Din cuprinsul articolului
Salmonella este un tip de bacterie care infectează tractul gastrointestinal și poate provoca diaree severă la om. La un câine, infecția cu salmonella (numită salmoneloză) nu este frecventă. Adesea, nu determină simptome, cu excepția cazului în care câinele are un sistem imunitar deja slăbit sau este un cățeluș.
Majoritatea bacteriilor salmonella sunt specifice gazdei. Acest lucru înseamnă că tulpinile individuale vor provoca boala doar la anumite specii de animale altfel sănătoase. Este puțin probabil ca o vacă bolnavă de salmonella să îmbolnăvească un câine sănătos și viceversa.
Ce este Salmonella la câini?
Un câine nu prezintă semne de salmoneloză, poate răspândi boala prin fecale sau salivă, care pot infecta oamenii. Tipul de salmonella care afectează câinii este mai probabil să afecteze și oamenii, ceea ce o face o boală zoonotică.
Îmbolnăvirea de salmonella este în mod normal rară la câini. Dar, riscul crește atunci când părinții animalelor de companie aleg carnea crudă și neprocesată ca parte a dietei câinilor lor.
La toate speciile, diareea și îmbolnăvirile cauzate de salmonella sunt adesea severe și pot duce la deshidratare, septicemie și chiar moarte. Părinții ar trebui să își ducă imediat câinii la un medic veterinar atunci când apare diareea cu scăderea poftei de mâncare, letargie, febră și sânge în scaun.
Simptomele de Salmonella la câini
Deși salmonela poate provoca boli în mai multe sisteme ale corpului sunt cel mai adesea observate atunci când perturbă tractul gastrointestinal. Simptomele salmonelozei includ următoarele:
Diaree severă, cu debut brusc, cu apă; Diaree cu sânge (hematochezie); Vărsături; Letargie; Febră; Scăderea poftei de mâncare, cu sau fără scădere în greutate; Deshidratare.
Deși semnele clinice se suprapun cu alte cauze de diaree severă, salmoneloza poate fi suspectată pe baza istoricului alimentar, a istoricului călătoriilor, a unei boli recente sau a stresului asupra sistemului imunitar. Salmonela poate ajunge la plămâni, provocând pneumonie, sau la tractul reproducător al câinilor femele de reproducție, ceea ce duce la pierderea sarcinii.
Cauzele apariției salmonellei la câini
De obicei, salmonela este transmisă atunci când un câine înghite materii fecale de la animale infectate sau produse contaminate de bacterii. Câinii din mediile agricole prezintă un risc mai mare, la fel ca și câinii a căror dietă include carne crudă de pui sau de vită. Urechile de porc uscate sunt o altă sursă comună de infecție canină.
Este puțin probabil să apară salmoneloza dacă un câine înghite accidental o cantitate mică de carne crudă. deși pot apărea alte tipuri ușoare de tulburări gastrointestinale (cum ar fi enterita). Tulburările ușoare nu necesită, de obicei, îngrijiri medicale, deși părintele animalului de companie trebuie să își urmărească câinele îndeaproape pentru simptome.
Trebuie să se respecte întotdeauna o bună igienă atunci când se manipulează sau se aruncă deșeurile animalelor de companie. Trebuie evitate dietele crude, deoarece expunerea repetată la surse de salmonella crește probabilitatea de îmbolnăvire pentru întreaga familie.
Cum diagnostichează medicii veterinari salmonela la câini
Diagnosticarea salmonelozei poate fi dificilă, deoarece simptomele se suprapun cu multe alte tipuri de boli. În plus, deseori, câinii nu prezintă simptome. Un medic veterinar va suspecta salmoneloza după simptome și un istoric de expunere prin consumul de carne crudă sau dacă vreun om din familie prezintă simptome.
Alte cauze de inflamație gastrointestinală severă pot provoca simptome similare cu salmoneloza. Acestea includ ingestia de materii străine, paraziți, boala Addison și boli virale. Acestea ar trebui să fie excluse prin analize de sânge, radiografii și teste fecale înainte de a diagnostica salmonella.
Tratamentul necesită rareori ca medicul veterinar să testeze tipul specific de salmonella, cu excepția cazului în care se suspectează o expunere recurentă și sursa de infecție nu a fost încă determinată.
Tratamentul pentru salmonela la câini
Ca și în cazul multor alte cauze de inflamație gastrointestinală, tratarea salmonelozei este în principal o îngrijire de susținere. Aceasta include:Hidratarea cu terapie cu fluide; Controlul grețurilor și al vărsăturilor; Prevenirea infecției/ otrăvirii sângelui cu antibiotice.
Unii pacienți pot avea nevoie de o îngrijire mai mare, cum ar fi tuburi de hrănire, medicamente pentru suprimarea febrei, probiotice sau transplanturi fecale pentru a restabili flora intestinală normală. Recuperarea depinde mai ales de gravitatea infecției.
Cazurile ușoare pot răspunde la îngrijiri de susținere în câteva zile, în timp ce câinii cu infecții avansate și otrăvire a sângelui pot necesita mai multe săptămâni de terapie intensivă, inclusiv fluide intravenoase, antibiotice și tuburi de hrănire.
Prevenirea infecției cu Salmonella la câini
Hrănirea câinelui dumneavoastră cu diete comerciale bine echilibrate și tratamente procesate este cea mai bună modalitate de a evita salmoneloza. Riscurile de siguranță documentate ale dietelor cu hrană crudă includ E. coli, salmonela și chiar tuberculoza. Nu au existat studii care să indice că aceste diete sunt mai sănătoase decât dietele preparate și gătite din comerț.
Cel puțin, carnea și ouăle ar trebui să fie complet gătite înainte de a fi oferite animalelor de companie. Monitorizați listele de retragere a alimentelor pentru animale de companie de la FDA pentru orice produse potențial contaminate.
Îmbolnăvirile cauzate de salmonella la câini sunt rare (deși sunt grave dacă apar). Mai frecvent, câinii servesc drept gazdă pentru bacteria salmonella care, dacă este transmisă, va provoca boli grave la oameni.
Puiul crud și urechile de porc uscate sunt două dintre cele mai frecvente surse de bacterii salmonella găsite în intestinele câinilor, în special din cauza tendinței populare (dar nerecomandate) de a hrăni câinii și pisicile cu carne crudă.
Câinii afectați de salmoneloză pot deveni extrem de bolnavi. Câinii netratați vor muri adesea din cauza deshidratării și a bacteriilor care pătrund în sânge (sepsis), potrvit petmd.com.