Lumea animalelor

Sindromul câinelui negru și al pisicii negre – mit sau realitate? De ce animalele de culoare neagră sunt trecute cu vederea de adoptatori?

Statistici ale pisicilor și câinilor adoptați în funcție de culoare la adăposturi. De ce animalele de culoare neagră sunt trecute cu vederea de adoptatori

Sindromul pisicii negre și al câinelui negru a fost stabilit la începutul anilor 2000 de către Societatea americană pentru prevenirea cruzimii față de animale (ASPCA). Acesta a fost descris ca un fenomen conform căruia animalele de companie cu blană închisă la culoare sunt trecute cu vederea de cele mai multe ori de către adoptatori în favoarea animalelor cu blană de nuanțe mai deschise. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza credințelor, superstițiilor și asociațiilor oamenilor.

Câinii negri, în special cei mari, sunt caracterizați de obicei ca fiind înfricoșători și agresivi în filme, cărți și alte medii. Pisicile negre sunt, de asemenea, înconjurate de un alt tip de superstiție și asociate cu vrăjitoria. În general, societatea corelează culoarea neagră cu răul și ghinionul.

Sindromul câinelui negru și al pisicii negre

Fenomenul cunoscut ca „Black Dog Syndrome” sau „Black Cat Syndrome” este o provocare reală în adăposturile pentru animale din întreaga lume, inclusiv în SUA, unde s-a observat că animalele negre petrec cu până la 30% mai mult timp în adăposturi. Motivele pentru care animalele negre sunt deseori trecute cu vederea includ:

  • Superstițiile – Pisicile negre, în special, sunt asociate cu superstiții legate de ghinion în anumite culturi.
  • Percepția estetică – Culorile închise pot face ca trăsăturile faciale și expresiile lor să fie mai puțin vizibile în fotografii, ceea ce poate da impresia că nu sunt la fel de expresivi sau „prietenoși” ca alte animale.
  • Probleme de vizibilitate în adăposturi – Luminile slabe din adăposturi sau fotografiile de calitate scăzută pot reduce vizibilitatea și atractivitatea animalelor negre, făcându-le mai puțin atractive pentru adopție.

 Beneficiile și sănătatea animalelor negre

Ironia este că animalele negre pot avea anumite avantaje biologice: un studiu din 2020 a descoperit că animalele cu blană neagră tind să aibă un sistem imunitar mai rezistent la anumite boli ale pielii și alergii. Această rezistență le face mai robuste în fața unor afecțiuni dermatologice. De asemenea, animalele negre au mai puține probleme de sănătate legate de expunerea la soare și de surditate congenitală, probleme frecvente la animalele albe, în special la pisicile cu ochi albaștri.

Totuși, animalele negre pot fi mai susceptibile la supraîncălzire din cauza blănii lor, care absoarbe mai multă căldură. În climate calde, ele pot necesita mai multă atenție pentru a preveni supraîncălzirea. În plus, fiind mai greu de observat noaptea, animalele negre pot avea un risc mai mare de accidente dacă sunt lăsate afară.

Aceste informații pot fi valoroase pentru adăposturi, care ar putea adapta strategiile de promovare și adopție astfel încât să încurajeze adopțiile animalelor negre, subliniind totodată avantajele lor de sănătate și unicele lor calități.

Ziua Aprecierii Câinelui Negru și a Pisicii Negre

Black Cat și Black Dog Appreciation Days au fost înființate în 2013-2014 și au în spate diferite povești sfâșietoare.

Ideea principală este de a evidenția și aprecia animalele cu culoarea neagră și de a încuraja oamenii să le adopte.

Majoritatea adăposturilor și centrelor pentru animale din Statele Unite au început să promoveze animalele de culoare prin reducerea taxelor de adopție și includerea unor beneficii pentru adoptatori.

Pentru a crește adopțiile de animale de companie negre, promoțiile au loc în lunile iulie-august pentru pisicile negre, întrucât Black Cat Appreciation Day este pe 17 august, și octombrie pentru câinii negri, întrucât Black Dog Appreciation Day este pe 1 octombrie.

Recent Posts

Animale de companie: 10 cele mai populare rase de câini de talie medie

Atunci când aleg un câine, viitorii proprietari iau în considerare și dimensiunea câinelui, care corespunde…

15 minute ago

Care este cel mai veninos păianjen din lume?

Care este cel mai veninos păianjen din lume? Dacă Hollywood-ul ar fi o sursă fiabilă…

o oră ago

Cele mai loiale trei rase de câini

Aveți un câine? Prietenul tău preferat, confidentul tău? Acea creatură care te face întotdeauna fericit…

2 ore ago

Premiera în medicina veterinară din România: doi medici români sunt singurii care obțin certificarea internațională de la Academia de Hemodializă Universității Davis din California

Succes remarcabil în medicina veterinară din România: doi medici veterinari români au obținut certificarea internațională…

3 ore ago

CJ Ilfov depășește pragul de 10.000 de animale sterilizate gratuit, în mai puțin de 3 ani

Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov a demarat în ianuarie 2022 o serie de…

4 ore ago

Primul brand românesc de hrană gătită pentru câini: un produs autentic, gătit cu grijă, din ingrediente simple și naturale

Andrei Cerbu, un fost inginer-arhitect din București, și-a transformat dragostea pentru câini și pasiunea pentru…

5 ore ago

Parteneri