Multi au optat pentru porcii dragalasi, pe post de animal de companie, presupunand ca adorabilii pui vor ramane asa si la maturitate. Dar, evident, acest lucru nu s-a intamplat. Si multe rase „cat o cana” au ajuns porci in toata regula care le-au dat apoi mari batai de cap stapanilor. In plus, o ingrijire corespunzatoare se dovedeste dificila, in, spre exemplu, un apartament. Dar chiar si intr-un spatiu generos.Miley Cyrus a fost una dintre multele celebritati care a fost cucerita de moda porcusorului de companie. Ea chiar a postat, pe contul sau de Instagram, mai multe fotografii cu adorabilul „pitic” care a tot crescut pana a ajuns sa aiba dimensiuni impresionante.
Asadar, profitand de cererea pentru astfeld e animale de companie, antreprenorii nu au ignorat oportunitatile. Astfel, o companie de genetica din China, BGI, anuntat ca va vinde porci modificati genetic care vor ramane „pitici” tot restul vietii, incepand din septembrie 2016. „Adevaratii porci pitici” vor fi vanduti la pretul de 1.300 de euro.Potrivit BGI, animalele nu vor avea, atunci cand vor creste, mai mult de 15 kg greutate, adica nu vor fi mai mari decat un caine de talie medie.Porcii „pitici” vor fi clonati dupa ce genele porcilor de rasa Bama sunt modificate. In mod normal, porcii Bama ajung sa cantareasca la maturitate in jur de 40 de kg, adica oricum mult mai putin decat exemplarele din alte rase, care pot ajunge sa aiba peste 100 de kg.
Inainte sa cloneze porcii pe care ii vor pune in vanzare, oamenii de stiinta vor dezactiva unul dintre cei doi receptori ai hormonului de crestere ce se regasesc in celulele de fetusi. Fara acest receptor, celulele nu mai primesc semnale de crestere in timpul dezvoltarii, iar porcii raman mici pe tot parcursul vietii.Cu toate ca BGI a anuntat ca porcii „pitici” vor costa 10.000 de yuani (peste 1.300 de euro) fiecare, reprezentantii companiei nu exclud varianta ca pretul sa fie modificat in functie de amploarea cererii. Mai mult,
compania chineza spera ca, pe viitor, sa poata indeplini dorintele potentialilor cumparatori pentru culoarea si specia de porc dorit, lucru care se poate realiza tot prin manipulare genetica.Modificarile genetice pe care le practica aceasta companie pentru a satisface cerinta publicului reprezinta insa un motiv de ingrijorare pentru organizatiile care se ocupa de protectia animalelor, dar si pentru oamenii de stiinta, relatatează
The Independent.Penny Hawkins, şeful departamentului de cercetare animala de la RSPCA, a catalogat acest lucru ca fiind „complet inacceptabil”. Expertul atrage atentia ca, porcii modificati genetic ar putea suferi de handicapuri dureroase, la fel ca multi caini cu pedigree care, dupa generatii de reproducere selectiva au dificultati de respiratie, displazii de sold sau infectii cutanate.