Lumea animalelor

Salvamontiștii români trec prin momente grele. Dara, câinele de avalanșă al Salvamont, s-a stins. A participat la cele mai dificile misiuni de salvare

La Salvamont Argeș este mare tristețe după ce Dara, câinele de avalanșă al Salvamont, a încetat din viață. A fost unul dintre patrupezii care erau special antrenați pentru misiuni desfășurate în cele mai dificile zone montane ale României, detectând și salvând oamenii prinși în avalanșe.

La numai patru luni și jumătate, Dara, unul dintre câinii de intervenție în caz de avalanșă ai Salvamont Argeș, îndeplinea deja standarul de brevetare, după ce a învățat de la Helios, dar a trebuit să împlinească minimum un an pentru a putea fi școlarizată.

Dara a trăit 8 ani

Chipul ei rămâne în inimile celor care au cunoscut-o, dar și pe ecusonul național al Salvamont. Relația dintre salvamontiștii și câinii special antrenați pentru a salva oamenii prinși de avalanșe este bazată pe acel tip de încredere de nezdruncinat dintre om și animal, fără de care nu ar putea să aibă succes în misiunile pe care aceștia le desfășoară împreună.

„La revedere, DARA! 15.10.2014 – 03.11.2022. La patru luni și jumătate, îndeplinea deja standardul de brevetare, după ce învățase de la Helios. Dar și-a așteptat cuminte rândul la școală, pentru că trebuia să aibă minimum un an!

După anii în care și-a îndeplinit cu entuziasm sarcinile (Coștila, Vrancea etc.) a plecat pe neașteptate, rămânând în istorie și lăsându-ne chipul ei pe ecusonul național! Faptul că ai muncit cu entuziasm la construirea unui sistem inexistent înainte de Helios și de tine, a fost o onoare pentru noi”, se arată pe pagina de Facebook Câini de avalanșă Salvamont România.

Helios, primul câine care a zburat cu parapanta

În anul 2014, primul câine salvamont de la noi din țară, Helios, și conductorul său, Ion Sănduloiu, au realizat o premieră națională, fiind primul patruped care zboară cu parapanta în România.

Cei doi au zburat cu parapanta pilotată de de specialistul Sorin Sămăreanu, în localitatea Priseaca, iar zborul a avut o durată de 18 minute, timp în care Helios a fost cuminte, s-a comportat foarte bine. Lansarea a fost făcută de la 1.400 de metri, cei trei coborând cu parapanta până la 600 de metri.

Helios a fost primul câine de la care a pornit sistemul de intervenție cu unități canine în România, în situații de avalanșă, iar cel care a pus bazele acestui sistem bazat pe salvarea oamenilor prinși sub avalanșe cu ajutorul câinilor special antrenați este salvamontistul Ion Sănduloiu.

Dara s-a născut în România

Dara, câinele de avalanșă al Salvamont, s-a născut în țara noastră și a fost donată. Povestea este amuzantă, își amintește Ion Sănduloiu:„Eu, în glumă, i-am promis lui Helios că dacă ia brevetul poate îi găsesc şi o domnişoară. Şi o doamnă care este un mare admirator al acestei rase şi creşte astfel de câini mi-a spus că poate să rezolve problema definitiv.

A văzut ce fac cu Helios, i-a plăcut şi mi-a dat posiblitatea să selectez din cuib. Ştiam ce am de făcut, aşa că am luat-o pe Dara care s-a dovedit a fi foarte, foarte bună”.

Dara a fost selectată dintre nouă pui de câine, iar Ion Sănduloiu nu a regretat nicio clipă această alegere. Salvamontistul şi al doilea câine au început antrenamentul imediat. Acesta reprezintă o muncă de luni de zile, atât pentru om, cât şi pentru animale.

La noi, acest sistem cu câini de avalanșă s-a dezvoltat din întâmplare

În România, acest sistem de intervenție cu unități canine în caz de avalanșă s-a născut dintr-o pură întâmplare, în urma înfrățirii județului Argeș cu Consiliul Departamental Savoia din Franța.

Helios, primul câine salvamont din România, un câine din rasa Border Collie, a ajuns în România în urma donației asociaţiei Pays de Savoie Solidaire, în aprilie 2013, către Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş.

„Consiliul Judeţean Argeş este înfrăţit cu Departamentul Savoia din Franţa şi, începând din anul 2010, colaborarea dintre cele două regiuni s-a extins şi în ceea ce privește componenta de salvamont. În 2012, am văzut acolo nişte demonstraţii cu câini de avalanşă.

Era o ramură care lipsea în Salvamontul românesc. Nu exista un sistem de certificare, de brevetare, de pregătire, iar în aceste condiţii i-am întrebat pe francezi dacă ne pot ajuta să facem aşa ceva.

Mi-au spus că ne pot dona un câine, dar că brevetul trebuie să-l obţin eu, împreună cu câinele, şi să trec prin toate etapele, evaluările eliminatorii, să ne câştigăm un loc din cele 20 din şcoala pe care ei o fac anual în Deux Alpes, în Franţa”, îşi aminteşte directorul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, potrivit libertatea.ro.

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

2 zile ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

2 zile ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL