toate acestea, acesta este unul dintre acele lucruri care nu se face foarte des.
Dacă îi spălați dinții pisicii, folosiți o periuță și o pastă pentru animale, disponibile la medicul veterinar. Se aplică regulile obișnuite privind nefolosirea preparatelor pentru oameni sau câini și pisici!
Pisicile sunt maeștri ai deghizării atunci când vine vorba de durere și pot suferi destul de mult din cauza unei danturi problmeatice și pot ajunge să nu mai mănânce înainte ca noi să observăm.
Afecțiuni ale dinților și gingiilor
Respirația urât mirositoare poate fi un indiciu că totul nu este în regulă, dar este nevoie de o inspecție adecvată de către medicul veterinar pentru a afla amploarea problemei.
Aproape trei sferturi dintre pisicile cu vârsta de peste trei ani ar putea avea afecțiuni ale dinților și gingiilor, așa că este un lucru care trebuie luat în serios și despre care trebuie să întrebați medicul veterinar atunci când vă faceți un control la pisică. Consultați informațiile noastre despre dentiția felină și îngrijirea la domiciliu pentru bolile dentare.
Pisicile se pricep foarte bine să se ascundă atunci când nu se simt bine. Stăpânii trebuie să fie un pic ca niște detectivi și să sesizeze micile indicii care arată că pisica nu are culoare sau nu este așa cum ar trebui să fie. Schimbările de blană, de poziție a corpului sau de comportament pot fi toate semne – consultați medicul veterinar dacă sunteți îngrijorat, informeză icatcare.org.