Sari la conținut
Home » S-a dat lege! Ce li se interzice crescătorilor de animale de la 1 ianuarie 2027?

S-a dat lege! Ce li se interzice crescătorilor de animale de la 1 ianuarie 2027?

Ce poți da de mâncare unei Șinșila? / lege privind interzicerea comercializării

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care interzice creșterea și sacrificarea speciilor de șinșila și nurcă pentru realizarea și comercializarea blănurilor, începând cu 1 ianuarie 2027. Proiectul a primit 217 voturi favorabile, șase voturi împotrivă și șapte abțineri, marcând o schimbare semnificativă în industria blănurilor din România.

Actul normativ completează Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și prevede o perioadă de tranziție de doi ani, timp în care fermierii care cresc șinșile și nurci au posibilitatea să își reorganizeze afacerile și să-și găsească alternative economice. De asemenea, această perioadă oferă angajaților timp pentru a se reorienta profesional.

În România, acest sector este redus, cu doar două ferme de nurci americane și mai puțin de 10 ferme de șinșile. Proiectul a trecut de Senat în 2022, iar următorul pas este promulgarea sa de către președinte pentru a intra în vigoare.

Investigația realizată de Humane Society International/ Europe

Sursă foto: Arhiva Animal Zoo

Organizația Humane Society International/Europe a realizat o investigație privind condițiile îngrozitoare din fermele de blănuri din România.

Filmările date publicității arătau că șinșilele erau ținute în cuști mici, murdare și din sârmă. Acestea erau ucise pentru blănuri la vârsta de doar câteva luni, fie în camere de gazare improvizate, fie prin ruperea gâtului. Potrivit unui sondaj al aceleași organizații, peste 67% dintre români susțin interzicerea fermelor de blănuri.

Humane Society International/Europe a arătat că numărul fermelor de blană din România a scăzut de la peste 150 în 2013 la aproximativ 9 în 2023.

În Europa, 22 de țări au interzis fermele de blănuri

În Europa, 22 de țări au interzis fermele de blănuri, dintre care 16 sunt membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Austria, Belgia, Franța, Italia și România.

În afara UE, țări precum Regatul Unit, Norvegia și Serbia au adoptat interdicții similare. Elveția și Germania au implementat reglementări stricte privind bunăstarea animalelor, care au dus la oprirea creșterii lor pentru blănuri, iar alte state, precum Danemarca, Suedia și Ungaria, au interzis creșterea anumitor specii.

În unele țări, cum ar fi Bulgaria și Suedia, sunt în curs dezbateri legislative pentru adoptarea unor măsuri similare.

Aceste interdicții reflectă o preocupare tot mai mare la nivel european pentru protecția animalelor și bunăstarea acestora, în contextul schimbărilor de atitudine față de industria blănurilor.