Din cuprinsul articolului
Articolul de astăzi analizează câteva date interesante despre sistemul reproductiv la pisci. De la modul în care are loc împerecherea, la durata sarcinii și până la momentul în care sunt înțărcați puii. Și nu în ultimul rând dacă pisicile se pot împerechea cu frații și surorile lor.
Pisicile sunt unele dintre cele mai prolifice animale din lume. O femelă poate naște până la 24 de pisoi într-un an. De aceea, proprietarii de animale de companie sunt sfătuiți să își sterilizeze pisicile cât mai curând posibil.
La fel ca și câinii și alte animale, sistemul reproductiv al pisicilor se desfășoară în mai multe cicluri de călduri, dar în anumite perioade ale anului. Ovarele unei pisici sunt influențate în primul rând de radiațiile solare. Acest lucru înseamnă că ea nu suferă un ciclu de călduri iarna, când este întuneric și frig.
Femela poate intra în călduri de la jumătatea lunii februarie sau martie până la sfârșitul lunii septembrie. Așa se explică de ce atât de mulți pisoi se nasc peste primăvară și vară.
2. Pisicile pot rămâne însărcinate când au patru luni de zile
Fiecare pisică este diferită, așa că unele pot ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de șase luni, în timp ce pentru altele aceasta poate avea loc mai devreme. Dacă vezi că pisica ta se comportă diferit după ce împlinește patru sau cinci luni, sunt șanse ca ea să se confrunte cu primul ciclu de călduri.
Când vine vorba de reproducere, unele specii de animale sunt foarte diferite de oameni. O pisică femelă se poate împerechea cu unul sau mai mulți masculi în timpul unui ciclu de călduri. Faptul că ar putea fi rude cu ei nu contează în niciun fel.
Ceea ce este și mai interesant, nu există consecințe negative, cum ar fi anomalii fetale, astfel încât probabilitatea ca pisoii să se nască complet normali este foarte mare.
Pisicile femele sunt ovulatoare induse. Prin urmare, ele ovulează de fiecare dată când se împerechează. Cu excepția cazului în care sistemul reproductiv suferă de o patologie care duce la infertilitate. Este aproape 100% că vor rămâne însărcinate cu masculul cu care se împerechează.
5. Sarcina unei pisici durează de obicei două luni
Durata exactă a gestației unei pisici variază de la un animal la altul, dar media este de 60 până la 63 de zile. În acest interval de timp, corpul unei pisici se schimbă dramatic. Abdomenul ei devenind mai mare și nurii capăta o nuanță mai strălucitoare de roz.
Unele femele manifestă comportamente de cuibărit, mai ales când simt că se apropie de sfârșitul perioadei de gestație. Alte pisici devin semnificativ mai afectuoase și se bucură să petreacă mai mult timp cu stăpânii lor decât înainte de a rămâne însărcinate.
Dr. John Bukowski, medic veterinar din New Jersey, afirmă că sarcinile pisicilor au ca rezultat „o dimensiune medie a unui pui de aproximativ 4 pisoi”. Unele pisici sunt mai prolifice, cu lăuze mult mai mari. Rase precum siameza, birmaneza sau orientala sunt cunoscute că uneori dau naștere la până la 12 pisoi.
7. Travaliul unei regine durează între 16 și 40 de ore
Durata travaliului depinde de fiecare pisică în parte și variază de la o pisică la alta. Unele feline sunt norocoase și experimentează travaliul timp de doar patru ore, iar nașterile de pisoi au loc la fiecare 30-40 de minute.
Altele pot fi în travaliu până la trei zile. Dacă travaliul pisicii dumneavoastră durează mai mult de 24 de ore, contactați medicul veterinar pentru a fi în siguranță.
Teoretic, pisicile masculine nu ar trebui să experimenteze deloc cicluri de călduri. Deoarece nu au ovare, radiațiile solare nu au același efect asupra corpului lor. Cu toate acestea, masculii simt schimbările chimice din corpul unei pisici, chiar și de la distanțe mari.
Masculii intacți au probleme atunci când caută o femelă cu care să se împerecheze și nu este puțin probabil ca aceștia să se bată rău între ei. Un articol din august 2023 al lui Vetic spune că sterilizarea pisicilor masculi are mai multe beneficii, inclusiv reducerea agresivității și zero stropire în casă.
Actul sexual nu durează de obicei foarte mult timp. Ca de obicei, există și excepții de la regulă. Împerecherea la pisici este spectaculoasă, deoarece atât femelele, cât și masculii urlă și țipă din toți plămânii. Masculul mușcă gâtul femelei, ceea ce îi provoacă dureri locale. Simte și dureri în vagin.
Pisicile masculi au penisul prevăzut cu barbi pentru a se asigura că sperma nu se scurge în timpul copulației și că spermatozoizii au cele mai bune șanse să ajungă la ovul. Aceste barete irită pereții vaginali, provocând inflamații. De asemenea, durerea declanșează instantaneu ovulația.
Majoritatea pisicuțelor sunt complet înțărcate până când ajung la vârsta de 10 săptămâni. Există câteva excepții, în funcție de factori precum dacă au o mamă. Dacă au fost hrăniți întotdeauna cu biberonul și tipul de hrană pentru pisici cu care sunt înțărcați.
Deși multe pisicuțe încetează să mai folosească laptele mamei lor ca sursă principală de hrană până la vârsta de patru-șase săptămâni, acest lucru nu înseamnă că sunt apte să fie adoptate.
Se recomandă ca pisicuțele și cățeii să fie adoptați după vârsta de opt săptămâni pentru a petrece suficient timp cu mamele lor pentru a fi învățați cum să supraviețuiască și să interacționeze cu alte pisici, potrivit cattiudedaily.com.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…