Sfaturi utile pentru sănătatea animalului. Vaccinarea
Vaccinarea animalului de companie este o parte esențială din îngrijirea lui. De altfel, ar trebui să stabilești o vizită la medicul veterinar pentru imunizare de îndată ce ai primit în familie noul tău animal de companie. În cazul cățelușilor, ține cont că imunizarea trebuie făcută chiar în primele lui săptămâni de viață.
Vaccinarea trebuie făcută pentru protecție împotriva bolilor precum rabie sau boala Lyme la căței. Pisicile au nevoie de imunizare împotriva unor boli precum infecția cu herpes felin, turbare sau leucemie felină. În cazul în care adopți un animal, asigură-te că acesta este vaccinat. De asemenea, unele vaccinuri necesită și doze suplimentare.
Medicul veterinar va stabili programul corect de imunizare pentru pisica sau câinele tău.
Sfaturi utile pentru sănătatea animalului. Control medical periodic
Este recomandat, de regulă, să mergi cu cățelul sau pisica la cabinet cel puțin o dată sau de două ori pe an. Controalele regulate sunt esențiale pentru a detecta la timp și preveni diferite boli ale animalelor de companie.
Din acest motiv, este bine să apelezi la o clinică de încredere. Totodată, este bine să identifici și o clinică veterinară care are incluse și servicii de urgente veterinare, dacă apar situații neprevăzute și animalul tău de companie are nevoie de un control cât mai rapid.
Alimentația echilibrată ajută la o bună sănătate a animalului tău
Un lucru simplu pe care îl poți face pentru a avea un animal de companie sănătos este să îi oferi hrana potrivită și apă proaspătă de fiecare dată. Hrana potrivită îl va ajuta să aibă o viață fericită și îi va oferi energia și nutrienții de care are nevoie. Însă, cu atât de multe opțiuni disponibile, poate fi dificil să faci alegerea corectă.
În ceea ce privește hrana pisicii, caută opțiuni care să ofere un echilibru între proteine, carbohidrați și grăsimi. Același lucru este valabil și pentru câini, însă aceștia au nevoie, în plus, și de multe fibre.
Pisicile nu beau la fel de multă apă precum câinii, motiv pentru care au nevoie de mai multă hrană umedă.
Un alt criteriu de care va trebui să mai ții cont este și vârsta animalului de companie, meniul acestuia trebuie modificat în funcțieși de talia lui.
Castrarea sau sterilizarea poate menține sănătatea animăluțului
Castrarea sau sterilizarea poate ajuta la prevenirea multor probleme de sănătate, inclusiv a sarcinii complicate, precum și la reducerea numărului de animale fără adăpost.
Este bine șă stii că castrarea pisicilor reduce riscul de apariție a cancerului cervical sau ovarian. În ceea ce privește castrarea câinelui, această procedură ajută la reducerea comportamentului agresiv, dar și a riscului de cancer testicular.
Procedura de castrare necesită anestezie totală și, cel mai probabil, câinele sau pisica ta va trebui să stea peste noapte la cabinetul veterinar pentru a rămâne sub observație și pentru a se recupera.
Așadar, orice stăpân de animale de companie ar trebui să știe ce măsuri poate lua pentru a avea grijă de sănătatea acestora. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru a-i asigura câinelui sau pisicii tale o viață fericită și un mediu în care să se dezvolte frumos.