Din cuprinsul articolului
În mod normal, atunci când pisica ta este supărată pe tine, îți va spune acest lucru, de obicei cu o lovitură de gheară și un șuierat puternic. Dar, pe lângă această comunicare foarte evidentă a furiei sau a nemulțumirii, pisicile comunică și în moduri mult mai subtile.
Deoarece nu pot vorbi, pisicile se exprimă prin propriile lor moduri nonverbale, și anume prin limbajul corpului. Aceste semnale sunt adesea afișate înainte ca o pisică să se enerveze suficient de tare pentru a se înfuria de multe ori pur și simplu nu le vedem sau nu știm că sunt acolo. De exemplu, atunci când vă mângâiați pisica și ea vă lovește brusc, aparent din senin. Iată 6 semnale subtile pe care pisica ta ți le poate da pentru a-ți arăta că se supără:
1. Pisica își manifestă nemulțumirea prin mișcarea cozii
Cei mai mulți iubitori de pisici experimentați știu că pisicile comunică în mare parte cu ajutorul cozii lor. Pentru noii proprietari de pisici, poate fi puțin dificil să discearnem ce înseamnă aceste poziții ale cozii!
În cazul în care coada pisicii începe să se legene înainte și înapoi, arătând aproape ca un câine care dă din coadă, înseamnă că pisica ta este supărată.
Spre deosebire de un câine care dă din coadă în semn de entuziasm sau fericire, o pisică cu o coadă care dă din coadă înainte și înapoi este iritată, nervoasă și, probabil, pe cale să se năpustească!
2. La fel ca alte animale de companie pisica își mișcă urechile in semn de avertizare
Urechile unei pisici sunt mai mult decât niște mici sateliți drăguți. Ele sunt, de asemenea, o modalitate prin care pisica ta comunică cu tine și cu alte animale de companie .
Dacă o pisică se simte amenințată sau supărată, urechile i se vor întoarce în jos și spre lateral. Ele arată aproape ca niște aripi de avion! Acest lucru ajută, de asemenea, să amortizeze orice sunet supărător care vine din acea direcție – dar sunt, de asemenea, mai protejate de orice atacatori.
Proprietarii pot considera acest lucru ca fiind avertismente timpurii ale urechilor pentru a se retrage și a opri orice a determinat pisica să se simtă amenințată. Dacă animalul de companie a trecut de la neliniște sau anxietate și este furios sau speriat, urechile îi vor fi lipite de cap.
De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când o pisică se simte încolțită sau în pericol și este probabil să se ia la trântă și să se protejeze.
3. Pupilele pimic pot indica faptul că pisica ta este supărată
Pupilele constrânse pot indica faptul că pisica ta este agitată sau furioasă. Dacă ochii pisicii tale sunt mari și rotunzi, iar pupilele sunt de mărimea unor ace de ac, nu înseamnă neapărat că este furioasă. Dar, dacă asociezi pupilele contractate cu o coadă care se mișcă, pisica ta încearcă cu siguranță să-ți spună că este supărată.
Unele pisici care sunt mai rezervate în a-și arăta afecțiunea vor arăta adesea că își iubesc oamenii prin faptul că se află efectiv în aceeași cameră cu ei și chiar îi vor urmări din cameră în cameră atunci când se mută.
Dacă o pisică este supărată sau enervată pe tine, s-ar putea să părăsească zona în care te afli sau să stea și să se uite la tine din cealaltă parte a camerei, doar observându-ți mișcările. Uneori, cel mai bine este să oferiți pisicii spațiu pentru a se calma, mai ales dacă există ceva care o stresează.
Atunci când se simte neliniștită, se sperie brusc sau este extrem de supărată, blana pisicii se va umfla. Acesta este un fel de mecanism de apărare – atunci când își pufnesc toată blana, par mult mai mari și mult mai intimidante.
În lumea animală, contactul vizual prelungit este văzut ca un act de agresiune și de dominație. Așa că dacă pisica ta te privește fix cu acele pupile subțiri și înguste… ei bine, ai înțeles ce vreau să spun prin miau!
Cauzele stresului/instabilității la pisici
Și în timp ce o pisicuță morocănoasă din când în când este de așteptat (ca la orice animal), dacă se întâmplă mai des decât de obicei, ar putea fi timpul să încerci să ajungi la baza problemei. Pisica ta este stresată sau poate nefericită? Iată câteva cauze pe care să le luați în considerare.
Schimbări de mediu, cum ar fi introducerea unui nou membru al gospodăriei sau schimbări în mediul fizic (construcții etc.) O schimbare bruscă în rutina zilnică.
Un mediu casnic „plictisitor” care nu permite comportamente normale ale pisicii, cum ar fi vânătoarea, zgârierea și „marcarea” teritoriului. Conflicte între pisici sau alte animale cauzate de introducerea unui nou animal de companie în gospodărie. Pierderea unui alt animal de companie sau a unui proprietar, potrivit meowingtons.com.