Categories: Lumea animalelor

Săpatul în curte, un comportament distructiv al câinelui. Iată ce poți face pentru a nu-ți transofrma grădina într-un sit arheologic

Câinele tău adoră să sape în curtea din spate? Dacă sunteți proprietarul unui patruped, luați în considerare că la un moment dat, este posibil ca partenerul canin o să înceapă să sape. S-ar putea să vă întrebați dacă ar trebui să îi permiteți să facă acest lucru, dar mai întâi, să vedem de ce sapă câinii.

1. De ce sapă câinii

Câinii sunt animale inteligente și curioase care au nevoie de stimulare fizică și mentală pentru a-și menține sănătatea și bunăstarea. Dacă nu sunt suficient de stimulați și au acces limitat la divertisment și exerciții fizice, ei pot deveni plictisiți și pot dezvolta comportamente distructive.

Săpatul este o astfel de activitate la care unii câini pot recurge atunci când nu există suficiente emoții în viața lor. Dacă un câine sapă în mod constant în aceeași zonă, plictiseala ar putea fi cauza principală.

Cel mai simplu mod de a preveni acest comportament este să îi oferiți cățelului dumneavoastră mai multă stimulare mentală pe parcursul zilei. Ai putea să-l scoți la mai multe plimbări, să te joci cu el acasă cu jocuri precum „v-ați ascunselea” sau să-l iei la plimbări cu mașina, dacă este posibil.

De asemenea, ați putea să-i oferiți jucării care sunt distractive, dar provocatoare sau chiar să înființați un traseu cu obstacole în curtea din spate peste care să sară și pe sub care să se târască, precum și tuneluri prin care să poată alerga. Acest tip de stimulare este benefic și pentru creierul unui câine.

2. Încearcă să-și creeze un loc confortabil de odihnă

Uneori, câinii sapă pentru a găsi un loc confortabil pentru a se odihni. În loc să ocupe doar spațiu pe canapeaua ta, ei caută ceva ce pot folosi ca pat.
Încearcă să îi oferi câinelui tău un pat adevărat, unul în care a fost antrenat să doarmă, astfel încât să nu îl distrugă.

3. Vor un loc unde să se răcorească

Săpatul poate fi, de asemenea, un semn că un câine caută un loc mai răcoros pe care să se întindă. Unii vor săpa pământul rece din subteran în loc să se întindă în iarbă sub soarele fierbinte. Acest lucru ajută la menținerea temperaturii corpului lor echilibrate atunci când este prea cald afară.

Asigurați-le umbră și un loc răcoros pentru a se odihni

Dacă patrupedului dumneavoastră îi place să stea afară, asigurați-vă că îi oferiți multă umbră pentru a nu se supraîncălzi. De asemenea, ați putea cumpăra o plăcuță răcoritoare dacă toropeala verii devine prea mare pentru ei acasă.

4. Se simt anxioși

Săpatul poate fi, de asemenea, un semn de anxietate. În situația în care câinele s-a mutat recent într-o casă nouă și se simte anxios din cauza faptului că se află într-un loc necunoscut, cu oameni și lucruri noi în jurul lui tot timpul, ar putea căuta ceva de făcut pentru a-și ușura frustrarea.

5. Ajutați-vă câinele să se simtă mai confortabil în mediul lor

Cel mai bun mod de a gestiona acest tip de săpături este de a-i ajuta să se obișnuiască cu mediul lor. Petreceți timp de calitate cu ei în noul lor mediu, astfel încât să se simtă mai în siguranță.

Câinii îngroapă uneori mâncare, dulciuri sau oase în curtea din spate pentru a le folosi mai târziu. Practic își fac o „ascunzătoare pentru câini” de dulciuri, astfel încât să nu fie nevoiți să meargă la vânătoare în fiecare zi! Acest comportament poate fi frustrant dacă înseamnă că curtea arată ca un sit arheologic (sau dacă petreceți toată noaptea căutând perechea preferată de pantofi).

Creați un „loc special de săpat” desemnat în curte

Deși este de înțeles că ați dori ca tufele de trandafiri să nu fie afectate de comportamentul câinelui de a săpa, există o zonă în curtea dvs. unde ar putea face acest lucru fără ca aceasta să vă strice amenajarea peisagistică? Dacă îi permiteți cățelușului să aibă un loc special pentru a săpa, puteți evita ca acesta să distrugă restul curții.
Rețineți că multe plante obișnuite din curtea din spate sunt toxice pentru câini.

Dacă intenționați să vă lăsați cățelul să se joace în curte fără supraveghere, asigurați-vă că împrejmuiți în siguranță orice plante periculoase.

6. Vor să evadeze sau să se ascundă

Atunci când câinii se simt amenințați sau sunt speriați de ceva, pot săpa o groapă pentru a se ascunde sau pentru a scăpa. Fiți atenți la mediul înconjurător al câinelui, deoarece un gard deschis sau prost construit îi poate permite să scape dacă devine agitat sau speriat.

Luați în considerare castrarea sau sterilizarea câinelui

Câinii masculi pot săpa în efortul de a scăpa pentru a-și găsi perechea. Sterilizarea elimină nevoia biologică de a căuta un partener, ceea ce poate reduce nevoia unui câine de a săpa. În plus, sterilizarea poate reduce nivelul de hormoni asociat cu săpatul, precum și să calmeze câinele, ceea ce face ca săpatul să fie mai puțin atrăgător.

Săpatul este un comportament normal pentru câini, dar poate fi frustrant dacă câinele tău o face acolo unde nu vrei să o facă. De fapt, unii experți spun că a permite câinilor să sape poate fi benefic! Aceasta le va îmbunătăți abilitățile motorii și le va da un sentiment de realizare atunci când dezgroapă ceva îngropat sub suprafață.

Dacă doriți să vă împiedicați câinele să sape, puteți face multe lucruri. Îl puteți antrena să nu sape în anumite zone, încurajându-l în același timp să sape în altele. Puteți, de asemenea, să blocați zonele sau să redirecționați comportamentul către alte activități cu ajutorul jucăriilor sau al recompenselor. Amintiți-vă că săpatul este un comportament canin obișnuit și că este mai bine să lăsați câinii să-și satisfacă nevoile prin săpat decât să încercați să-i opriți cu totul. Infomații obținutede pe platforma pethelpful.com

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

12 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

14 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

15 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

16 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

16 ore ago