Lumea animalelor

Șarpe gigant descoperit în Pădurea Amazoniană

Șarpe gigant descoperit în Pădurea Amazoniană. Profesorul Freek Vonk, un biolog olandez și prezentator TV de animale sălbatice, a descoperit cel mai mare șarpe din lume în pădurea amazoniană.

Anaconda verde nordică, cu o lungime de 8 metri și 200 de kilograme, este un coșmar pentru cei care au fobie de șerpi. Oamenii de știință au descoperit abia recent că masivul anaconda este o specie separată.

Descoperirea a fost publicată în MDPI Diversity, subliniind trăsăturile unice ale acestui șarpe masiv.

 

Șarpe gigant descoperit în Pădurea Amazoniană, anaconda verde nordică

 

Vonk a colaborat cu 14 oameni de știință din nouă națiuni. Aceștia au descoperit că anaconda verde nordică este o specie distinctă de singura specie recunoscută oficial din Amazon.

„Din punct de vedere genetic, diferențele sunt masive”, a declarat biologul Bryan Fry de la Universitatea din Queensland pentru National Geographic. Din punct de vedere genetic, acestea diferă cu 5,5 procente. Oamenii sunt diferiți de cimpanzei cu aproximativ 2%.

Oamenii de știință au numit noul anaconda Eunectes akayima.

„Cuvântul „akayima” provine din mai multe limbi indigene din nordul Americii de Sud și înseamnă „șarpe mare””, a declarat Vonk pentru The Sun.

Vonk a înotat alături de anaconda verde nordică, arătând dimensiunea sa masivă.

„Puteți vedea în videoclip cea mai mare anaconda pe care am văzut-o vreodată, la fel de groasă ca un cauciuc de mașină, lungă de 8 metri, grea de 200 de kilograme și care are capul de mărimea capului meu”, a spus Vonk.

Jesus Rivas, autorul principal al studiului, a descoperit că existau mai multe specii de anaconda verde în urmă cu 15 ani. De atunci, el și soția sa, Sarah Corey-Rivas, au analizat eșantioane pentru a găsi diferențe genetice, dar abia acum și-au publicat rezultatele.

„Sarah și cu mine am început să lucrăm la acest lucru în 2007, când am observat pentru prima dată o mare diferență genetică între eșantioanele din Venezuela și Peru”, a declarat Rivas. „Apoi am început să adunăm eșantioane și colaboratori din America de Sud și nu numai, pentru a completa mozaicul de eșantioane care ne-a permis să punem laolaltă acest studiu”.

Schimbările climatice și efectele acestora asupra ecosistemului amazonian ar putea amenința anaconda verde nordică, au declarat oamenii de știință.

 

Impactul schimbărilor climatice asupra Amazonului

 

Efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice au fost bine documentate, dar Vonk subliniază modul în care creșterea temperaturilor și defrișările ar putea afecta locuitorii pădurilor tropicale.

„Amazonul se află sub o presiune severă din cauza schimbărilor climatice și a defrișărilor”„, a spus el. „Peste o cincime din Amazon – echivalentul a de 30 de ori suprafața Olandei – a dispărut. Protejarea habitatului lor natural este esențială pentru supraviețuirea acestor șerpi uriași emblematici.”

Fry a declarat că anaconda verde nordică este „mult mai vulnerabilă” la schimbările climatice din cauza arealului său mai mic decât șerpii din sud.

Cu toate acestea, descoperirea îi entuziasmează pe biologi și ridică întrebarea despre câte alte specii de anaconda mai trebuie descoperite.

Rivas a spus: „Studiez anacondele de 32 de ani, așa că acest lucru ridică întrebarea despre câte alte specii nu cunoaștem”.

 

Bibliografie:

Harvey, A. (2024, February 20). Scientists In The Amazon Discover A New Species Of Anaconda—That’s The World’s Largest Snake. All That’s Interesting. https://allthatsinteresting.com/northern-green-anaconda

Recent Posts

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

18 ore ago

Proiect de lege: sterilizarea obligatorie tuturor pisicilor

Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…

19 ore ago

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Trebuie să faci acest lucru sau riști o amendă usturătoare

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…

20 de ore ago

Capela câinilor: biserica simbol al iubirii necondiționate față de animale

Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…

21 de ore ago

Japonezii se roagă pentru câinii-roboți

În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…

22 de ore ago

Descoperire uimitoare în arheologie: mumia unui pui de pisică cu dinți-sabie

Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…

2 zile ago

Parteneri