Din cuprinsul articolului
Se întâmplă în 2023, la doi pași de Capitala României. În județul Ilfov, pe o proprietate privată, Poliția Animalelor a găsit 34 de câini și 47 de cai într-o stare deplorabilă lăsați în voia sorții fără pic de mâncare.
În total, Poliția Animalelor a identificat 81 de animale închise și abandonate. Din păcate 8 cai erau deja morți iar ceilalți neavând ce să mănânce, se hrăneau cu pământ. Câinii nu aveau nici măcar apă iar unul dintre ei se zbate între viață și moarte.
Cum numărul de animale maltratate este foarte mare, doar patru cai au fost preluați și urmează ca și celorlalți 35 să li se găsească un adăpost unde să fie tratați corespunzător. Mai grav este faptul că nici un centru de echitație, fundație sau chiar Consiliul Județean ilfov nu dispune de logistica necesară pentru a asigura transportul celor 39 de cai. În aceste condiții, Departamentul pentru Protecția Animalelor duce o luptă contra timp pentru a prelua cât mai repede cu putință animalele lăsate în voia sorții.
”După ce am preluat cei patru cai, mai aveam de preluat 35. Fundația, adăpostul de cai cu care noi aveam colaborare strict pe această chestiune nu mai avea locuri. A trebuit să căutăm disperați și să sunăm peste tot în țară, am trimis adrese oficiale să căutăm loc. Și încă există o chestie pe care vreau să o punctez. În lege scrie așa: entitatea cu care eu am contract, eu – Consiliul Județean Ilfov, trebuie inclusiv să asigure transportul. Nicio fundație, nicio entitate, niciun centru de echitație nu are posibilitatea reală să transporte 35-39 de cai”, a precizat Hilde Tudora, șeful Departamentului pentru protecția Animalelor Ilfov.
Pentru a se evita acest scenariu și pe viitor reprezentanții instituției au solicitat ajutor din partea jandarmeriei și în același timp a fost trimisă o solicitare pentru schimbarea legislației și amendarea acesteia prin ordonanță de urgență.
”Am cerut ajutorul jandarmeriei, prin adrese oficiale. A fost o situație de urgență și o situație limită, de forță majoră. Am cerut inclusiv schimbarea legislației și amendarea ei prin ordonanță de urgență”, a mai precizat Hilde Tudora.
Oamenii de bună credință s-au mobilizate pentru a prelua animalele, care riscau să moară de foame și de frig..
Câinii, 34 la număr au ajuns la Adăpostul Speranța și doar patru cai au fost transferați la ”Adăpostul Steaua Speranței”.
Întreaga acțiune de mobilizare a fost descrisă de reprezentanții instituției care se ocupă de Protecția Animalelor Ilfov pe pagina lor de Facebook.
””A fost o muncă incredibilă, a fost o mobilizare incredibilă, pe un frig incredibil. Ce se întâmplă cu restul cailor, 39 la număr? Poliția a emis ordine de plasare în adăpost pentru ei. Însă, ne-a fost imposibil să găsim locuri pentru toți. Am sunat peste tot. Drept urmare, cei 39 de cai sunt tot acolo, iar noi căutăm variante pentru ei. Imediat ce vom găsi, vom pune ordinele de plasare în executare. Vă rugăm să ne ajutați cu sfaturi, cu sugestii, cu tot ce puteți! Sunt 39 de cai, care au nevoie urgent de un loc mai bun. În acest moment, au hrană, dar trebuie urgent luați de acolo”.
În acest caz poliția a deschis un dosar penal pentru a trage la răspundere vinovatul sau vinovații iar Consiliul Județean Ilfov și-a asumat misiunea de a prelua animalele și de a plăti pentru hrană și tot necesarul.
Însă, fiind un număr atât de mare de animale au cerut ajutorul oamenilor de bună credință. Cei care vor să ajute o pot face la numărul de telefon 0751.235.009, sau puteți trimite pături, hrană pentru câini și cai direct la sediul Protecției Animalelor din Ilfov din strada Ernest Juvara 3-5, sector 6, București.
”Noi, Consiliul Județean Ilfov, ne asumăm aceste animale. Le vom adăposti și vom plăti pentru ele, așa cum spune legea. Le putem încredința și ONG-urilor, conform legii, dacă își doresc acest lucru. Dacă sunt și alte ONG-uri care doresc să ne ajute să vedem luminița de la capătul tunelului, le rugăm să ne scrie ori să ne sune.
Între timp, dacă doriți să dați o mână de ajutor pentru animalele plasate deja prin ordin, o puteți face prin intermediul fundației noastre. Avem nevoie de orice: pături pentru cai, pături pentru câini, deparazitări pentru cai, pentru câini, de hrană suplimentară. Le puteți trimite direct la sediul nostru: strada Ernest Juvara 3-5, sector 6, București. Avem pază non-stop. Detalii la numărul 0751.235.009”, mai scrie Protecția Animalelor Ilfov”.
De asemenea, angajații instituției trag un semnal de alarmă persoanelor care își doresc animale de companie și nu pot avea grijă de ele. În acest caz vinovatul va răspunde în fața legii.
„S-a intrat pe proprietatea respectivă cu mandat de percheziție. Nu comentăm cazul, nu e treaba noastră, noi trebuie să ajutăm animalele. Tot ce ne dorim este ca poliția să instrumenteze dosarul așa cum trebuie, iar cei care au încălcat legea să fie pedepsiți. Tragem, însă, un semnal de alarmă: nu vă luați animale, dacă nu puteți avea grijă de ele! Nu transformați iubirea față de animale în nenorocire!
Nu vă asumați mai mult decât puteți duce! Să strângem zeci și zeci de animale la un loc, în lipsa unui plan pe termen lung, în lipsa unor fonduri, nu e nicidecum o formă de iubire ori de respect față de animalele respective”, mai precizează reprezentanții Consiliului Județean Ilfov.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…