Categories: Lumea animalelor

Semneaza pentru oprirea comertului ilegal de pasari salbatice

In Romania, capturarea si comercializarea pasarilor salbatice sunt interzise prin lege. In ciuda acestui fapt, in multe din pietele din Bucuresti si din tara se gasesc pasari salbatice, capturate si expuse spre vanzare ilegal.Prin completarea formularului urmator puteti contribuiti la stoparea acestor practici ilegale.Animalzoo.ro a mai scris in trecut despre practica de a iesi „la pasari” – demers care are, potrivit Societatii Ornitologice Romane, conotatii diferite pentru oameni.”Spre exemplu, in timp ce ornitologii fac observatii specifice, cu binocluri si lunete pe, sa zicem, Lacul Morii din apropierea Bucurestiului, braconierii pandesc si ei, tot pasarile… Astfel de persoane au fost prinse braconand sticleti si/sau canepari („pietrusei”, cum ii denumesc chiar braconierii). Si alti braconieri au fost surprinsi, in aceeasi zona, de ornitologi, tot cu sticleti, dar si cu scatii…”, declarau, cu mahnire, ornitologii.Cum trebuie procedat atunci cand observam/depistam detinerea ilegala de pasari protejate?Poate ca ati intalnit si dumneavoastra situatii ca cele relatate mai sus, cand ati observat braconeri de pasari – adica persoane care incearca sa prinda pasari pe care le vind apoi, la piata, la preturi de nimic. Prind, cum aratam deja – scatii, sticleti si/sau alte specii. Sunt inarmati cu o colivie mica cu pasari micute tocmai prinse, cu un telefon mobil prevazut cu un fir special care duce la pom, cu capcane si clei. Stau la 10 m de pom si alearga disperati spre el cand firul le da de stire ca s-a mai prins o pasare. „Jumatate din pasarile prinse vor muri in 3-4 zile, caci nu rezista in captivitate”, potrivit site-ului cutu-cutu.ro.De cele mai multe ori, pasarile prinse sunt specii protejate de OUG 57/2007 privind REGIMUL ARIILOR NATURALE PROTEJATE, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata de Legea 49/2001 si de OUG 195/2005 privind PROTECTIA MEDIULUI aprobata prin Legea 265/2006.Asadar, atunci cand vedem astfel de situatii, nu ne ramane altceva de facut decat sa sunam la 112. Pentru ca, DA, tinerea in captivitate a speciilor de pasari autohtone din fauna salbatica contravine legii. Acestea pot fi capturate doar in scop stiintific, repopulare sau in scopul inmultirii in captivitate in vederea conservarii si, intotdeauna cu acordul autoritatilor competente.Comercializarea acestora este interzisa cu desavarsire! Dar, la noi, comertul ilegal cu pasari ocrotite, inca se mai desfasoara in pietele oraselor mari, mai ales in zilele de duminica. Sunt oferite spre vanzare pasari cantatoare din familia Fringillidae, cel mai des fiind intalnite specii precum sticleti, scatii, florinti, canepari, mugurari, cinteze, canarasi, dar oferta poate fi uneori surprinzatoare, si sunt cazuri in care sunt scoase la vanzare pasari cantatoare insectivore, ciocanitori, sfrancioci, vanturei rosii sau ulii pasarari.

Recent Posts

10 cele mai ușor de îngrijit animale de companie

Dacă vă plac pisicile, știți că, deși au o fire independentă, majoritatea felinelor nu sunt…

14 minute ago

Hernia ombilicală la pisică: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală este o deschidere în peretele muscular unde se află ombilicul (buricul). Hernia permite…

10 ore ago

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. „Într-un oraș civilizat, pot fi și ei civilizați”

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. Defilarea organizată de Școala de Dresaj Pro Dog…

11 ore ago

Asociaţia Chinologică Română: va fi omologat provizoriu internaţional Ciobănescul Românesc Corb

 Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției…

12 ore ago

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

13 ore ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

14 ore ago

Parteneri