Sari la conținut
Home » Secretele meduzelor. Mituri descifrate de savanți

Secretele meduzelor. Mituri descifrate de savanți

sursă foto: funkids.com

Secretele meduzelor. Meduzele sunt printre cele mai temute animale care populează oceanele lumii, din cauza înțepăturii lor dureroase și uneori mortale. Multe meduze sunt extrem de periculoase, dar acesta este pur și simplu modul lor de a se hrăni. Ele nu-și vânează activ prada, în schimb, așteaptă ca prada să cadă în tentaculele lor lungi.

Iată mai multe informații interesante despre aceste creaturi fascinante.

Secretele meduzelor: 10.000 de specii de meduze

Meduzele fac parte din clasa Phylum Cnidaria, care conține aproximativ 10.000 de specii de meduze. Din acestea, 20 sunt de apă dulce, în timp ce restul sunt clasificate ca animale marine.

Corpul unei meduze se caracterizează prin simetria sa radială. Toate animalele vertebrate, pe de altă parte, se caracterizează prin simetria lor bilaterală (dreapta și stânga).

Un alt fapt uimitor despre meduze? Meduzele nu au un sistem nervos central

Secretele meduzelor: Meduzele nemuritoare
Secretele meduzelor: Meduzele nemuritoare în apă

Corpul unei meduze este alcătuit dintr-un sac orb cu un singur orificiu de intrare/ieșire, situat special pentru consumul de hrană și depozitarea deșeurilor. Această „gaură” acționează atât ca o gură, cât și ca un anus.

În interiorul acestui sac se află cavitatea digestivă a meduzei. Această cavitate acționează atât pentru digerarea alimentelor, cât și pentru trimiterea de nutrienți și oxigen către restul corpului.

Gura unei meduze are forma unui clopot sau a unei umbrele, constituind forma caracteristică de umbrelă a acestor animale.

Secretele meduzelor: O stuctură specializată

În ciuda simplității sale generale, meduzele posedă organe senzoriale foarte dezvoltate, situate pe marginea umbrelei sale. Aici se găsesc organele sale vizuale, cum ar fi ocelii (ochii) meduzelor. Dar și organele statice cunoscute sub numele de statociști, care le ajută să-și mențină echilibrul.

Meduzele au, de asemenea, celule specializate cunoscute sub numele de cnidociste. Există mai multe tipuri de cnidococite în corpul unei meduze, cel mai comun fiind nematocistul. Acest tip de cnidociste este cunoscut pentru capacitatea de a înțepa, pe care meduzele o folosesc ca mecanism de vânătoare și de apărare.

O altă caracteristică foarte importantă a meduzelor este faptul că acestea pot lua două forme corporale. Forma de polip se regăsește la meduzele care trăiesc ancorate pe fundul mării. Cea de-a doua, planctonică, se întâlenște la meduzele solitare, spre deosebire de forma colonială de polipi. Unele specii de meduze iau doar forma de polip, în timp ce altele iau atât forma de polip, cât și cea planctonică.

Unde trăiesc meduzele?

Meduzele sunt animale acvatice. Dacă nu se află în apă, meduzele se usucă extrem de repede. În special pentru că 90% din corpul unei meduze este alcătuit din apă.

Meduzele liber în oceane și mări și nu sunt ancorate. Sunt deplasate de curenții de apă rece și caldă și se pot mișca activ doar în sus sau în josul coloanei de apă.

Secretele meduzelor: Ce mănâncă meduzele?

Meduzele pot fi prădătoare sau se pot hrăni cu materii în suspensie. Acest lucru înseamnă că meduzele fie vânează în mod activ pești și plancton, fie filtrează apa din jur, prinzând astfel particule de hrană.

Atunci când vânează pești, meduzele își folosesc tentaculele și cnidocitele pentru a înțepa. Odată ce peștele nu se mai mișcă, meduza îl va muta spre gură cu ajutorul tentaculelor sale, trecând în cavitatea sa digestivă.

Pe lângă pești și în funcție de mărimea și tipul de meduză, aceasta se poate hrăni cu ouă, larve, creveți și crustacee.

Meduzele otrăvitoare

Nu toate meduzele sunt otrăvitoare și există, de fapt, multe meduze neotrăvitoare. Atunci când ne uităm la tipurile de meduze otrăvitoare, acest lucru va depinde în mare măsură de tipul de cnidocite pe care îl are meduza. Numai meduzele care au nematocite pot înțepa și ucide prada., conform animalwised.com.