Sanatate & Dresaj

Sănătatea câinelui: vaccinare și tratamente pentru purici. Medicul veterinar explică de ce nu trebuie făcute simultan

Deși tratamentele împotriva puricilor și vaccinările pot fi benefice, atunci când sunt puse împreună, ele reprezintă un amestec potențial periculos. Ambele  sunt măsuri pe care le luăm pentru a ne proteja câinii. Fără să știm că, făcute simultan, pot fi periculoase pentru sănătatea câinelui nostru.

Dacă nu ați auzit despre pericolele combinării vaccinărilor și tratamentelor împotriva puricilor, înțelegerea acestui lucru ar putea salva viața câinelui dumneavoastră.

Pericolele combinării vaccinurilor și tratamentelor împotriva puricilor

Atunci când un câine este vaccinat, în corpul lui sunt introduși antigeni, declanșând sistemul imunitar să producă anticorpi pentru a lupta împotriva bolii specifice. În esență, acest proces antrenează sistemul imunitar să identifice și să combată această boală dacă patrupedule este expus vreodată la ea în viitor.

Deoarece atât vaccinările, cât și tratamentele împotriva puricilor pun o presiune suplimentară asupra organismului câinelui, administrarea lor simultană sau la un interval de timp prea apropiat ar putea suprasolicita sistemul imunitar al animalului de companie.

Show me your smile Male middle aged veterinarian in work uniform checking the teeth of a small dog while his female young assistant keeping a patient. Vet clinic. Pet care concept. Medicine concept. Animal hospital

Acest lucru este valabil mai ales pentru căței, câini mai bătrâni și pentru cei cu afecțiuni existente, ale căror sisteme imunitare ar putea fi deja sub presiune.

Expertul în animale de companie Wendy Nan Rees are experiența directă a unui rezultat negativ în cabinetul unui veterinar. Prietena ei și-a cazat câinele la un cabinet veterinar în timp ce era plecată într-o călătorie prelungită, iar câinele prietenei sale a murit în timpul vacanței.

„I-au făcut câinelui toate vaccinurile obișnuite, după care i-au făcut un vaccin special împotriva puricilor și căpușelor, iar apoi i-au făcut baie”, a spus Nan Rees. „A fost prea mult pentru ca organismul ei să facă față. Ea a intrat în ceea ce se numește IMHA, sau Anemie Hemolitică Mediata Imunitară”.

 Medicul veterinar eplică ce înseamnă IMHA

Anemia hemolitică mediată imunitar (IMHA) este o boală a celulelor roșii din sânge cu o dublă lovitură, a declarat Nan Rees. În timp ce vaccinurile sunt benefice pentru a crește imunitatea la anumiți viruși, procesul de vaccinare este foarte traumatizant pentru organism.

„În primul rând, organismul nu mai regenerează noi globule roșii la nivelul măduvei osoase, așa că, în cele din urmă, corpul devine anemic, deoarece glandele și organele devin lipsite de oxigen. În al doilea rând, sistemul imunitar al organismului a luat-o razna. Acesta crede că globulele roșii sănătoase rămase sunt rele și începe să le distrugă ca pe niște invadatori străini”, „, a declarat Nan Rees.

Imediat după vaccinare, sistemul imunitar al organismului va fi deprimat, în timp ce organismul începe în mod natural să își revină din șocul procesului de vaccinare. Dacă medicul veterinar administrează prea multe vaccinuri deodată sau administrează un vaccin unui organism al cărui sistem imunitar este deja compromis, câinele ar putea avea probleme.

Vaccinoza sau ce rezultă după vaccinare

Vaccinoza este un termen folosit pentru a descrie orice efecte adverse rezultate în urma vaccinărilor. Aceasta poate include orice, de la alergii la febră, cancer sau orice altceva care rezultă din compromiterea sistemului imunitar după vaccinare.

De exemplu, dacă animalul de companie are o boală cronică sau, din orice motiv, nu este complet sănătos, nu ar trebui să fie vaccinat, în cazul în care este câinele ar putea dezvolta probleme mai grave. Toate vaccinurile poartă o etichetă pe care scrie „A se utiliza numai la animale sănătoase”.

Multe jurisdicții vor accepta o scrisoare de scutire din partea medicului veterinar care atestă faptul că animalul de companie prezintă un risc ridicat de complicații legate de vaccinare dacă este bolnav sau este tratat pentru o boală și, prin urmare, nu poate fi vaccinat.

Dacă nu rețineți nimic altceva din acest sfat, vă rugăm să luați în calcul acest lucru: depinde de dumneavoastră și de nimeni altcineva să fiți tutorele câinelui dumneavoastră. Trebuie să faceți ceea ce credeți că este corect, indiferent de situație.

Este în regulă să îi spui veterinarului tău că nu vrei ca patrupedul tău să își facă rapelurile și tratamentul împotriva puricilor deodată și nu este nimic greșit să soliciți un titru de sânge pentru a verifica dacă animalul tău are nevoie de un rapel. Un pic de precauție suplimentară ar putea preveni o tragedie, informează lovetoknowpets.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

3 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

4 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

5 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

6 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

7 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

8 ore ago

Parteneri