Din cuprinsul articolului
Cercetătorii au determinat cauza unui comportament neobișnuit la păianjenii țesători de pâlnie, care constă în faptul că femelele se încolăcesc ca și cum ar fi moarte înainte de a se reproduce.
Femelele de păianjen împletitor de pâlnie au un comportament bizar pentru a se împerechea: Ele se prefac moarte în timpul actului de reproducere, astfel încât masculii să fie mai puțin îngrijorați că ar putea fi mâncați atunci când fapta este consumată, se arată într-un nou studiu. Acest lucru face ca femelele să-și aleagă mai ușor partenerii, prefăcându-se moarte pentru parteneri atrăgători.
Se știe că unii păianjeni țesători de pâlnie, o familie de arahnoide subțiri care se mișcă rapid și care își construiesc pânzele într-o formă distinctivă de pâlnie, se angajează într-o formă de canibalism atunci când femelele își ucid și consumă masculii după ce împerecherea s-a finalizat.
Bineînțeles, acest lucru face ca reproducerea să fie mult mai puțin atractiv pentru masculi, care își riscă literalmente viața de fiecare dată când vor să se cupleze. Pentru a ocoli acest lucru, unele specii au dezvoltat un comportament neobișnuit cunoscut sub numele de catalepsie sexuală, în care femela își încolăcește picioarele și rămâne imobilizată ca și cum ar fi murit.
Acest lucru le permite masculilor să își vadă de treabă fără să se îngrijoreze că vor deveni o gustare pentru femelă după reproducere. Cercetătorii știu de ceva timp despre catalepsia sexuală la păianjeni, dar până acum nu era clar dacă femelele se imobilizează în mod voluntar în beneficiul masculilor sau dacă masculii au un anumit control asupra comportamentului, fie prin intermediul unui declanșator comportamental, fie prin intermediul unui indiciu chimic.
Pentru a înțelege ce se întâmplă, cercetătorii au efectuat experimente pe păianjeni țesători de pâlnie din specia Aterigena aculeata pentru a compara catalepsia sexuală cu comportamente similare și pentru a identifica dacă aceasta este controlată de masculi sau de femele.
Ulterior, păianjenii au fost înghețați până la moarte, iar corpurile lor au fost măcinate pentru ca cercetătorii să poată analiza substanțele chimice folosite pentru a coordona acțiunile păianjenilor. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să caute similitudini fizice și chimice între comportamente.
Dacă catalepsia sexuală imita îndeaproape thanatoza, aceasta era probabil controlată de femelă. Dar dacă semăna mai mult cu anestezia, atunci aceasta sugera că nu era controlată de femelă și ar fi putut fi influențată de mascul, a declarat pentru Live Science, coautorul studiului, Mark Elgar biolog evoluționist la Universitatea din Melbourne, Australia.
Rezultatele au arătat că catalepsia sexuală părea aproape identică cu thanatoza. Indivizii care au experimentat ambele comportamente aveau profiluri chimice mult mai asemănătoare decât cei care fuseseră anesteziați.
Catalepsia la păianjeni țesători de pâlnie
O constatare sugerează cu tărie că catalepsia sexuală este controlată de femele și acționează ca o modalitate prin care acestea își aleg partenerii, a spus Elgar. „Împerecherea are loc numai atunci când femela intră în catalepsie sexuală, așa că, dacă nu se comportă în acest fel, atunci împerecherea nu are loc”, a adăugat el.
Deși femelele pot părea moarte în timpul procesului de împerechere, masculii sunt pe deplin conștienți de faptul că se prefac. La scurt timp după ce împerecherea s-a încheiat și masculul s-a îndepărtat, femela se ridică și se îndepărtează.
Catalepsia sexuală apare, de asemenea, la alte câteva specii de păianjeni țesători de pâlnie, dar este prea devreme pentru a spune dacă tehnica funcționează în același mod la restul grupului, a declarat Elgar. „Nu este clar încă dacă a evoluat în mod constant ca un mecanism feminin de alegere a partenerului sau ca un mecanism masculin de protecție împotriva canibalismului sexual”, a adăugat el.
Joaca de-a mortul nu este singurul comportament pe care îl folosesc păianjenii pentru a scăpa de canibalismul sexual. În aprilie 2022, cercetătorii au dezvăluit că masculii de la Philoponella prominens, un tip de păianjen țesător de globuri, folosesc un mecanism asemănător unei catapulte în picioarele lor pentru a se lansa imediat departe de femele după ce au terminat împerecherea, potrivit livescience.com.
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…