Din cuprinsul articolului
Sebastian Trenka din Ciacova, județul Timiș, va reprezenta România la Campionatul Mondial de Dresaj organizat de Federația Chinologică Internațională (FCI). Acesta este singurul participant din România la competiția care va avea loc în Vinkovci, Croația, în perioada 23-29 septembrie. Evenimentul reunește concurenți din întreaga lume și este o platformă pentru cei mai buni dresori și câinii lor de a-și demonstra abilitățile în diverse discipline de dresaj pentru toate rasele de câini.
Participarea lui Sebastian Trenka la această competiție este o realizare notabilă, având în vedere standardele ridicate și nivelul de pregătire necesar pentru a concura la un astfel de nivel internațional. Aceasta reprezintă o oportunitate importantă pentru România de a fi prezentă pe scena mondială a dresajului canin.
Singurul participant al României la Campionatul Mondial de Dresaj
„Această competiție este cea mai populară dintre campionatele pentru câini. Concurența este foarte mare. Anual se califică în jur de 150 de participanți.
Fiecare țară are propriul regulament de calificare, dar toate sunt ghidate de Federația Canină Internațională. Pentru a te califica, trebuie să participi la cel puțin două competiții de selecție și să obții un minim de 255 de puncte.
Anul acesta, doar doi dintre noi ne-am calificat, însă, din păcate, unul dintre câini s-a accidentat, se întâmplă așa ceva, iar dresorul a fost nevoit să se retragă. Așa că voi fi singurul participant din țară în acest an”, a declarat Sebastian Trenka pentru G4Media.
România pe scena internațională a dresajului
Trenka a participat la numeroase campionate de dresaj la nivel internațional și a reprezentat România la cinci Campionate Mondiale, inclusiv la două Campionate Mondiale ale Ciobăneștilor Belgieni (FMBB). La această competiție, el va merge în Croația cu câinele său, Padme, din rasa Ciobănesc Belgian Malinois.
„Sunt trei probe la această competiție: urmă, disciplină și pază. Fiecare probă are loc în zile diferite. La proba de disciplină, contează foarte mult atitudinea câinelui, să facă exercițiile cu bucurie.
Avem exerciții de mers la pas, șez din mers, culcat din alergare, poziția stai din alergare și cele trei aporturi: de pe sol, peste obstacolul de un metru și peste palisadă.
Toate aceste exerciții trebuie efectuate cât mai corect, dar contează și cum prezintă dresorul câinele.
Pentru a obține punctaj maxim, nu este suficient ca doar câinele să știe ce are de făcut; contează și dresorul, armonia dintre el și câine.
Cei mai buni în acest domeniu sunt nemții, cehii, ungurii și americanii. De regulă, cele mai bune clasări ale României sunt în primii 50”, a mai declarat dresorul.