Din cuprinsul articolului
Savanții au descifrat misterul. Cum percep și diferențiază mamiferele mii de mirosuri. Acest lucru este perceput în centrul de procesare a mirosurilor din creier, anume bulbul olfactiv, chiar dacă acest miros nu există.
„Descifrarea metodei prin care creierul diferențiază mirosurile este complicată. Față de alte simțuri, precum vederea, nu cunoaștem încă cele mai importante aspecte ale mirosurilor individuale”, au declarat cercetătorii americani.
„Când vine vorba de recunoaștere facială, spre exemplu, creierul poate recunoaște oamenii în funcție de indicii vizuale, cum ar fi ochii, chiar și dacă nu vede nasul și urechile. Dar astfel de trăsături distincte încă nu au fost descoperite la mirosuri”, au mai adăugat cercetătorii.
Specialiștii spun că timpul și ordinea activării semnalelor nervoase sunt unice pentru fiecare miros. Apoi, semnalele sunt trimise în cortex, care controlează modul în care un animal percepe, reacționează și ține minte un miros.
Pentru că mirosurile pot varia, oamenii de știință s-au chinuit până acum să localizeze o semnătură a unui miros, notează MedicalXpress.
„Rezultatele noastre identifică pentru prima oară un cod pentru modul în care creierul transformă informațiile senzoriale în percepția unui lucru, în acest caz a unui miros. Astfel, suntem mai aproape de un răspuns privind modul în care creierul extrage informații senzoriale pentru a crea un anumit comportament”, au mai explicat cercetătorii.
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…