Categories: Lumea animalelor

Salivarea excesivă a câinelui: cauze normale și problematice. Elimină hipersalivația cu produse de casă

Câinele tău salivează mult? Deși poate fi ceva normal și aparent inofensiv pentru câini, în special pentru anumite rase cu buze și gușă lăsate, salivarea excesivă poate indica, de asemenea, o problemă de sănătate care necesită atenție. Mai jos, exemplificăm opt remedii naturale care diminuează salivarea câinelui. Sunt simple, sigure și eficiente.

Totodată, discutați cu medicul veterinar înainte de a le folosi pentru a exclude orice problemă urgentă de sănătate pentru animalul dumneavoastră de companie.

Ce cauzează salivarea la câini și cum să o recunoști?

Salivarea este producția și secreția din glandele din gură. Saliva umezește și lubrifiază alimentele, ajutând la înghițire. De asemenea, conține enzime care digeră alimentele și anticorpi care luptă împotriva bacteriilor și virușilor.

Cauze normale și inofensive ale salivării: câinii salivează din diverse motive. Unele dintre ele sunt normale și inofensive, cum ar fi:
Anticiparea mâncării sau a recompenselor; Excitare sau fericire; Stres sau anxietate; Căldura sau setea;

Cauze anormale și problematice ale salivării

Unele cauze ale salivării sunt anormale și indică o problemă, cum ar fi:

Boală dentară (de exemplu, acumularea de tartru, carii dentare, infecție gingivală); Corp străin (de exemplu, un băț sau un os blocat în gură sau în gât); Tulburare neurologică (de exemplu, leziuni nervoase care afectează salivarea sau tonusul facial); Greață sau vărsături (de exemplu, din cauza tulburărilor digestive sau a răului de mișcare); Iritație sau rănire (de exemplu, din cauza lingerii sau a mâncării a ceva toxic sau ascuțit); Insolație (de exemplu, din cauza supraîncălzirii pe vreme caldă sau a lipsei de ventilație); Balonare (de exemplu, din cauza dilatației-volvulus gastric sau a răsucirii stomacului).

Monitorizarea modelelor de salivare excesivă

Pentru a identifica dacă salivarea câinelui este excesivă sau nu, trebuie să-i urmăriși tiparele și căutați semnele unei probleme. De exemplu: Gura lui este în mod constant umedă și lipicioasă; Lasă bălți de salivă pe podea sau pe mobilă;

Are o respirație urât mirositoare sau gingii umflate; Are dificultăți în a mânca sau înghiți; Își freacă gura sau își dă labele pe față; Prezintă semne de durere sau disconfort în gură; Își pierde pofta de mâncare sau greutatea

Alternative naturale de a reduce salivarea excesivă

Dacă medicul veterinar a exclus orice afecțiune medicală gravă, ai putea încerca unele dintre aceste remedii naturale de casă pentru salivarea excesivă a câinelui:

1. Păstrați-vă câinele hidratat

Aportul insuficient de lichide cauzează deshidratare, unul dintre principalii factori declanșatori ai salivării canine. Prin urmare, mă asigur întotdeauna că patrupedul meu are acces la apă proaspătă și curată.

De asemenea, puteți încerca acest truc: adăugați cuburi de gheață în bolul de apă al animalului de companie pentru a-l menține rece și răcoritor. Apa rece va încuraja mai multă băutură și va preveni uscăciunea gurii.

2. Exerciții pentru câinele dumneavoastră

Exercițiile fizice nu sunt o necesitate doar pentru sănătatea fizică și mentală a câinelui dumneavoastră, ci și pentru glandele sale salivare. Plimbarea stimulează circulația sângelui și livrarea de oxigen către țesuturi, care reglează producția și secreția de salivă. În plus, exercițiile fizice pot reduce stresul și anxietatea câinelui, care sunt cauze comune ale salivării excesive. Prin urmare, asigurați-vă că face zilnic suficiente exerciții fizice în funcție de vârstă, rasă și nivel de energie.

3. Încercați aceste remedii naturale

Unele ingrediente naturale pot reduce hipersalivația la câinele dumneavoastră. Fiecare dintre ele acționează prin uscarea gurii sau prin calmarea iritației. Iată câteva exemple.

Sucul de lămâie are proprietăți astringente care pot usca gura câinelui dumneavoastră și reduce secreția de salivă. Cu toate acestea, ele conțin substanțe care pot dăuna stomacului, sistemului nervos și ochilor câinelui dumneavoastră.

Așadar, folosiți doar foarte puțin suc de lămâie; nu-i dați niciodată coji de lămâie, sau ulei. Medicul veterinar-șef al American Kennel Club precizează că doar câteva picături de suc de lămâie sunt bune pentru câinele dumneavoastră, dacă este dispus să le și mănânce. Adăugați câteva picături de suc de lămâie în bolul cu apă sau stoarceți câteva pe mâncarea sau pe bunătățile sale.

Uleiul de cocos

Uleiul de nucă de cocos are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii care ajută la eliminarea paraziților care irită sau infectează gura câinelui. Potrivit petMD, puteți da câinilor o linguriță de ulei de nucă de cocos ca supliment în fiecare zi. De asemenea, îl puteți folosi ca și clătire, combinându-l cu apă caldă și un ceai de plante (cum ar fi mușețelul sau menta) și învârtindu-l ușor în jurul gurii câinelui dumneavoastră.

efectele benefice ale uleiului de cocos; sursă foto: cutzucutzu.com

Oțetul de cidru de mere are proprietăți acide care pot echilibra nivelul pH-ului din gura câinelui dumneavoastră și poate preveni dezvoltarea bacteriilor. Potrivit Whole Dog Journal, puteți adăuga în siguranță o linguriță de oțet de cidru de mere în bolul cu apă al câinelui dumneavoastră sau puteți pulveriza o cantitate mică de ACV diluat pe mâncarea sau pe bunătățile sale. Raportul de diluție recomandat este de 1 parte oțet de cidru de mere la 3 până la 5 părți de apă sau un alt lichid.

4. Îmbunătățiți dieta câinelui

Dieta câinelui este vitală pentru sănătatea sa orală și producția de salivă. O dietă săracă poate duce la deficiențe nutriționale, probleme digestive, alergii, inflamații și probleme dentare care cauzează salivarea excesivă.
Poți ajuta asigurându-te că iubitul tău cățel are parte de o dietă echilibrată, calitativă, care să-i satisfacă cerințele.

De asemenea, ați putea adăuga suplimente precum probiotice, acizi grași omega-3, vitaminele C și E, zinc și seleniu pentru a-i stimula sistemul imunitar și a-i îmbunătăți sănătatea orală.

5. Bucăți mici de gheață sau de lemn

Știai că dacă îi dai câinelui tău bucăți mici de gheață sau de lemn pe care să le mestece poate ajuta la stimularea glandelor salivare și la menținerea gurii sale umede și curate? Această tehnică poate, de asemenea, să atenueze durerea și inflamația din gura câinelui cauzată de o boală sau o leziune dentară.

sursă foto: ro.pinterest.com; câini în ipostaze amuzante

Câteva cuvinte de precauție: vă rugăm să aveți grijă să nu-i dați câinelui dumneavoastră nimic prea tare sau ascuțit care i-ar putea deteriora dinții sau gingiile. Încercați să-i oferiți bucăți de gheață sau bețe de lemn care sunt netede și fără așchii. De asemenea, evitați să îi dați cuburi de gheață sau bețe mari care ar putea să îl sufoce sau să îi rănească gura.

6. Reducerea anxietății câinelui dumneavoastră

Anxietatea câinelui este o altă cauză comună a hipersalivației. Separarea de stăpâni, zgomotele puternice, străinii, mediile necunoscute sau evenimentele traumatice sunt doar câteva exemple dintre multele lucruri care pot provoca anxietate. Câinii anxioși pot să saliveze, să gâfâie, să se plimbe, să se văicărească sau să latre excesiv. Pentru a reduce anxietatea câinelui încercați câteva dintre aceste sfaturi:

Asigurați-i un spațiu sigur și confortabil unse să fie în siguranță și să se poată relaxa. Folosiți tehnici de întărire pozitivă ar trebui să-l ajute să facă față mai bine situațiilor stresante. Socializați-vă câinele cu alți oameni și animale de companie de la o vârstă fragedă pentru ca el să devină mai încrezător și mai prietenos.

7. Tăierea părului 

Ați observat că unii câini au părul lung în jurul gurii care are obiceiul de a reține saliva? Se pare că salivează în mod constant. Dacă acesta este cazul câinelui tău, încearcă să-i tunzi părul din jurul buzelor, a gușii și a bărbiei folosind o foarfecă sau un trimmer. O simplă tunsoare îl va ajuta să își păstreze gura uscată și curată. Aveți grijă doar să nu tăiați prea aproape de piele și să nu-l răniți.

8. Cereți ajutor profesionist

Dacă niciuna dintre modalitățile naturale nu funcționează pentru câinele tău sau dacă salivarea lui devine mai problematică în timp, este timpul să cauți ajutor profesional. Medicul veterinar poate examina gura și alte organe ale câinelui dumneavoastră. De asemenea, el va efectua câteva teste pentru a determina cauza exactă a salivării sale și poate prescrie apoi tratamentul adecvat pentru câinele dumneavoastră, inclusiv medicamente, intervenții chirurgicale sau curățare dentară, potrivit pethelpful.com

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

2 zile ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

2 zile ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

2 zile ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

2 zile ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

2 zile ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

2 zile ago

Parteneri