Secretele uluitoare ale pisicilor. Ce au descoperit oamenii de știință. Comportamentul pisicilor sunt înţelese în mod incorect.
Pisicile au o reputaţie negativă adesea, fiind considerate greu de înţeles; totuşi, după cum arată un studiu recent, s-ar putea ca vina să fie a noastră şi nu a felinelor. Mai exact, acest studiu a dovedit că oamenii nu sunt prea buni la interpretarea expresiilor şi semnalelor transmise de pisici, notează Science Alert.
Într-o cercetare în care au fost implicaţi peste 6.000 de participanţi din 85 de ţări, mare parte dintre aceştia fiind stăpâni de pisici, oamenii de ştiinţă au aflat că scorul mediu al capacităţii de recunoaştere a expresiilor felinelor este de 60%; scor pe care dacă îl considerăm reprezentativ pentru întrega populaţie ne spune că oamenii chiar nu înţeleg pisicile.
„Pisicile ne transmit lucruri cu feţele lor şi, dacă sunteţi cu adevărat priceput, le puteţi înţelege”, a explicat dr. Georgia Mason, expertă în biologie comportamentală a Universităţii Guelph, Ontario, Canada.
Femeile, care au reprezentat trei pătrimi dintre participanţi, au avut scoruri mai bune faţă de bărbaţi, dar nu cu mult; o situaţie asemănătoare putând fi identificată în cazul defalcării tineri-bătrâni. Cei mai pricepuţi participanţi au fost însă veterinarii.
„Ar putea fi foarte buni la asta în mod natural, şi de aceea devin veterinari”, a declarat dr. Mason.
Pe lângă ipoteza talentului natural, dr. Mason nu exclude posibilitatea ca această capacitate superioară de interpretare a stării pisicilor: „Dar au, de asemenea, o mulţime de oportunităţi de a învăţa şi au o mulţime de motivaţii pentru a învăţa, pentru că ei decid în mod constant: ce este mai bun pentru această pisică? Trebuie să schimb tratamentul? Această pisică are nevoie să meargă acasă? Este această pisică pe cale să mă atace?”.