Din cuprinsul articolului
Atunci când vorbim despre mamiferele marine, vorbim adesea despre aceeași distribuție de personaje: balene albastre, delfini cu botul mare, lamantini și balene cu cocoașă, de exemplu. Și, deși nu este absolut nimic în neregulă cu celebrarea acestor mamifere marine incredibile, există și altele care sunt adesea excluse din lumina reflectoarelor.
Astăzi, evidențiem câteva mamifere marine mai puțin cunoscute, care merită să aibă parte de timpul lor de strălucire. Înainte, haideți să acoperim câteva fapte despre mamiferele marine. După cum sugerează și numele lor, mamiferele marine sunt animale care trăiesc în ocean sau în apropierea acestuia.
Mamiferele sunt vertebrate cu sânge cald (animale cu coloană vertebrală), care au păr sau blană și care produc lapte pentru a-și hrăni puii. Alte mamifere populare includ caii, câinii, elefanții și, bineînțeles, oamenii.
Există peste 130 de specii de mamifere marine din aceste categorii, care se găsesc pe toată planeta, de la tropice la poli. În Statele Unite, mamiferele marine sunt protejate în temeiul legii bine numite „Marine Mammal Protection Act” (MMPA), care interzice hărțuirea, capturarea sau uciderea oricăror animale enumerate. Acum că avem bazele de bază, să ne scufundăm în patru specii mai puțin cunoscute de mamifere marine.
Foca bărboasă își trage numele de la mustățile sale deosebite. Își folosesc „bărbile” pentru a pipăi fundul mării în căutarea hranei, inclusiv scoici, crabi, pești plați și altele. Focile bărboase se găsesc în apele reci ale Arcticii, petrecând iarna în Marea Bering și mutându-se spre nord, în mările Chukchi și Beaufort, în lunile mai calde.
Ele sunt cele mai mari dintre cele patru specii de foci arctice, ajungând să aibă o lungime de 2,5 metri și să cântărească până la 800 de kilograme.
Delfinul lui Hector
Fiind cel mai mic delfin din lume, delfinul lui Hector crește doar până la aproximativ 110 kilograme sau cam cât un câine ciobănesc! Se găsesc în jurul Noii Zeelande și sunt considerați a fi una dintre cele mai rare specii de delfini din lume.
O poreclă pentru ei este „delfinul Mickey Mouse”, după ce aripioarele lor dorsale rotunjite arată ca niște urechi de șoarece. Recent, oamenii de știință au stabilit că există, de fapt, două subspecii de delfini Hector, una care se găsește în Insula de Sud a Noii Zeelande (Cephalorhynchus hectori) și alta în Insula de Nord, (Cephalorhynchus hectori maui, sau delfinul Māui).
Se știu puține lucruri despre această specie de balene evazive, mai ales pentru că balenele cu cioc de Blainville își petrec timpul în ape adânci, în larg. Ele se scufundă până la munții submarini și pante de până la 3.000 de metri sub suprafață, în căutare de pești.
Cea mai adâncă scufundare înregistrată vreodată a fost de 4.600 de metri adâncime! Balenele cu cioc de Blainville sunt adesea găsite în grupuri de mai puțin de zece indivizi, iar într-un grup sunt adesea mai multe femele decât masculi.
Delfinii cu dinți aspri
Acești delfini își primesc numele de la dinții lor distinctivi cu nervuri. Se găsesc în apele tropicale și temperate din întreaga lume și se deplasează în grupuri cele mai mari dintre ele ajungând până la 150 de indivizi. Unii oameni consideră că aceste animale au un aspect mai primitiv și chiar reptilian, în comparație cu alți delfini.
Acestea sunt doar patru dintre multele mamifere marine despre care nu se vorbește la fel de mult ca despre verișorii lor celebri. Cu toate acestea, indiferent de specie, există amenințări care dăunează mamiferelor marine din întreaga lume. Informații extrase de pe site-ul oceancoservancy.org.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…